Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 08:42 - Пожарът в Рила достигна вилите над Благоевград
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 559 Коментари: 0 Гласове:
0



Пожарът в Национален парк "Рила" е стигнал до хижа "Здравец" във вилната зона "Бодрост" над Благоевград, предаде БНР в понеделник. Няма ефект от операцията по гасенето на огъня по въздух с изпратените френски самолети, а Гърция отложи изпращането на свои машини заради усложняване на пожарната обстановка в южната ни съседка.

Пожарникари и горски работници изсичат крайпътната растителност, за да попречат на огъня, който гори шести ден, да се прехвърли през р. Благоевградска Бистрица и да подпали останалата част от вилното селище.

Ефектът от дейността на френския противопожарен самолет "Канадер" е нулев, защото се появява веднъж на час, изсипва 6 тона вода и отива да зарежда. В потушаването на огнената стихия трябваше да участват два френски самолета, но единият от тях аварира в самото начало и се ремонтира. Очаква се да пристигне трета френска машина, която да замени авариралата.

Огънят постоянно тръгва в посоки, където няма кой да го посрещне, съобщават от кризисния щаб, сформиран заради пожара. Над 1400 дка са засегнатите терени.

България няма сериозна техническа възможност за реакция срещу бедствия, "призна" в понеделник вицепремиера и министър на извънредните ситуации Емел Етем. Страната няма лицензирана частна или държавна летателна техника за гасене на пожари и затова е поискала помощ от НАТО и ЕС. В същото време от държавния бюджет няма да се отпуснат пари за купуването на такава техника, но Етем се надява в бюджет 2009 вече да има заделени средства за тази цел.

Усилията на огнеборците са съсредоточени в критичния западен фронт на пожара, който настъпва към вилната зона "Бодрост" и биосферният резерват "Парангалица".

От Министерството на околната среда и водите съобщават, че наличният обем на язовир "Искър" гарантира питейните нужди на София, независимо, че от него се черпи вода за гасенето на пожара.

Продължава да се разпространява и пожарът, възникнал в с. Горни Окол близо до Самоков. Огънят е обхванал межу 400 и 500 дка сухи гори и борова гора. Пожарът вече е близо до селото. Местната власт се надява самолетите, кръжащи над Рила, да изсипят вода и над Самоковско, тъй като маршрутът им от яз. "Искър" до планината минава от там.

Десетки вили край Русе бяха изпепелени в понеделник от възникнал пожар, според очевидци от незаконно сметище. Не е ясно има ли пострадали или жертви на стихията. Опитите за изгасянето му продължават цял следобед. Огънят се е разпрострял върху огромно пространство в район "Касева чешма", където живеят постоянно стотици русенци.Целият район е в дим не може да се даде пълна картина на бедствието, заявиха от противопожарната служба.Вече е ограничен големият пожар край село Крачимир, Белоградчишко. Огънят засегна около 800 дка предимно борова гора, която е на повече от 60 години. Възникнал е и друг пожар – на три километра от Белоградчик, в посока село Боровица., който за сега също е овладян.

Край Петрич десет часа огнеборци и граждани гасиха пожар в неделя. Огънят се е разпалил в землището на Петрич, в местността Дълбокия дол. Поради горещините, сухите треви и многото изхвърлени отпадъци, които са образували там поредното нерегламентирано сметище - пожарът бързо се разпространил и обхванал площ от 700 дка.



Тагове:   Благоевград,   рила,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997276
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031