Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2008 19:47 - Изненада: Прокуратурата е изключително наясно със знаковите хора в мафията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 691 Коментари: 0 Гласове:
0



Имаме изключително ясна представа за знаковите хора в организираната престъпност. Това изненадващо съобщение на фона на почти нулевата успеваемост в борбата с мафията направи главният прокурор Борис Велчев в петък. Явно съзнавайки тежестта на думите си, той побърза да уточни, че "ни остава да съберем доказателства".

Пред БНР обвинителят за пореден път са ангажира, че в следващите "пет месеца трябва да има лица с наказателни актове". Надеждите си за това Велчев възлага на свръхсекретното спец звено, което ще бори организираната престъпност. Замисълът е, новата рожба на държавното обвинение да бъде толкова конфиденциална, че обществото няма да разбере дори кога ще заработи. Въпреки че от сроковете, които главният прокурор обявява в национален ефир, "клиентите" на спецзвеното, които в никакъв случай няма да са повече от 200, вече са предупредени за съществуването му.

Смятам, че е крайно време да започнем да говорим с реални срокове и да се знае, че ако не изпълним ангажиментите си в тези срокове, сме готови да носим отговорност, продължи Велчев.

"Каква е цифрата на обектите, по които ще работим, по обясними причини няма да кажа. Тя е по-малка от двеста значително", обясни Велчев. Преди ден българският еврокомисар Меглена Кунева, говорейки за корупцията в страната обяви пред "Файненшъл таймс", че "нарушителите на са повече от двеста".

По думите на Велчев за работата на спецзвеното не е необходима промяна в законодателството, а достатъчно професионално мнение и воля да то да се приложи Освен това в звеното ще работят хора, които са мотивирани да не изнасят класифицирана информация, посочи Велчев.

Връщайки се на въпроса със събирането на доказателства, той подчерта, че те са водещи в "нашата работа".

"И цялата работа и на прокуратурата, и на органите на досъдебното производство е да събира доказателства. Някой път такива доказателства се събират лесно, обвинителните актове влизат в съда, в други случаи такива доказателства просто не могат да бъдат събрани. Но нека да бъдем и реалисти. Защо не си дадем сметка, че миналата година само по обвинителните актове на прокуратурата съдилищата са наказали над 50 хиляди лица", продължи той.

Велчев отбеляза, че е нито една политическа сила не казва добра дума за прокуратурата, което той тълкува като "ярко доказателство, че прокуратурата не работи специално с нито една политическа сила".

Въпреки това призна, че периодически има усещането, че нещата не вървят добре.

"Това не е приятно усещане. Да, мислех си преди две години, че нещата могат да бъдат по-лесни. Оказаха се много по-трудни, но това не е повод да се откажем да ги правим. Не виждам причина това да не стане в пълния мандат", заключи Велчев.



Тагове:   изненада,   мафията,   наясно,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998529
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031