Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2008 09:20 - Оpasnite е литовски, анонимните информации минавали през 10 страни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1725 Коментари: 1 Гласове:
0



Видяхте ли какво пише за президента и Николай Гигов в "Опасните новини"? Това бе един от най-често задаваните въпроси между журналисти и политици през последните два месеца. В анонимния интернет сайт с адрес opasnite.net63.net се появиха няколко скандални публикации срещу известни личности. Всички се питаха кой е авторът на тази интернет страница. Загадката се задълбочи още повече преди ден, когато в сайта изненадващо се появи извинително писмо. То е подписано от Младен Мутафчийски и главния редактор на агенция Фрогнюз Огнян Стефанов. В него двамата се извиняват за написаното, което понякога било "откровена лъжа", и обещават, че ще компенсират имуществените щети на пострадалите от публикациите. 12 часа след като писмото бе качено на сайта, той бе блокиран.
За по-малко от час краткото, но съдържателно писмо обиколи сайтовете у нас. А Младен Мутафчийски и Огнян Стефанов отричаха категорично да имат нещо общо с публикацията. 

От близо месец две спецслужби - ДАНС и екипи на ГДБОП, нищят кой стои зад анонимния сайт, научи "Стандарт". Там неведнъж имаше публикации и относно работата на новата агенция и бившата барета Алексей Петров. 

За да открият автора на материалите, спецагентите използвали всички възможни техники на оперативната работа. Опасността не идва толкова от публикациите, а по-скоро от анонимността на сайта, обясняват експертите. Когато дадена публикация има автор, то "обектът" на материала може да се защити в съда или като докаже, че изнесеното за него не е истина. Ако авторите призовават към насилие или дискредитират институции, те могат да носят наказателна отговорност. Според специалисти анонимните материали в сайта могат да се считат за информационен тероризъм, за който обаче няма член в Наказателния кодекс. 

Агенти, работили по разкриването на сайта, споделиха, че собствениците на интернет страницата са направили всичко възможно, за да не бъдат разкрити. Те използвали литовски домейн, а сайтът минавал през няколко сървъра в различни страни, за да бъдат изгубени следите му. Материалите се качвали от различни интернет клубове у нас и дори от чужбина. Специалисти твърдят, че при такъв начин на работа е практически невъзможно авторите да бъдат открити. Специалисти от службите обаче приложили начин, неизползван досега в света. Те не пожелаха да разкрият подробности, но стана ясно, че агентите първо са хакнали сайта, а след това при възстановяването му засекли собствениците. 
 
Освен конкретните данни, специалистите дълго време анализирали и стила на писане. След проверки те стигнали до извода, че начинът на представяне на "новините" много прилича на този на журналиста Огнян Стефанов. Дни след това без формален повод главният редактор на Фрогнюз обяви публично, че той няма нищо общо с "Опасните", макар че се възхищава на сайта. А 10 дни по-късно "призна" с писмо в "опасния сайт", че заедно с Мутафчийски стоят зад него. Междувременно на разпит в ДАНС дори бил заведен технически служител на агенция Фрогнюз, заподозрян, че участвал пряко в правенето на "Опасните" заедно с още един компютърен специалист. 

С работата по случая вече се занимава МВР. Очаква се днес шефът на родното ФБР Петко Сертов да даде официален брифинг по случая. 

image

Младен Мутафчийски е работил 25 години в "Интерпред", "Кинтекс" и външно министерство. Свързват го с кръга около ген. Любен Гоцев. Сред учредителите е на групировката Г-13, в която членуваха Илия Павлов и Емил Кюлев, Валентин Моллов, Краси Стойчев, Ангел Първанов, Георги Агафонов. Смята се, че е близък с един от босовете на бившата СИК Младен Михалев-Маджо. Участва в приватизацията на пловдивското летище чрез ТАДО, а чрез "Селена холдинг" е партньор в старозагорската фабрика за DVD "Медийни системи". Собственик е на хотели в Слънчев бряг, сред които "Хелена ризорт". Шеф на сдружението на частните собственици в "Слънчев бряг" АД. Наскоро призна пред "Стандарт" и за намеренията си да издава вестник, подобен на германския "Билд". "Аз съм от хората, които не обичат за тях да се знаят много неща. Но пък искам да съм наясно какво се случва с другите. Информацията днес е сред най-ценните разменни монети", призна Мутафчийски. От 2006 г. е почетен консул на Сан Марино у нас. 



