Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.09.2008 20:42 - Почнахме Втора Атомна
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 442 Коментари: 0 Гласове:
0



Премиерът Сергей Станишев обяви официалното начало на работата по проекта АЕЦ “Белене” и направи символична първа копка на централата. Това е най-големият индустриален проект на България през последните 18 години, който дава ясна перспектива за българската икономика и енергетика, заяви министър-председателят. Проектът се изпълнява с пълната подкрепа на Европейския съюз и ще допринесе за модернизацията на България и качеството на живот на всеки българин, допълни Станишев.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров съобщи, че реалното строителство на АЕЦ “Белене” ще започне до месец майя догодина. До края на 2008г. трябва да бъде излят фундаментът на Втори блок, а през март следващата година – фундаментът на Първи блок.

Пред официалните гости на церемонията са представени начините, по които ще се демонтира старото оборудване и самият проект, изпълнен с последно поколение ядрени реактори, които ще осигурят най-голяма безопасност на бъдещите съоръжения.

Опасността от сериозна авария при АЕЦ „Белене” ще бъде 1,2 на 10 милиона години. Министър Димитров подчерта, че атомната енергетика е ключова за страната ни, защото след време ще се наложи да бъдат затворени Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” заради изтичане на експлоатационната годност. Освен това залежите на въглища в мини „Марица Изток” не са чак толкова големи, за да може страната ни да разчита единствено на тях.

Изпълнителният директор на Националната електрическа компания Любомир Велков подчерта, че експлоатационният срок на реакторите на АЕЦ „Белене” ще бъде 60 години. По думите му с построяването на АЕЦ „Белене” ще се гарантира енергийната сигурност на страната и ще се отговори на увеличаващата се нужда от намаляване на вредните емисии във въздуха. Реакторите ще бъдат от трето поколение и ще отговарят на всички критерии за безопасност.

На церемонията по първа копка присъстваха също министърът на регионалното развитие и благоустройство Асен Гагагузов, депутати от плевенския регион, сред които и Румен Петков и ректорът на „Атомстройекспорт” Леонид Резников, министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко и новият руски посланик у нас Юрий Исаков.

ГЕРБ излезе с декларация по повод първата копка на АЕЦ „Белене”. Всъщност, обявената като „първа” е трета поред копка след направените още от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски. С обърканата поредност не се изчерпва абсурдът в енергийната политика на правителството, заявяват от партията на Бойко Борисов.

ГЕРБ настоява правителството да каже, дали планираните милиарди инвестиции в „АЕЦ Белене”, ще бъдат финансово и икономически оправдани, когато проектът бъде завършен, съществува ли, и в какви граници е рискът, който всеки такъв енергиен проект носи за страната ни и ще може ли българската икономика и българските граждани да го понесат.

„Правителствената пи ар акция “символична копка на АЕЦ „Белене” не може да скрие фактите, че все още не е обявен стратегическият инвеститор на проекта, че не днес, а в края на септември фирмата, която ще извършва строителството на АЕЦ „Белене” на стойност за няколко млрд. евро, ще представи в Агенцията за ядрено регулиране последната част от техническия проект на централата, и че чак през месец май 2009 г. Всъщност, строителство на фундамента на централата ще започне от март следващата година, и по план трябва да завърши до декември 2013 - на първи блок, и през юли 2014 г. - на втория енергоблок. До тогава ще е изтекъл мандатът и на следващото правителство, а отговорността от последиците на този високо рисков инвестиционен проект ще бъде размита или понесена от други”, обясняват от ГЕРБ.

Процесът на възлагане на поръчки на бъдещите изпълнители на проекта също провокира сериозни опасения. При възможността фирми да получават поръчки до 1 млрд. лв. без процедура за възлагане на обществена поръчка, корупционната опасност може да се окаже реален проблем”, се казва още в декларацията.

ГЕРБ предупреждава, че правителството на Сергей Станишев залага на един рисков инвестиционен проект, който крие опасност за българската икономика и поставя под външна зависимост бъдещето на България. /Всеки ден




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995442
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031