Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2008 16:13 - Активисти на ДСБ освиркаха в Пловдив президента Първанов
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 448 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Георги Първанов бе посрещнат с шумно освиркване в мига, в който започна словото си в Пловдив по случай 123 години от Съединението на България. С викове "Гоце" и плакати с надписи: "Този празник не е ваш", "Долу тройната коалиция", "6-ти не е 9-ти септември", активисти на ДСБ се опитаха да заглушат словото на президента, в което той правеше паралел между историческите политически събития от 1885 г. и сега.

Вклинилите се протестиращи между останалата публика очевидно бяха изчислили точно момента, в който да вдигнат силен шум. Докато Георги Първанов поздравяваше построената за празника почетна рота всичко мина мирно и тихо и с подобаваща тържественост. Никакви проблеми нямаше и когато кметът на Славчо Атанасов произнесе прочуственото си слово, в което заяви, че идните поколения няма да ни простят, ако продължаваме да се делим. В момента, в който думата бе дадена на президента обаче изведнъж се вдигнаха скритите до този момент плакати и започна освиркването.

Активисти от клубовете "Да съхраним Българското" се опитаха да пеят българския химн и да аплодират президента, но не можаха да надвият по децибели агитката на ДСБ.

Преди в 20 часа да започне официалната церемония по честването на празника бурни събития преживяха и членове и симпатизанти на "Атака". Малко преди да стигнат до площад "Съединение" двайсетина полицаи обградиха част от тях и поискаха да им предадат плакати със свастики. "Някои не са разбрали посланието им. Те са намек за вредата, нанесена на България от династията Сакскобургготски, която вкара държавата ни във Втората световна война на страната на фашистка Геирмания", обясни лидерът на Атака в Пловдив и заместник-председател на ОбС Тодор Христев. Хората от партията на Сидеров отказаха да предадат плакатите и това даде повод на полицаите да арестуват петима от тях . Единият от задържаните е момче на 15 години.

Най-много пострадал депутатът от Атака Павел Шопов, когото полицаите са ритали по кокалчетата и са извивали ръцете му, твърдят очевидци. "Между нас има народен представител и общински съветници. Оказва се, че ние сме най-опасните", заяви един от участниците в тези събития, членът на Атака Михаил Казандиев. "Някой иска да внуши, че ние сме проблемът в тази страна", коментира Димо Желязков от Атака.

Шефът на Областната дирекция на полицията комисар Ангел Рангелов обеща официално обяснение на журналистите, които се бяха събрали пред сградата на полицията след като си изясни случая. Но така и не се показа пред тях.

Минути преди 24 часа 15-годишното момче, бабата на което получи сърдечна криза пред полицията, беше освободено. Останалите четирима са задържани за 24 часа по обвинение за проявено хулиганство и оказване на съпротива на полицията.


Тагове:   Пловдив,   освиркаха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035749
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930