Драшков лобирал за “Лев Инс” Политици, известни бизнесмени и тайни агенти на спецслужбите бяха част от мишените на хакнатия вече сайт "Опасните".
В различни рубрики анонимните автори на интернет страницата пускаха недоказани информации за далавери, срамни болести и престъпления. Сред мишените на сайта попадна дори президентът Георги Първанов. За него тайните автори написаха, че се е разболял от трипер, който пипнал от 15-годишна ученичка. Последваха материали за паравоенни структури на басейна "Спартак", който се свързва със съветника на Петко Сертов - Алексей Петров. Друго ченге, също от ДАНС, бе набедено за педофил. Отнесоха го и заместникът на Сертов - Иван Драшков, който според информацията в сайта лобирал за застрахователна компания "Лев Инс", както и хората от митниците, които реанимирали наркоканалите на бившата ДС. Освен това публикации в сайта имаше и за бизнесмена Николай Гигов, кмета Бойко Борисов и дори за готвен атентат срещу заместника на Ахмед Доган Йордан Цонев. 




Плащат по $50 такса за домейна Домейнът net63.net, на който се помещава сайтът opasnite, e регистриран в Литва от компанията II Hosting Media. Тя е базирана в Каунас, показа проверка на "Стандарт" в световната мрежа. Собственик е Ауримас Рапалис. Домейнът е регистриран чрез сайта www.godaddy.com и обикновено струва 50 долара за година. Върху него компанията може да дава под наем различни сайтове срещу заплащане. Домейнът използва два сървъра NS1.000WEBHOST.COM и NS2.000WEBHOST.COM, които обаче могат да бъдат поставени навсякъде по света, обясниха експерти вчера. С името на сървърите си компанията II Hosting Media е регистрирала дъщерна фирма 000WEBHOST. 

Според различни съобщения във форумите на различни софтуерни разработчици компанията от Литва не се ползва с високо доверие сред компютърните спецове. 

Тя възлагала различни задачи за изработване на уебстраници, за които впоследствие не плащала. 



Съд за терористи в мрежата В Наказателния кодекс липсва член, по който да бъдат подвеждани под отговорност информационните терористи. Те са анонимни и всеки от нас може да стане тяхна мишена. Оръжията му са полуистини и откровени лъжи, силата му е в анонимността, която го прави неуязвим. Сред публикациите в "Опасните" може да има и истини. Не се знае, защото източниците на информация, между които със сигурност има бивши и действащи ченгета, също са анонимни. Сайтът, създаден преди 2 месеца, се четеше като жълт вестник и нито една сериозна медиа не рискува да се позове на информация от него. Защото доказателства изобщо не се посочват. Но отговорни трябва да има. Иначе няма държава. 



