Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2008 10:26 - 30 авиокомпании фалират до края на годината
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
0



-малко 30 авиокомпании ще фалират до края на годината, пише английският The Independent, като се позовава на прогноза на изпълнителния директор на British Airways Уилям Уолш. Най-голямата британска авиокомпания е предприела редица мерки за намаляване на разходите. Една от тях е съкращаване на около 2000 мениджъри и покачване цените на билетите. През март вече бяха изгонени от работа 6 процента от персонала на авиокомпанията. Очаква се през тази година разходите на British Airways за гориво да достигнат 3 млрд. паунда, което е с 50% повече отколкото преди година. През второто тримесечие на годината компанията е имала 10 пъти по-ниска печалба в сравнение със същия период на 2007 г., като тя е намаляла до 27 млн. паунда.

За да намали негативния ефект от скъпите горива, британската авиокомпания планира създаването на консорциуми с испанската Iberia и American Airlines. 

По данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА) от началото на 2008 г. са фалирали 20 авиокомпании и причина за това е била високата цена на керосина. Прогнозите на ИАТА показват, че общите загуби от пътническите авиопревози в световен мащаб до края на годината ще достигнат 5,2 млрд. долара. 

Дори в Русия, където се предполага, че няма криза с горивото, пред фалит е алиансът AiRUnion и се наложи да й се оказва държавна помощ. Още една руска компания същи изпитва финансови затруднения - нискобюджетната Sky Express. От управлението за гражданска авиация "Росавиация" заплашиха да лишат авиокомпанията от лиценз за авиопревози заради неплатени дългове. Според изчисления на руските власти дълговете на Sky Express към доставчици на гориво и за обслужване по руските летища надминават 1 млрд. рубли (около 40 млн. долара).

От Sky Express твърдят, че нямат борчове и подчертават, че сумите са натрупани от стокови кредити от доставчици. От своя страна летище Внуково и неговата компания за зареждане на самолетите с гориво също информираха, че Sky Express няма дългове към тях. Повечето експерти от бранша в Москва обаче са на мнение, че фирмата върви по стъпките на AiRUnion и акциите й вече започват да падат.
Авиокомпанията Sky Express е създадена през 2006 г. от генералния директор на "Красэйр" Борис Абрамович и има 9 самолета Boeing 737. През миналата година компанията е превозила 600 хил. пътници. Днес тя държи над 13 процента от обема на пътническите превози от и за московското летище Внуково.

200 хил. клиенти на XL не можаха да се върнат от почивка Десетки хиляди британски туристи останаха блокирани в чужбина, след като третият по големина британски туроператор XL Leisure Group обяви фалит. 

Основни причини за банкрута са високите цени на горивата и икономическата стагнация, както и невъзможността да бъде осигурено повече финансиране, съобщи BBC.

Всички полети на компанията бяха незабавно анулирани и самолетите останаха по летищата, се казва в изявление на туроператора на неговия уебсайт. Повечето туристи обаче разбраха за това едва на летищата. Британският министър на транспорта Рут Кели заяви, че властите работят за организирането на транспорта до Великобритания на всички британски туристи, ползващи услугите на XL Leisure.
Според британското Управление на гражданската авиация около 67 000 туристи, резервирали билети чрез XL Leisure, се намират в момента в чужбина, 10 000 са на почивка, ползвайки ваканционния пакет на туроператора, а други 25 000 летовници в момента са извън Острова с пакетите на други туроператори, свързани с XL. Около 200 хил. са пък клиентите, които вече са направили предварителни резервации в закъсалия оператор.

Според конкурентната компания TUI високите цени на горивата ще доведат до фалити на авиокомпании, които не разполагат с достатъчно силни бизнес позиции. По мнение на главния изпълнителен директор на TUI Travel Питър Лонг правителствата трябва да започнат да "покровителстват" компаниите, които предлагат туристически пакети. 

Сред компаниите - собственост на групата XL, са Travel City Direct, Medlife Hotels Limited, The Really Great Holiday Company, Freedom Flights и Kosmar Holidays. Операторът, който миналата година е превозил 2,3 млн. пасажери, има 1700 служители по света. XL Leisure Group, чиято собственост е и авиопревозвачът XL airlines, летеше до 50 дестинации, голяма част от които в Средиземноморието. /Монитор



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997196
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031