Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 20:47 - Кирил Варненски откри залаганията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 617 Коментари: 0 Гласове:
0



"Няма нужда да знаете това!" Така варнeнският владика Кирил отговаря всеки път, когато иска да скрие нещо или не знае отговора на въпросите, които му задават.  Само  през 2006 - 2007 г. митрополитът развъртя бизнес дела, чиято инвестиционна стойност надхвърли 15 млн. лв. Какво спечели църквата от тях така и не стана ясно, а всички "сделки" на Кирил се оказаха  обвити в мъгла и съмнения за корупция.

"Номерът на звяра"
В началото на юни стана известно, че водената от Кирил митрополия е придобила  бившия манастир "Св. Пантелеймон" край Преслав. Неговата сграда, превърната някога в профсъюзна почивна база, бе продадена на търг от общинския съвет в града през 2006 г. Тогава от името на владиката Кирил в наддаването участва бизнесменът Младен Станев. Според говорителя на Епархийския съвет във Варна Веселин Панов използването на "подставено лице" се наложило поради неизяснения по онова време статут на Варненската и Великопреславска митрополия като юридическо лице.  С предложената цена от 664 000 лв. Станев  победи в наддаването, а варненският владика се прочу с репликата си: "Да, това е победа за църквата, макар и на много висока цена. 664 е номерът на звяра!"

Разгънатата площ на някогашната манастирска сграда е 4363 кв.м, а прилежащият й терен - 1248 кв.м. Веднага след новината за спечелването на търга на дневен ред дойде и въпросът как в предвидения от закона 30-дневен срок ще бъдат събрани 664 000 лева за приключване на покупката. "С божията помощ!", смирено отвърна Кирил. На въпроса дали ще бъде необходим банков кредит, владиката отговори твърдо:  "Абсурд! За това ще трябва да заложим църковни сгради! Всичко е уредено, без да залагаме имоти. Как съм го направил, това си е мой въпрос, това са тайни." Тридесет дни след провеждането на търга обаче стана ясно, че парите са осигурени именно с ипотечен кредит. Новината беше потвърдена  лично от митрополит Кирил, а самоопровергаването, което е част от стила му, не изненада никого.

Ала-бала-ница
Сега, при довършването на сделката за бившия профсъюзен почивен дом "Патлейна" неочаквано словоохотлив се оказа говорителят на Епархийския съвет във Варна адвокатът Веселин Панов. "Митрополията се обърна към банка и на база на месечните си оборотни средства доказа, че може да погасява вноските по кредит за манастира, каза той. Срещу него бе ипотекирана сградата на митрополията." Като светско лице Панов очевидно недооценява новината за подобен залог. Като духовник Кирил би трябвало да е съвсем наясно. Хазартните ходове обаче са част от стила му на бизнесмен в расо.

Според чл.110, т.28 от Устава на БПЦ продаване, заменяне и ипотекиране на недвижими църковни имоти, както и сключване на договори за заем, могат да бъдат извършвани само след санкция на намаления състав на Светия синод. Начело на петчленния орган стои лично патриархът или негов заместник. Засега обаче синодът пази пълно мълчание по въпроса за ипотеката на сградата на Варненската митрополия. Потърсен за отговор дали Кирил е получил разрешение за сделката си, главният секретар на  Светия синод дядо Наум затвори телефона си. Според  директора на Дирекцията по вероизповеданията проф. Иван Желев Кирил няма разрешение за ипотеката. "Дори и да го е поискал, той не би могъл да го получи, тъй като това би било скандално", уточни проф. Желев.  

Всичко това е беззаконие отначало докрай, коментираха възмутени свещеници във Варна. Опасенията им за бъдещето на имота имат сериозни основания. Както подобава, сградата на Варненската и Великопреславска митрополия се намира в самия център на Варна, в непосредствена близост до катедралата "Св. Успение Богородично".  До 1992 г. обаче за нея няма нотариален акт. При издаването му владиката Кирил ревниво спорил дори за част от терена на близкия Матроски клуб, собственост на Министерството на отбраната. Сега освен сградата на митрополията заложен се оказва и дворът й, обхващащ терен от 4 дка. В момента парцелите в луксозната вилна зона северно от Варна се продават на цени над 130 евро за кв.м. Оферти за централната част на града няма. Практиката от минали години сочи, че при подобни обстоятелства търговският дух на Кирил никога не остава в бутилката.

