Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 20:44 - ДПС си върна властта в Ардино
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1768 Коментари: 0 Гласове:
0



След повече от две седмици конфликт и с процедурни хватки ДПС успя  да си върне властта в Ардино, като запази на поста председателя на общинския съвет Айдън Серкан. Броени часове преди извънредното заседание на местния парламент, на което трябваше да бъде гласувано освобождаването на Серкан от ръководното място в 21-членния орган, балансите в съвета отново се обърнаха и деветимата местни политици от "Новото време" загубиха подкрепата на двамата си колеги от ДПС.

Така те дори не успяха да наложат волята си съветът в дневния ред изобщо да влезе обсъждане на проекторешението за смяна на председателя. По думите на нововремците съветниците от ДПС Гюнер Осман и Рейхан Мюмюн, които се бяха подписали под искането за отстраняване на Серкан, са били подкупени с постове от ДПС.

Още миналата седмица Съби Узунов от "Новото време" разказа, че на Гюнер Осман ДПС предложили да стане местен омбудсман, а на Мюмюн - началник на отдел в общината. Оказа се, че вчера Мюмюн е избран за зам.-председател на общинския съвет. Осман пък потъна вдън земя, няма връзка с него, каза пред "Дневник" бившият земеделски министър от ДПС, а сега съветник от "Новото време" Мехмед Дикме. Изненадващо в неделя Осман без мотиви се е отказал от мястото си в общинския съвет. На свикано спешно заседание на Общинската избирателна комисия в неделя на негово място за съветник от ДПС бил избран Неждет Бербер. Бербер положил клетва вчера на извънредното заседание и гласувал заедно със съпартийците си.

Властта на ДПС в Ардино беше оспорена на 14 август, когато Серкан беше свален с гласовете на Гюнер Осман и Рейхан Мюмюн (ДПС) и деветимата нововремци. На 20 август обаче областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов (БСП) обяви решението за незаконосъобразно. Сега от "Новото време" са решили да оспорят както заповедта на областния управител, така и законността на вчерашното заседание. То беше свикано с предварителен дневен ред - смяна на председателя, но тази точка изобщо не била обсъдена. Нововремците ще продължат да настояват и за ревизия на управлението на ДПС в общината.

Дикме съобщи, че общинарите са поискали пълна справка за общинските сделки и възложените обществени поръчки за строителството в Ардино, както и за контрола върху обектите. Едни и същи фирми печелят поръчките, материалите, с които работят, са некачествени, дори имаме снимки как взимат баластра от реката, твърдят нововремците. По думите им в случая има и сериозен конфликт на интереси, тъй като по тяхна информация фирмите, печелещи поръчките, са свързани с шефа на общинския съвет Серкан и хората му. От "Новото време" твърдят още, че според справки в електронните регистри областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов бил свързан с фирми, изпълняващи строителен контрол в Ардино (виж карето), и затова нямал интерес от смяната на властта в общината. И двамата вчера не бяха открити за коментар.

Бизнес връзките на Ангел Коджаманов
Според представители на "Новото време", както и при справка в електронната система ДАКСИ, областният управител на Кърджали Ангел Коджаманов (БСП) е свързан с няколко местни строителни фирми. По данни на "Новото време", макар Коджаманов да е излязъл от фирмите, той е прехвърлил дяловете си на свои близки. Според данните в ДАКСИ Коджаманов заедно с Николай Николов и Стефан Събев са съсобственици на фирма "Гарант-Инвест", занимаваща се с архитектурни и инженерни дейности и технически консултации. Николов пък участва в управлението и има дялове в няколко големи фирми в Кърджали, занимаващи се със строителство и с производство на строителни материали. Вчера нововремците поискаха отговор от премиера Сергей Станишев дали знае за конфликта на интереси на Коджаманов. Областният управител не беше открит за коментар. 
/Дневник


Тагове:   ДПС,   ардино,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12980066
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031