Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2008 08:43 - Прокуратурата проверява 95 общини за незаконни регулаторни режими
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 503 Коментари: 0 Гласове:
0



Върховната административна прокуратура (ВАП) съобщи в понеделник, че е наредила на окръжните прокуратури до края на октомври да проверят прилагането на незаконосъобразни регулаторни режими при регистриране на търговски обекти в 95 общини.

Окръжните прокуратури трябва да проверят данните и да атакуват с протест пред съответния административен съд подзаконовите нормативни актове, с които са въведени регулаторни режими и форми на административен контрол в нарушение на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност (ЗОАРАКСД).

Окръжните прокуратури трябва да изискат и проверят и всички други наредби, действащи в общините, освен тези, за които наскоро сигнализираха министрите Гергана Грънчарова и Николай Василев. При установяване на наредби или части от тях, с които в нарушение на закона под някаква форма са въведени ограничителни режими във връзка с упражняване на стопанска дейност, те следва да бъдат оспорени пред административния съд, е разпоредила ВАП.

В поредната си дискусия за ограничаване на регулаторните режими за бизнеса, НДСВ предложи Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да бъде водещо и да носи отговорността за тях. Предложението бе направено от министъра на държавната администрация Николай Василев, който отчете, че предишният кабинет на Симеон Сакскобургготски е премахнал над 170 регулаторни режима, докато сегашното правителство на социалиста Сергей Станишев, в което НДСВ също участва, е махнало между "нула и три".

"Бизнес средата не се подобрява, тъпчем на едно място", констатира министърът и посочи, че е най-добре МИЕ да е отговорно за регулаторните режими.

Сега те са в правомощията на различни министерства, както и на съответните общини, което, според представители на бизнеса, води до затруднения в работата им.

Василев припомни, че всички видове режими – лицензии, регистрации на търговски обекти и пр., могат да се въвеждат само със ЗОАРАКСД, който бе дело основно на представители на НДСВ.

Министърът коментира още, че партията му ще настоява в поправките към закона, които се подготвят, да залегне предложение за намаляване на "много от таксите, които през последните 2 години бяха драстично увеличени". Като пример той посочи такси, свързани със здравното министерство и Министерството на земеделието и храните. Жълтите ще настояват и за премахването или облекчаването на някои нововъведени лицензионни режими след 2006 г., които не фигурират в списъка на закона.

По данни на Българската стопанска камара (БСК) в момента действат близо 2000 регулаторни режима в страната.



Тагове:   незаконни,   общини,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13044371
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930