Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2008 21:54 - RTL готова да даде 1.1 млрд. евро за bTV
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 643 Коментари: 0 Гласове:
0



Базираната в Кьолн германска телевизионна мрежа RTL и нейният собственик Bertelsmann AG обмислят да закупят от Нюз Корп. (News Corp.) на Рупърт Мърдок най-голямата и най-популярна българска телевизия бТВ. Това съобщи германският сайт finanznachrichten.de, според който сегашният собственик иска 1.1 млрд. евро за бТВ, която формира годишни рекламни приходи от над 500 млн. долара.

Ако сделката стане, тя ще е третата на българския телевизионен пазар за 2008 г., след като през юли американската Central European Media Enterprises (СМЕ) на Роналд Лаудер закупи ТВ2 и Ринг ТВ за 110 млн. евро, а шведската медийна група MTG Group купи Нова телевизия за 620 млн. евро от гръцката медийна група “Антена”.

Формалният собственик на телевизията – Нюз Корп. (чрез офшорната компания "Болкан нюз корпорейшън"), обяви в началото на годината намерението си да намали и дори да прекрати инвестициите си в медии в Източна Европа и на Балканите.

От Съвета за електронни медии (СЕМ) неотдавна потвърдиха, че са получили известие от Нюз Корп., че бТВ се продава и че сделката ще се осъществи най-късно до края на тази година. Работещи в медията съобщиха, че заради планирана сделка са прекратени всякакви назначения на нови служители, въпреки нуждата от кадри, особено журналистически.

Според експерти, които следят интензивните процеси на смяна на собствеността в електронните медии, първоначално Мърдок, по съвет на консултантите по сделката от “Лемън Брадърс” е обявил, че иска за бТВ 800 млн. евро, но след като Нова телевизия бе продадена за неочаквано голямата сума от 620 млн. евро при по-малък пазарен дял от този на бТВ, е вдигнал цената на 1.1 млрд. евро.

Засега неофициално се знае, че освен германската RTL, оферти за бТВ са подали офшорната компания Central European Media Enterprises (СМЕ) на Роналд Лаудер и базираната в Истанбул Dogan Media Group, най-голямата медийна група в Турция, която притежава румънския канал D TV и чието портфолио включва CNN Turk, Kanal D и няколко от големите национални всекидневници. Другите кандидати са инвестиционни фондове: Warburg Pincus, Advent International, (който допреди месеци притежаваше БТК и се счита за свързан с бизнеситересите на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски и сина му Кирил), лондонският фонд за дялови инвестиции GMT Communications Partners.

СМЕ вече закупи ТВ2 и антимонополният орган – Комисията за защита на конкуренцията - може да оспори закупуването и на бТВ поради създаването на евентуален монопол в ефирното телевизионно разпръскване. Както е известно, ТВ2 има временен лиценз за ефирни предавания в 24 областни центрове на България.

Експерти изразяват изненада от серията сделки на българския телевизионен пазар в навечерието на общите избори през 2009 г., като търсят връзка между тях, отбеляза Kafene.net.

Един от най-коментираните "дефекти" на медийния пазар беше скритата собственост, като най-драстичен е примерът с бТВ, за чийто фактически собственик се считаше рекламният и туристически бос Красимир Гергов, който е консултант на "Болкан нюз корпорейшън". Именно в последното си качество той наскоро прогнозира, че е много вероятно бТВ да бъде придобита от инвестиционен фонд.



Тагове:   bTV,   даде,   млрд,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998442
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031