Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2008 21:50 - Станишев, Симеон и Доган се разбраха само за “Сребърния фонд”
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
0



Значителна част от излишъка ще отиде в “Сребърния фонд”, което ще гарантира дългосрочна стабилност на пенсионната система. Това съобщи правителствената информационна служба след заседание на Съвета на тройната коалиция в резиденция “Лозенец”. В момента събраните средства във фонда са около 1 млрд.лв. 3% от излишъка ще бъдат внесени във фискалния резерв.

Останалата част от бюджетния излишък ще бъде разпределена от работна група с представители от управляващото мнозинство. В съобщението на правителствената информационна служба се подчертава, че лидерите на тройната коалиция Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган “са категорични, че това правителство ще спази принципа си разпределението да бъде извършено прозрачно, балансирано и социално ангажирано”. Предложението на работната група трябва да бъде готово до края на следващата седмица, а след това ще бъде внесено за разглеждане в Народното събрание.

Два са основните пакети, които ще бъдат финансирани с пари от излишъка - социален и инвестиционен. С тях ще се гарантира социалната защита и подобряване на живота на пенсионерите, предоставянето на енергийни помощи и др., пише още в съобщението. Ще бъдат осигурен допълнителен финансов ресурс за здравеопазване, образование и сигурност. Средствата в инвестиционния пакет ще бъдат основно за модернизиране на пътната инфраструктура. Приоритетно ще се финансира цялостното изграждане на автомагистрала “Тракия”.

Сред приоритетите за следващата парламентарна сесия са изпълнението на препоръките в докладите на ЕК, промяна в закона за политическите партии и изборното законодателство, както и приемането на данъчните закони и на Бюджет 2009. Законодателни промени ще гарантират и подобряване на контрола върху усвояването на европарите и преодоляване на слабостите в правосъдието и вътрешните работи. Това включва поправки в законите за обществените поръчки, за недопускане на конфликт на интереси, за публичност на лобистката дейност, за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. Ще има изменения и в законите за горите и за държавната собственост с цел да се забранят замените на имоти. Ще бъдат приети стратегия за наказателна политика, както и промени в НК и в НПК, в Законите за съдебната власт и за СРС-та.

Втората група закони цели повече прозрачност в партийната дейност и регламентиране на изборното законодателство на достатъчно ранен етап. Акцентът в Бюджет 2009 ще бъде поставен върху поддържането на финансовата стабилност, гарантирането на предпоставки за повишаване на конкурентоспособността на икономиката и на условия за траен и висок икономически растеж. Приоритет за следващата година е подпомагането на децата, младежите и младите семейства, възрастните хора, противодействието на сивия сектор.

НДСВ като цяло е удовлетворенo от резултатите след срещата на коалиционните партньори, защото основните предложения на партията за подкрепени, заяви пред агенция “Фокус” председателят на царската парламентарна група Пламен Моллов. Жълтите настояваха голяма част от излишъка да бъде насочена към “Сребърния фонд”. Доизграждането на автомагистрала “Тракия” също удовлетворявало НДСВ. Друго подкрепено от коалиционните партньори предложение е да се разработят бързи законодателни мерки за спиране на замените с поземлени имоти, както и създаване на законодателна уредба за публично-частното партньорство. /Всеки ден



Тагове:   Доган,   фонд,   Станишев,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13024752
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930