Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 08:49 - БХК: ДАНС опитва да наложи цензура на медиите в Интернет
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
0



Дни след като Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) обяви, че се заема приоритетно с премахването на анонимността в Интернет, Българският хелзинкски комитет (БХК) определи това като опит за налагане на цензура. В една демократична държава службите за сигурност няма какво да правят във и около средствата за масова информация, заявиха от БХК в понеделник.

В петък агенцията, която по закон трябва да се занимава с националната сигурност , корупцията по високите етажи на властта и други важни задачи, се похвали, че само за няколко дни е разкрила кой стои зад сайта “Опасните новини". Мотив за активизиране на агентите от "българското ФБР" по тази линия било наличието на класифицирана информация в някои от публикациите. Част от тях бяха посветени на личния живот на президента Георги Първанов, на "странични занимания" на бизнесмена Алексей Петров, осветен от бившия вътрешен министър Румен Петков като секретен служител на ДАНС, както и на зам.-директора на ДАНС Иван Драшков.

Според БХК спирането на сайта представлява покушение срещу свободата на словото и следващата крачка в тази посока е премахването на анонимността на източниците на журналистите.

"Свободата на словото не можe да бъде квалифицирана като престъпление”, каза Юлия Манолова, член на УС на БХК.

В петък ДАНС обяви, че е “готова да участва в обсъждане на премахването на анонимността на Интернет-сайтовете на територията на България” и побърза да уточни, че всъщност не била за налагане на цензура, а за това всеки да носи отговорност за посланията си в публичното пространство.

Според БХК съвременната техника дава възможности авторите на публикации, които засягат националната сигурност и не са подписани, да бъде разкрити, за да могат да бъдат съдени.

"Всеки, включително високопоставен властимащ, има правото да се обърне към съда, ако дадена информация за него не е вярна или го клевети", посочи Емил Коен от БХК.

Председателят на комитета Красимир Кънев коментира, че някои от правомощията, с които разполага ДАНС, са обезпокоителни. Агенцията може да се намесва в случай, че е в опасност суверенитета на държавата и единството на нацията, което е прекалено обширно понятие. В това число например може да се разглежда и договорът за присъединяване на България към ЕС, защото той фактически също ограничава суверенитета ни.

През последните месеци ДАНС бе натоварена с различни задачи – да разследва кой стои зад слуховете за фалит на Първа инвестиционна банка, кой накара двеста роми от столичната чистота да се вдигнат в един ден “на море”, кой пусна слуховете за изтичане на радиация от АЕЦ “Козлодуй”, кой източи ЦСКА. Досега не е постигнала резултат, но "само за дни" разкри конспирацията с едно интернет-издание.



Тагове:   медиите,   наложи,   опитва,   данс,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000306
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031