Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2008 19:13 - “Булгаргаз” затяга кранчето на топлофикации на Ковачки
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 507 Коментари: 0 Гласове:
0



Подаването на природен газ към топлофикациите в София, Плевен, Бургас и Враца ще бъде поетапно намалявано от 1 септември заради неплатени дългове, съобщиха от дружеството-доставчик „Булгаргаз”. Парното в четирите града дължи на газовата компания повече от 235 млн. лева според данните на „Булгаргаз”. Собственик на топлофикациите в Плевен, Враца и Бургас е енергийният бос Христо Ковачки.

Преди месец “Булгаргаз” за пореден път информира писмено своите длъжници - „Топлофикация София” АД, „Топлофикация Плевен” ЕАД, „Топлофикация Бургас” ЕАД и „Топлофикация Враца” ЕАД, че ще им спре кранчето, поради размера на просрочените задължения и изчерпването на финансовите резерви в газовото дружество. За проблема с просрочените задължения на дружествата са информирани и съответните областни управители, председатели на общински съвети и кметове на населените места, в които се намират топлофикационните дружества с просрочени задължения – София, Плевен, Бургас, Враца. Останалите работещи топлофикационни дружества, като тези във Варна, Пловдив и Русе, са коректни във взаимоотношенията си с “Булгаргаз” ЕАД, съобщиха от компанията.

Тази ситуация не е прецедент и това е състоянието на сектора, поставен в условията на свръхрегулация, коментираха от пресцентъра на Христо Ковачки. Основният проблем бил различието в периодите на изменение на цените: цената на топлинната енергия се определя веднъж годишно, а за изминалата година “Булгаргаз” е вдигал 4 пъти цената на природния газ с над 30%. Печалбата на “Булгаргаз” за 2007 г. била 155 млн. лв., а оборотът е 1 300 млн. лв., като 40% от природния газ е предназначен за битови потребители.

Лошото финансово състояние на топлофикациите е следствие и от много лошата събираемост на задълженията им, заявиха от пресцентъра. Финансово-икономическото състояние на дружествата от сектор централизирано топлоснабдяване не е резултат от управлението на мениджърските екипи, а е функция на ценовата и регулаторна политика на държавата, провеждана от ДКЕВР, обявиха от пресцентъра на енергийния бос. При въвеждане на ограничение или спиране на подаването на природен газ поради неизплатени суми, за “Булгаргаз” няма санкции, докато за топлофикационните дружества санкциите са от глоба в размер на 1 млн. лв. до отнемане на лиценз и отстраняване на собственика от управление, пише пресцентърът на Ковачки. Липсата на своевременни действия в сектора рискувала да го превърне в сериозна тежест за икономиката, а спирането на топлинната енергия от топлофикациите до енергийна криза.

Просрочените задължения на “Топлофикация Плевен” към 31 юли са 6 630 000 лв. Изплатени са 3 183 000 лв., а за остатъка е необходимо разсрочване на плащането в рамките на 2 месеца. “Топлофикация Бургас” има просрочени задължения към същата дата са 4 657 000 лв. Изплатени са 1 525 000 лв. “Топлофикация Враца” има просрочени задължения към 2 257 000 лв., като са изплатени 660 000 лв.

От „Топлофикация-София”АД пък обявиха, че започва спиране на топлата вода на фирми-длъжници. Вече се въвежда поетапен ограничителен режим на подаване на топлинна енергия за сгради с над 50% просрочени задължения за повече от два месеца. Процедурата ще започне първо в сградите с най-висок процент неиздължени сметки. “Топлофикация-София” ще изпрати на упълномощените лица информация за дължимите от потребителите в сградата суми и ще постави обява за срока на изплащане и датата на спиране на топлоподаването при неизпълнение на задълженията.

От дружеството предварително се извиняват на коректните клиенти в сградите, в които ще бъде спряно топлоподаването и неудобството, причинено поради трайния отказ на съседите им да заплащат сметките си за отопление и топла вода. От “Топлофикация-София” апелират към клиентите си незабавно да започнат погасяване на задълженията си, тъй като това било единственият начин да бъде осигурено нормалното топлоподаване към техните домове. /Всеки ден



Тагове:   Затяга,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995362
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031