Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.09.2008 18:09 - Скорошен рестарт на спрените проекти по ОП "Транспорт"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 534 Коментари: 0 Гласове:
0



В кратки срокове ще бъдат обявени нови тръжни процедури за двата замразени проекта по оперативна програма "Транспорт” - за изграждане на отсечката Кърджали – Подкова и връзката на околовръстния път с автомагистрала "Хемус”. Това съобщи Нели Йорданова, директор на Дирекция "Координация на проекти” в Министерството на транспорта по време на семинар през уикенда, посветен на оперативната програма.

Двата проекта на стойност 64 млн. лв. бяха спрени в началото на 2008 г.,след като Брюксел откри нередности в тръжните процедури, проведени от тогавашния фонд "Републиканска пътна мрежа", и България бе предупредена да не предявява искания за плащания по тези проекти.

В новите тръжни процедури ще бъдат въведени още нива на контрол при изпълнението на проектите по оперативната програма, каза Йорданова.

Все още има риск Брюксел да спре и другите пари по оперативната програма заради скандалите с пътния фонд, който наскоро бе преобразуван в национална агенция под прекия контрол на премиера Сергей Станишев, който назначи свои верни хора в оперативното ръководство и надзора на агенцията. това стана ясно от думите на Йорданова, която допълни, че от Еврокомисията все още няма официална реакция за преструктурирането на фонда в Национална агенция "Пътна инфраструктура”.

До 24 ноември България трябва да предостави доказателства в Брюксел за подобренията в работата на пътното ведомство. Нели Йорданова увери, че до края на септември ще бъде подписано споразумението, което да регламентира отговорностите в Агенцията за пътна инфраструктура.

Транспортното министерство ще задели и 9 милиона лева за техническа помощ по оперативната програма, заяви още Йорданова и призна, че финансирането по програмата на стойност над 2 милиарда евро няма да стигне, за да се решат транспортните проблеми у нас.

В същото време стана ясно, че България бави изпълнението на проекта за внедряване на речната информационна система, която трябва от началото на 2010 г. да започне да следи денонощно движението на корабите в българския участък на Дунав, а данните за състоянието на плавателния път и пристанищата в родния участък по реката ще се обновяват непрекъснато.

Ако до края на 2009 г. не се задейства поне първата фаза от реализацията на проекта, страната ни е заплашена от евросанкции в размер на 3000 до 4000 евро за всеки ден забавяне на въвеждането на системата

"У нас е все още почти невъзможно да се проследи дистанционно кораб в река Дунав. Страната ни дълго време отлага инвестиция в информационна система за речна безопасност и това е довело до закъснение спрямо другите европейски градове”, коментира Златко Кузманов от Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

Проектът за внедряването й е един от приоритетните по оперативната програма "Транспорт". Инфосистемата се оценява на 30 млн. лв. и трябва да се изгради на три етапа, което обаче ще продължи до 2013 г.

За разлика от речния транспорт, морският вече работи с модерна система за безопасност, обясни Златко Кузманов. Общата й стойност е 12.5 млн. евро, като първите две фази са изградени по линия на програма ФАР, а третата част от системата ще се създаде с пари по оперативна програма „Транспорт”.

Кузманов демонстрира възможностите на системата, като проследи в реално време местоположението на произволно избран кораб във варненското или бургаското пристанище. Технологията дава възможност да се разбере какви маневри е правил корабът, къде е пускал котва, както и къде точно е спрял в пристанището. Системата изчисли още, че за последните 72 часа в двете най-големи морски пристанища у нас са акостирали по около 20 кораба, докато лидера в региона – румънското пристанище Констанца, е приел е приело за това време повече от 100 плавателни съда.



Тагове:   транспорт,   рестарт,   ОП,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039355
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930