Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2008 19:45 - Президентът срещу промени в отбраната, които орязват правата му
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 652 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Георги Първанов приветства "духа и насоката" на новия закон за отбраната, който ще интегрира Генералния щаб (ГЩ) под шапката на военното министерството, но се обяви твърдо срещу предвиденото отрязване на правомощията му по отношение на армията.

Проектът, представен преди ден от министъра на отбраната Николай Цонев (НДСВ), предвижда началникът на ГЩ да е подчинен само на министъра на отбраната, но не и на президента, който по конституция е върховен главнокомандващ.

В четвъртък държавният глава заплаши, че ако сегашният вариант на новия закон за отбраната и въоръжените сили бъде приет, ще наложи вето.

Според новия закон, подготвен от екипа на министър Цонев, началникът на ГЩ се назначава както досега – с указ на президента след предложение на правителството. Но той вече няма да е подчинен и на държавния глава, както е в момента, а само на министъра на отбраната.

Предвижда се президентът да може да изисква от началника на отбраната необходимата информация за осъществяване на функциите си като върховен главнокомандващ, но не e записано, че той е е длъжен да я предостави.

Интегрираният модел на Министерство на отбраната, в който ще се избегне дублирането на функции между политическото и военното ръководство на армията, няма алтернатива, каза Първанов. Той обаче е изразил критично отношение по редица постановки в проектозакона, който предвижда ГЩ да стане Щаб по отбраната, а началникът по отбраната да бъде орязан дори от докладите на спецслужбите за националната сигурност.

Според Първанов няма никакво разумно обяснение и за стремежа да се сведе до минимум досегашната структура на ГЩ "до един апендикс, до един ненужен придатък".

В средата на юли, когато свика КСНС във връзка с новия закон за отбраната, президентът изрази пълна подкрепа на министър Цонев за реално въвеждане на интегрирания модел на МО.

България бе поела ангажимент да извърши преструктурирането като част от реформирането на военната си система още при получаването на покана за членство в НАТО през 2002 г. "Генералитетът" обаче, с изключителната поддръжка на президента, години наред успява да наложи интереса си срещу тази трансформация.

За мен е изненада, че законът не се познава от министъра, както чух в рамките на едно вчерашно предаване, това идва да покаже, че нещата трябва да бъдат добре осмислени, каза още президентът.

Излишъкът е прекомерен и се раздава "на калпак"

Ден след като "Маркет линск" съобщи, че рейтингът му е паднал драстично с 12% за седем месеца, Първанов разкритикува и практиката на правителството да трупа голям бюджетен излишък в края на годината, който след това да се "раздава на калпак".

"Години наред - и сегашното, в не по-малка степен и предишните правителства, залагат един ленив бюджет, лесен за изпълнение. По този начин се трупа голям, прекомерен излишък и твърде често след това нещата се разпределят "на калпак", в зависимост от това кой по-настойчиво поставя своите искания, а не в зависимост от нуждите", каза Първанов пред репортери. Според него е най-важното да се търсят инвестиции в политики, а не да се раздават пари на една или друга група.

Относно идеята на БСП за "безплатните" пенсионерски почивки, президентът коментира, че това предложение е било разумно отложено във времето след дискусията по темата. "Нашите родители, по-възрастните ни сънародници, заслужават едно обгрижване във всяко отношение, в т.ч. и със създаване на подобни възможности, може би по-скоро с възможност за лечение, каза Георги Първанов. Но в тази ситуация, в контекста на очертаващата се предизборна година, това нямаше да бъде разумно решение и аз съм доволен,че правителството своевременно го сне на този етап", посочи той.

Президентът изрази надежда следващият кабинет да намери "подходящата формула" да има такъв жест към възрастните хора

По думите му в сегашните намерения за разпределение на излишъка има откровени попадения, има заявка за промяна на политиката - преди всичко много мощното захранване на социалната сфера с ресурс и готовността да се инвестира в редица ключови сектори.

Първанов направи първите си коментари в началото на есенния политически сезон след като участва в откриването на Шестата международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа. Публично-частно партньорство и критичната инфраструктура".




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998489
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031