Опитват се да ме натопят
Младен Мутaфчийски, бизнесмен
- Г-н Мутафчийски, вие ли стоите зад признанието в сайта "Опасните"?
- Г-н Стефанов ми се обади вчера и ми го прочете. Това е абсолютно смехотворно. По никакъв начин и по никакъв повод и двамата не сме писали такова извинение. Не стоим зад този сайт "Опасните". Вероятно се опитват да ме набъркат в някаква сложна схема, но тези неща се доказват.
- Тогава защо нарочиха точно вас за автори на този сайт?
- Не мога да ви кажа. Страницата я чета, но сайтът, зад който стоя, е "Фрогнюз". Имам още два - за туризъм и за хотелиерство - неща, които живо ме интересуват. Що се касае до "Опасните", аз го чета и намирам нещата в него за любопитни.
- Ако ДАНС обяви, че вие сте човекът, стоящ зад "Опасните", ще ги съдите ли?
- Аз искам да знам какво ще кажат господата от ДАНС. От друга страна, мисля, че се изместват нещата. Преди време в европейски съд се разглеждаше дело срещу журналист, който бил злепоставял една високопоставена личност. И тогава се каза, че високопоставените личности сами са се сложили в служба на народа и степента, в която журналистите могат да ги критикуват, е много по-висока, отколкото за нормалния човек. Какво искам да кажа? Ако някой напише, че Младен Мутафчийски се е напил и правил глупости, то той е частно лице. Ако някоя личност, която е облечена с властта на избирателите, направи същото, там вече е по-различно и журналистите трябва да бъдат много безпощадни.
- Вярно ли е, че Алексей Петров е отвличал ваш служител?
- Не съм казвал, че е отвличал мой служител. Един от служителите на "Фрогнюз" рано сутринта е бил взет от служители на ДАНС, но не е отвлечен и е върнат в късния следобед. Имали са профилактиране, събеседване, както искате го наречете, ако считате, че това е начинът да се работи с журналисти или технически лица от която и да е медия.
- Вас викали ли са ви в ДАНС?
- Никой от ДАНС не е говорил с мен. Но вероятно ще бъда викан и нещо ще разговарят с мен.
- Делите ли нещо с Алексей Петров?
- Нямам конфликт с него, не го и познавам, нямам и конфликтен бизнес.
- В "Опасните" имаше и статия срещу Николай Гигов, който е конкурент в бизнеса ви.
- С Николай Гигов съм приятел и пак казвам - аз не стоя зад сайта "Опасните". Може би темата трябва да е такава - дали е вярно това, което е написано. 




Кой закон дава агенти да ровят в медия?
Огнян Стефанов, главен редактор на "Фрогнюз"
- Г-н Стефанов, вие ли писахте извинението в сайта "Опасните"?
- Нямам нищо общо с това.
- А със сайта имате ли нещо общо?
- С кой сайт? С "Фрогнюз" имам.
- А с "Опасните"?
- Кой пита? ДАНС с това ли се занимава, това ли е работа на ДАНС? Къде в закона за ДАНС пише, че трябва да се занимават с медии?
- Те твърдят, че когато е анонимно, застрашава сигурността на държавата и това е информационен тероризъм.
- Такова понятие не съм чувал. В конституцията много ясно е записано, че медиите и журналистите събират информация отвсякъде и я публикуват.
- Вярно ли е, че синът ви е бил задържан?
- Просто му се обаждаха да търсят мен, защо на него - не разбрах. После те ми казаха, че са сбъркали телефона. Което малко ме учуди защо едни доказани професионалисти да не могат да намерят моя телефон...
- Чуха се слухове, че синът ви е замесен в правенето на "Опасните"?
- Не, не, синът ми няма нищо общо. И аз пак казвам - защо ДАНС не се поинтересува верни ли са тия неща, дето там са написани, а се интересува кой стои? Какво значение има? Аз не стоя зад този сайт, но това, което съм чел, ми допада. Второ, там са написани неща, които ги няма нито в една българска медиа и това предизвиква интерес. Какво означава обаче ДАНС да се занимава с това? Ако някой от героите на тези писания се чувства засегнат, може да си потърси правата по указания от закона ред.
- Да, но писанията са анонимни.
- Ами има прокуратура. Отива човек в прокуратурата, която да разпореди, да има съдебно решение и т.н. По силата на кой закон ДАНС се занимава с медии?



Алексей Петров: Заповядайте в УНСС
Алексей Петров, който бе една от основните мишени на сайта "Опасните", не пожела да коментира писанията срещу него. Бившият командос, който бе осветен от ексвътрешния министър Румен Петков като секретен офицер от службата за сигурност, в момента е съветник на директора на ДАНС Петко Сертов. "Стандарт" го потърси за коментар заради скандала:
- Г-н Петров, как ще коментирате статиите срещу вас в "Опасните"?
- Няма да ги коментирам.
- Вие сте преподавател по сигурност в УНСС. Този сайт информационен тероризъм ли е?
- Заповядайте в УНСС в приемното ми време за консултации и ще ви обясня. 




(Взето назаем от Стандарт)


Тагове:   страни,   Минавали,


Гласувай:
0



1. анонимен - Опасните
05.09.2008 09:24
Жалко че го няма вече тоя сайт, беше много забавен
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12999241
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031