Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2008 22:12 - 95 млн. лв. потънали в СРС за 2 години, изнесените данни били удар по Румен Петков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 597 Коментари: 0 Гласове:
0



МВР е изразходвало почти 95 млн. лв. за използване на специални разузнавателни средства през 2006 и 2007 г., стана ясно от думите на шефа на вътрешната комисия на НС Минчо Спасов. В сряда той представи на депутатите информацията, получена от вътрешното ведомство. Спасов нарече сумата "впечатляваща" и затова ще настоява за пълна разбивка на разходите. Той предложи комисията да предприеме законови мерки, които да редуцират използването на СРС. Това щяло да е в полза на демокрацията и бюджета.

Друго предложение на Спасов бе създаването на подкомисия за контрол на ДАНС, органът трябва да се оглави от опозицията. Според него трябва да се активизира и работата за подкомисията за контрол на специалните служби.

Заради съмненията за изтичане на информация от заседанията в залата на вътрешната комисия вече има метална каса, в която депутатите ще оставят своите мобилни телефони преди да влязат на съвещание. Касата е снабдена с устройство за заглушаване на сигнала.

Скандалът с похарчените близо 95 млн. лева за подслушване в МВР е удар под кръста за Румен Петков от негови съпартийци. Това заявиха в четвъртък в парламента депутати от опозицията.
Според депутатите от десницата това показвало, че на дневен ред отново излиза вътрешнопартийна война в БСП.

"Социалистът Миков подаде в публичното пространство информация срещу съпартиеца си Петков. Изводът е, че се изостря борбата между двете крила в БСП преди конгреса на партията през есента. Крилото на Станишев атакува Румен Петков", обясни депутатът от ДСБ Атанас Атанасов . Той допълни, че няма да коментира дали сумата е голяма. По-важното било, че тези спекулации вредят върху работата на вътрешното министерство. Затова Атанасов призова вътрешния министър Михаил Миков да отговори какви са резултатите от използваните СРС. Той припомни, че скандалът, който доведе до свалянето на Петков, касаеше точно СРС, които разкриват връзки на видни социалисти с престъпния свят.

"Мен не ме касаят техните вътрешнопартийни проблеми. Интересува ме колко престъпници има в затвора. Защото сами направете сметка какъв огромен ресурс се харчи в държавата за нещо безсмислено", каза пред "Монитор" и председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Той подчерта, че вътрешните конфликти в червената партия влияят на битието на българина, защото хората не се чувстват защитени от държавата. "Навлизаме в предизборна кампания и явно в БСП ще има война за пренареждане на листи и това става проблем за цялата страна", допълни Бакалов.

Според бившия вътрешен министър Румен Петков е некоректно да се твърди, че всичките 95 млн. лева са изразходвани за СРС. Той беше категоричен, че това е проява на некомпетентност и злонамереност спрямо системата. "Твърдението е грубо манипулативно и крайно невярно, защото в тази сума са включени заплати на служителите, закупуването на техника и консумативи", обясни Петков. Председателят на вътрешната комисия в парламента Минчо Спасов пък отвърна, че сумата е много голяма спрямо ефективността на използването на СРС. Той предложи да се ограничи употребата им чрез остойностяване от всяко ведомство, което ги поръчва, с планиране на бюджета му или анализ на успеваемостта на работата с тях.



Тагове:   данни,   удар,   млн,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995008
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031