Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2008 17:50 - Съюзът на издателите отнема "Черноризец храбър" по препоръка на ВАЦ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0



Дни след като медийната група ВАЦ призова да се отнемане наградата "Черноризец Храбър" от журналиста Калин Руменов заради расистки публикации, Съюзът на издателите в България (СИБ), председателстван от главния редактор на ВАЦ-овия вестник "Труд" оповести публично същото становище.

Препоръката на ВАЦ бе предизвикана от протеста на български правозащитници, интелектуалци и Международната федерация на журналистите, които изтъкнаха, че в редица свои публикации Калин Руменов демонстрира яростен расизъм по отношение на ромската общност.

На 25 май т.г. в присъствието на президента, министър-председателя, министри, депутати, кмета на София и журналисти, Руменов получи награда в категорията “Млад автор” на ежегодния конкурс за журналистическо майсторство “Черноризец Храбър”, организиран от Съюза на издателите. Малко по-късно широка гражданска коалиция внесе в СИБ протест срещу наградата на Руменов, който бе отхвърлен от издателската организация.

СИБ “не е съгласен с отнемането на наградата", се казваше в тогавашното официално становище. Тогава Тошо Тошев обяви, че членовете на журито не биха могли да са запознати с цитираните като расистки материали на Руменов. “Съюзът на издателите не разполага с агентурна мрежа, която да проучва цялостно предложените за награждаване автори”, поясни Тошев.

В новата декларация на председателстваната от Тошев организация се казва, че СИБ се "противопоставя на опити за целенасочена пропаганда, която би могла да доведе до насаждане на дискриминация, било тя расова, религиозна, етническа или сексуална".

"Смятаме, че публикации, които диктуват подобни настроения, са недопустими и намираме за особено важно в журналистиката да бъдат спазвани морални и етични норми на толерантност, търпимост и право на ответна позиция", според сегашното становище на СИБ.

От СИБ посочват още, че макар да са основен организатор на конкурса, те но не определят наградените в него, а "за целта има избрано жури".

"Отговорно можем да твърдим, че при организиране на конкурса са спазени всички правила, необходими за запазване на неговата демократична структура, прозрачност и право на избор от страна на журналистите", пише СИБ.

"Във връзка със създалата се ситуация и в името на запазване авторитета на българските медии, УС на СИБ предложи на Академия "Черноризец Храбър" 2008 да преразгледа връчената тазгодишна награда за млад журналист и ако прецени, че извън материалите, с които авторът е участвал в конкурса, има основание за обществено безпокойство, тази награда да бъде отнета", се казва още в становището на СИБ.

Миналата седмица медийната група ВАЦ обяви, че е потресена от някои статии на Калин Руменов. "Те са открито расистки и са изцяло е противоречие с принципите на ОССЕ и стандартите за качество, с които се е ангажирала медийна група ВАЦ в рамките на сътрудничеството си с Международната федерация на журналистите. Авторът на подобни текстове не е достоен за наградата "Черноризец Храбър” за млади журналисти", посочи ВАЦ.

Медийната група, която издава двата най-тиражни всекидневника в България и имаше големи неприятности заради ксенофобска кампания, поддържана от двата му таблоида по повод достигналия Европа скандал "митът Батак", подкрепи протестите срещу наградата на младия журналист. ВАЦ призова "настоятелно" СИБ да отмени решението си – нещо, което на 15 септември вече е факт. /Медиапул



Тагове:   Черноризец,   Отнема,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032877
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930