Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2008 19:36 - Наесен започват инженерните проучвания за "Южен поток"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 511 Коментари: 0 Гласове:
0



През есента започват инженерните проучвания на проекта за строежа на газопровода "Южен поток", който ще доставя руски природен газ по дъното на Черно море, през България по две направления – на юг през Гърция и Италия и на север през Сърбия, Унгария и Австрия или Словения, до европейския пазар. Това съобщи по време на телемост София-Москва в четвъртък Григорий Вилчек, представител на научния институт на "Газпром", която реализира на паритетен принцип с италианската ЕНИ проекта.

Той обаче не отговори на въпроса кога точно ще стартират, кой ще е изпълнителят им и колко време ще продължат проучванията. Вместо него директорът на Института по геоекология към Руската академия на науките Виктор Осипов обясни, че за изграждането на "Син поток", който доставя руски газ по дъното на Черно море до Турция, са направени двугодишни обстойни проучвания с международен екип.

Ще се използва практиката от полагането на тръбите на "Син поток" по дъното на морето, допълни Вилчек.

Той заяви, че газопроводът в никакъв случай не трябва да навреди на околната среда и строго ще се спазват изискванията на националните законодателства на страните, през които ще минава маршрутът на тръбата, както и Международната конвенция по морско право.

Според него "Южен поток" може да е екобезопасен, което се потвърждавало от експлоатацията на "Син поток", за който "в началото също имаше опасения, че ще вреди на околната среда, но сега наблюденията показват, че няма промяна в черноморската екосистема".

По цялото трасе на "Южен поток" ще се осъществява многостепенен мониторинг, увери Вилчек, но без да обясни как и от кого.

"Можем да дадем конкретно становище за "Южен поток", след като получим експертната оценка на проекта", каза Таня Милкова, началник отдел в Басейновата дирекция -Варна, която отговаря за управлението на българските морски води. Тя обаче обърна внимание, че плановете за излаз на тръбата на българското крайбрежие на 8.5 км южно от Варна, каквато информация е получило нейното ведомство, се бият с вече минаващия от там газопровод. Става въпрос за съоръжението за доставка на добивания в находището "Галата" природен газ.

Георги Хибаум, шеф в българската Централна лаборатория по обща екология, обярна внимание на руската страна, че България и част от страните от Черноморския регион, които също трябва да изготвят оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта, не разполагат с нормативна база за извършване на екооценка в морска среда и с отчитане на влажните дони, което отразява специфики, убягващи на обикновената ОВОС.

Той обърна внимание и на факта, че около Варна има доста свлачищни процеси и че в региона се намират доста защитени зони и терени, които ще влязат в екомрежата НАТУРА 2000. /Медиапул



Тагове:   южен,   поток,   наесен,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032122
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930