Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 20:10 - Ковачки преговарял с МОСВ и ЕК за отваряне на спрения блок в ТЕЦ "Бобов дол"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 788 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.09.2008 20:31


Два нови блока на площадката на ТЕЦ "Бобов дол" и отваряне на спряната в края на 2007 г. по екосъображения мощност в централата, обеща бизнесменът Христо Ковачки. В понеделник в Агенцията за приватизация бе подписан договора за раздържавяването на топлоелектлическата централа. Стойността на сделката е 100 млн. лв. и бе постигната в търг с явно наддаване, в който трябваше да участват две дружества на Ковачки, но се яви само "Консорциум Енергия МК", в който влизат въгледобивните дружества на бизнесмена "Бели
брег", "Чукурово", "Станянци", "Ораново" "Открит въгледобив" и "Балкан МК", доставящи суровина за ТЕЦ-а.

Новият собственик на термоцентралата трябва да вложи 35 млн. евро за постигане на екоизискванията, които дружеството е длъжно да изпълни, ако не иска да остане и без другите два блока. Съгласно комплексното екоразрешително, издадено от контролираното от ДПС Министерство на околната среда и водите (МОСВ), ако централата не въведе вредните си емисии в рамките на евростандартите, то вторият блок трябва да бъде затворен през 2010 г., а третият – през 2014 г.

Ковачки заяви, че спешно ще се инвестира в изграждане на сероочистваща инсталация за съществуващите блокове. Планира се и отваряне на спрения блок, като за целта вече се водели преговори с МОСВ за промяна на комплексното екоразрешително за работа на централата. Бизнесменът, зад когото се твърди, че стои ДПС, не уточни точно какви са исканията му към ековедомството, но допълни, че от там били много доброжелателни.

Запитан от Mediapool защо според него в МОСВ са склонни да изпълнят неговите предложения, а отказаха на гръцката РРС, която в предишната приватизационна процедура предложи 71 млн. евро за ТЕЦ-а, но преговорите се провалиха, Ковачки заяви, че не отивало на компанията като РРС да се пазари за 20-30 млн. евро инвестиции. Освен това на гъцрците били правени няколко предложения от страна на Ковачки за съвместни проекти в термоцентралата, но гърците се държали надменно и арогантно.

По думите на новия собственик за пускането на спряната мощност се водели разговори и с Европейската комисия. Ковачки не издаде "скритите си козове" за преговорите, но разпалено обясни, че страната ни трябва да се възползва от всички налични мощности, зареди "дефицита на ток през зимата". Бизнесменът, който притежава и топлофикационни дружества, аргументира прогнозата си с възможния срив в производството на топлоенергия след заплахите на "Булгаргаз" за спиране на газоподаването на топлофикациите, които не си плащат задълженията.

Ако държавната газова компания спре природния газ за топлофикациите, трябва да се чудим откъде ще покриваме 3000 МВ мощности и това ще трябва да стане от ток, посочи Ковачки.

Солени неустойки 

В приватизационния договор са фиксирани и неустойки за неизпълнение на задължението на "Консорциум Енергия МК" за петгодишни договори с мините от региона, както и ако не изпълни екоангажиментите. Солена санкция има и ако се нарушат условията за запазване на дейността на дружеството и собствеността върху него.

Три години купувачът няма право да прехвърля акциите или да намалява участието си в капитала под 51 на сто, нито да допуска ликвидация или преобразуване на дружеството. Ако тези изисквания се нарушат, неустойката е 50 на сто от покупната цена

В същия период от време трябва да се поддържат и разходите за труд поне на нивото от 2007 г. и в случай, че заплатите бъдат намалени, новият собственик ще плати изцяло разликата между действителните разходи за труд и фиксираните през миналата година.

За неизпълнение на екоангажиментите в екоразрешителното за нормите на емисии до края на 2011 г. санкцията ще е 20 на сто от стойността на сделката, обясни изпълнителният директор на приватизационното ведомство Тодор Николов. Отделно 10 млн. лв. е санкцията, ако купувачът не вложи в следващите пет години планираните 35 млн. евро в инвестиционната си програма, като глобата не го освобождава от задължението.

Диференцирани са неустойките при неизпълнение на задължението за изкупуване до края на 2011 г. не по-малко от 1.75 млн. тона въглища годишно. Те зависят от процента задължителни, но неизкупени въглища. Когато количеството неизкупени въглища е над 30 % от задължителните обеми, купувачът дължи неустойка, в размер на 50 % от цената на сделката.

Междувременно електронното издание Всеки ден съобщи, че Ковачки е предупредил за възможен недостиг на електроенергия тази зима. Бизнесменът каза, че ако Булгаргаз спре или намали подаването на природен газ към топлофикациите, заради неплатени сметки на хората, ще се стигне до по-високо потребление на електроенергия. След спирането на двата блока на “АЕЦ “Козлодуй” производството няма да е достатъчно, ако зимата е тежка, каза Ковачки. “Питайте защо Булгаргаз” АД се готви да спира газа на топлофикациите при положение, че има 150 млн. лв. печалба. Топлофикациите са основен потребител на газ. 70 процента от разходите им са за природен газ”, каза той. 

По-късно министърът на енергетиката Петър Димитров в отговор на въпрос дали се очаква в България да има дефицит на електроенергия каза: „Няма такива намеци. Имаме излишък на електроенергия. Няма обективна основа, на която да се смята, че ще има дефицит”.

София не може да остане без парно, защото има коректни платци и те не бива да бъдат санкционирани, коментира още Петър Димитров. Министърът обаче припомни, че според излязла наскоро статистика има жилищни блокове в София, в които неплащанията за използваното парно са около 90 %. „Така не може да продължава”, категоричен бе енергийният министър. Димитров обясни, че в много европейски държави е изградена система, при която ако даден потребител не си плати някоя от сметките за ток, вода, телефон и прочие, услугата не му се прекратява, а се спират абсолютно всички консумативи.



Тагове:   блок,   Дол,   МОСВ,   отваряне,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998400
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031