Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2008 08:42 - Европейският парламент се готви да узакони шпионажа в нета
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 588 Коментари: 0 Гласове:
0



Очаква се в началото на другата седмица Европейският парламент да гласува пакет от предложения, известни като "Торнадо", който е насочен директно срещу свободата в Интернет. Това пише Богомил Шопов, който е участник в проекта за защита за цифровия свят. Предложенията са част от законодателния пакет за телекомите, който цели реформирането на сега действащите правила в областта на електронните комуникации. 

След нововъведението фирмите ще следят трафика на своите абонати с помощта на специална техника за филтриране, позната като Deep Packet Inspection. При наличие на машина, която участва в обмен на файлове в нарушението на авторските права, нейният собственик ще бъде алармиран. Ако потребителят не спре с нарушенията и след второто предупреждение, неговият достъп до интернет ще бъде спрян. Един от най силните противници на тази идея е френският евродепутат Гай Боно.
Според блогъри в интернет пространството решението на европейските депутати ще доведе до нарушаване на неутралността на мрежата, насилствено филтриране на данните и контрол на доставчиците върху техните клиенти с цел следенето на файлове.

В новите договори с всеки доставчик ще има клауза, според която задължително на всеки свързан с интернет компютър трябва да се инсталира такава програма.

Според блогърите въпросът за законността на даден файл и това дали той е бил придобит правомерно ще се измести от съдебната зала в офиса на кварталния ви доставчик. Шпионският софтуер ще следи с особено внимание програмите на компютъра, които работят по технологията пиър-ту-пиър (P2P) като Скайп, торент-клиенти и др., и ще ги „филтрира“. Най-вероятно предложенията за промените са продиктувани от лобитата на някои големи компании, чиито музика и филми са обект на кражба в нета. Подобен модел за преследване на пиратството действа във Франция. 

От интернет сайта www.svobodata.org призовават българите да се включат на 11 октомври в протеста, който се провежда в почти всички европейски столици. „Свобода, а не страх” е мотото на европейската кампания.
/Новинар


Тагове:   Нета,   парламент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043258
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930