Драмата в Рогачево
През лятото на 2006 г. църковното настоятелство в каварненското с. Рогачево се оказа собственик на крайморски терен от 121 дка. Варненската и Великопреславска митрополия прояви светкавичен интерес към него, в резултат на което настоятелите в Рогачево бяха разпуснати, а теренът с пазарна оценка от над 200 000 лв. бе заменен за 9 дка нива на стойност... 20 000 лв. Както стана известно още тогава, не повече от 10 дни след замяната новите собственици на рогачевската земя, група фирми за търговия с храни и горива, собственост на украински граждани, я дариха на 22-годишен младеж, управител на "Боксов клуб" в Елхово.

След като за кратък период от време земята смени още няколко собственика, в крайна сметка тя се оказа ипотекирана срещу 200 хиляди евро. Вбесен от журналистическия интерес към сделката, митрополит Кирил отговори: "Пишете, че там презервативи ще се хвърлят и ще има червени фенери." По-късно в интервю за "Дневник" той бе по-многословен, залагайки сам бомба със закъснител. "Това е против каноните, каза той, коментирайки намерението на църковното настоятелство в Рогачево да продаде част от земите си, за да построи църква в селото. Уставът казва: Не се продават земи! Не се ипотекират! Във Варненската епархия няма ипотекирани земи, нито има продадени земи", уточни тогава Кирил.  Сега, година по-късно, той сам ипотекира не какво да е, а собствената си резиденция.

И няма, няма край...
Още незатихнал, случаят в Рогачево бе последван и от друга замяна на църковен имот край морето. През януари 2007 г. църковното настоятелство в гр. Бяла алармира, че Варненската митрополия е заменила срещу земеделски терен парцели за  около 3 млн. лв. в близост до брега. Техен притежател стана компанията "Бяла бийч тур", а за неизгодността на сделката бе сезирана прокуратурата. "Бяла бийч тур" участва с 5% в "Камчийски пясъци - Пчелник - Шкорпиловци - Обзор", която има интерес в туристическия мегапроект "Камчия", който се свързва с името на московския кмет Юрий Лужков.

Пак през миналата година стана известно, че тихомълком още през 2002 г. владиката Кирил е натоварил протосингела си Серафим  да замени с дружествата "Сийланд пропъртис" и "Сано България" част от Ботаническата градина в курорта Св. Константин. Теренът, който е един от малкото незастроени крайбрежни парцели край Варна, е засаден с редки видове и се намира върху останките на римско селище. И в тази сделка срещу собствеността си на метри от морския бряг Кирил е получил ниви, лозя и гора в села край Каварна, варненския кв. Галата и с. Генерал Кантарджиево.

Сега, имайки предвид очевидната неизгодност на сделките, сключени от варненския владика Кирил, миряните му имат всички основания да се боят, че с божията помощ и митрополитската им резиденция може да сподели съдбата на парцелите в Рогачево или Бяла. На всичките им страхове светиня му отговаря с познатото: "Няма нужда да знаете това!"

Активна позиция
По време на проведения през май  VI Църковно-народен събор, като председател на комисията по промяна на устава на БПЦ  варненският владика Кирил бе главен инициатор на дебатите за възстановяването на собствеността на църквата върху отнетите й имоти. Той припомни, че половината от земите и сградите, които тя някога е притежавла, все още не са й върнати. Кирил енергично подкрепи и идеята за промени в устава на църквата, с които да стане възможно тя да извършва търговски операции със земите и имотите си, както и да ги апортира в  търговски съдружия.
Според  Кирил съборът  трябваше да даде възможност на епархиите да правят свои фирми и фондации, чрез които да управляват църковните имоти, да разкриват производства и да развиват търговска дейност.  
/Дневник


Тагове:   откри,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001218
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031