Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2008 17:52 - ЧЕСТИТ ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 498 Коментари: 0 Гласове:
0



Шестдесет хиляди първокласници тръгнаха на училище тази учебна година, което е със 7 000 по-малко от миналата, а броят на училищата в страната е редуциран с 300. Обратно пропорционално на намаляващия брой деца и училища обаче политическият интерес към първия учебен ден се оказа изключително висок и министри, народни представители, евродепутати се втурнаха към класните стаи в понеделник.

Министърът на образованието и науката Даниел Вълчев откри първия учебен ден в хисарското СОУ "Христо Смирненски", а след това се срещна с пенсионирани учители в Пловдив. Министърът съобщи, че тази година общините ще получат около 20 млн. лева за оптимизация на училищната мрежа като парите се очаква да дойдат от бюджетния излишък. Той вече е отправил своята заявка и се надява тя да бъде приета от Министерски съвет.

"Правителството се ангажира с това още миналата година, така че сега трябва да го изпълним", добави той. Парите ще бъдат изразходвани за подобряване на условията в училищата като изграждането на училищни столове, организиране на занимални и т.н. През тази година ще бъдат модернизирани и хранилищата по химия и биология в цялата страна, които, по думите му, не са получавали ново оборудване откогато самият той е бил ученик.

"Очертава се за последен път да открия учебната година като министър", заяви Вълчев и направи равносметка за свършеното от екипа му дотук като обяви, че най-голямото им постижение е провеждането на матурите. Той съобщи, че 1/3 от явилите се на поправителнта сесия на държавните зрелостни изпити в началото на септември са получили двойки, с което се затвърждава, че оценките им са били поставени правилно на редовните изпити. "Няма как за три месеца да наваксаш пропуснатото за четири години", допълни той.

Според него с достигането на 1400 лева издръжка на един ученик догодина ще бъдат постигнати по-добри финансови резултати в училищата, което ще доведе и до увеличаване на заплащането на учителите.

До края на годината трябва да стане факт и новата система за квалификационните степени на учителите, която ще залегне и в Закона за училищното образование. По нея обаче предстоят още дискусии със социалните партньори и Асоциацията на директорите. Тя предвижда учителите с най-висока степен на квалификация да участват в създаването на образователните стандарти, а не както досега това да се прави от чиновниците в регионалните инспекторати по образованието.

На срещата си с пенсионирани учители Вълчев ги прикани да основат собствена асоциация, която да подпомага с опита си министерството. Той дори предложи пенсионирани учители да поемат свободните часове на учителите, които са в болнични. Той дори внесе 1 000 лева лични средства за учредяването на асоциацията.

Освен образователния министър и екипът му, които традиционно се включват в тържествата на 15 септември, този път към дворовете на старите си училища и ресорни професионални гимназии се втурнаха и останалите му колеги от кабинета, народни представители и евродепутати. Слово на премиера Сергей Станишев трябваше задължително да бъде прочетено на официалните церемонии за откриването на учебната година, но някои от тях пропуснаха да сторят това.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев откри академичната година във ВТУ „Тодор Каблешков" и бе удостоен с титлата доктор хонорис кауза. Социалният и здравният министри Емилия Масларова и Евгений Желев откриха академичната година в Тракийския университет в Стара Загора. Депутатът от НДСВ Антония Първанова пък беше гост на оздравителното СОУ „Никола Йонков Вапцаров” в село Петково, Смолянско. Евродепутатите Биляна Раева (НДСВ), Метин Казак (ДПС) и Кристиан Вигенин (БСП) също бяха официални гости на различни школа за откриването на учебната година.

И след първия учебен ден ще продължат ремонтите в около 30 държавни и общински училища в София, като паралелно в тях ще има и учебни занятия, съобщи началникът на Столичния инспекторат по образование Ваня Кастрева. По думите й забавянето е заради необходимия срок за определянето на фирми, изпълнители на ремонтите чрез Закона за обществените поръчки. Ремонтите закъсняват и в други градове на страната. Тази учебна година обаче, за разлика от миналата, безплатните учебници от първи до седми клас пристигнаха навреме.



Тагове:   ден,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041602
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930