Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 20:21 - Румен Петков пак си направи “Обществен съвет за МВР”
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 452 Коментари: 0 Гласове:
0



Бившият министър на вътрешните работи Румен Петков е инициатор за създаването на Международен институт по сигурност и регионално сътрудничество. Това е съобщил пред “Фокус” Любомир Михайловски, бивш вътрешен министър на Македония в периода декември 2004-август 2006г. 

Идеята на Румен Петков поразително напомня на станалия печално известен Обществен съвет на МВР, който бившият вече министър се опита да създаде в началото на мандата си през септември 2005 година. Тогава Петков обясни, че е решил да покани бивши министри, генерали и полковници от Държавна сигурност, които да го съветват по въпросите за реформата в МВР и борбата с престъпността и корупцията. Сред поканените бе и о.з.ген. Любен Гоцев, за когото по-късно стана ясно, че по същото време е бил мишена на Маргините, които поръчали неговото убийство. След като инициативата на Петков срещна голям обществен и международен натиск, като се стигна дори до критики от представители на ЕС и НАТО, бившият министър бе принуден да се откаже от “съветите на старейшините”.

Три години по-късно бившият македонски министър анонсира, че сред целите, които Институтът на Румен Петков си поставя са - подобряване на борбата с трафика на хора, оръжие и наркотици и международния тероризъм. Освен това ще се изготвят анализи за безопасността и сигурността на чуждестранните инвестиции в региона, както и превенция на екологични заплахи.

В идейния проект за бъдещия институт се предвижда да има Управителен съвет, в който ще влизат бивши министри на вътрешните работи, които ще работят на ротационен принцип в рамките на две години. Форумът ще се ръководи от изпълнителен директор. За този пост е предложен бившият заместник-министър на вътрешните работи Камен Пенков, обяснил Любомир Михайловски.

За изготвяне на анализи и прогнози, Институтът ще привлече хора с опит, например – бивши министри, служители, работили в областта на сигурността. „Министри, не само от МВР, а и от различни области – икономика, екология. Това ще бъдат хора, които имат такова влияние, че идеите и анализите на Института да намерят реализация в областта на сигурността. По този начин ще се помогне и на правителствата на тези държави, както и на всички техни граждани. Искаме институтът да бъде работещ орган, който да произвежда продукт под формата на анализи, оценки, прогнози, становища. По този начин ще се подпомогне работата на официалните органи. Идеята не е „да търсим работа на бившите висши държавни администратори”, коментира Любомир Михайловски. /Всеки ден



Тагове:   съвет,   Направи,   МВР,   ОБЩЕСТВЕН,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12979521
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031