Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2008 23:04 - Драшков махнат заради подписка срещу Дончева
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 476 Коментари: 0 Гласове:
0



Зам.-председателят на ДАНС Иван Дражков е уволнен заради участието си в подписка срещу депутата от Коалиция за България Татяна Дончева, с което "политизира" дейността на агенцията. Това е официалното обяснение на Държавна агенция "Национална сигурност", направено в петък, ден след като МС реши да отстрани Драшков без да посочи мотиви и даде повод за съмнения, че се разчистват вътрешни конфликти в спецслужбите и в БСП.

Междувременно ДАНС официално призна в петък, че неправомерно е събирала информация за депутати и журналисти, но това не бе придружено с оставката на Сертов.

"Ръководството на ДАНС се присъединява към изводите на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че воденото информационно дело (ИД) "Галерия” се отклонява от първоначално поставените цели. Събирана е информация за лица, фирми и медии, която трудно би могла да се съотнесе към предмета на делото. Проверявана е фирмената регистрация на журналисти и издатели, искани се (повечето случаи немотивирано) разпечатки на телефонните им номера, както и разпечатки на телефонните номера на депутати", се посочва в съобщение на пресслужбата на агенцията.

Отиват си още двама висши служители

За Драшков се каза, че "уронва престижа" на ДАНС и като зам.-председател е "трябвало да осъзнава, че действията му представляват политизиране на агенцията". Останалите участници в подписката все още не са уволнени, защото нямат нивото на Драшков, но според говорителя на агенцията Зоя Димитрова се очаква махането на още двама висши служители.

Тя не ги назова, но според запознати става дума за Цветлин Йовчев, главен директор на "Контраразузнаване" в ДАНС и Веселин Марков, директор на "Икономика" в ДАНС. Твърди се, че двамата са си подали оставките още в четвъртък, когато бе уволнен Драшков.

При избухването на скандала с телефонните разпечтаки на депутати шефът на ДАНС Петко Сертов каза, че това ставало зад гърба му и отстрани шефа на "Сигурност" в агенцията Владимир Писанчев. Първоначално от агенцията контролирано изтече информация, че колеги на Писанчев са започнали подписка в негова защита.

В петък се оказа, че подписката, изпратена до президента, премиера, председателя на НС и вътрешната комисия, е била насочена основно срещу медийните изяви на Татяна Дончева, която първа даде гласност на неправомерните разработки и обяви, че делото за журналистите се нарича "Галерия".

"Дончева не е първият народен представител, който разполага с и огласява определена информация. Това, дали такова нещо е нормално или не, не е въпрос към мен", каза Зоя Димитрова пред журналисти на пресконференция в ДАНС.

За това дали изнасяната от Дончева информация е била класифицирана, Димитрова отговори, че ДАНС няма да се произнесе по действията на който и да било народен представител.

Зоя Димитрова уточни, че нов зам.-председателел на ДАНС на мястото на Драшков трябва да бъде назначен до един месец по предложение на Петко Сартов. Твърди се, че Драшков, който е бивш шеф на контраразузнаването, е държал всички разработки на службата, която се вля в мегаагенцията и без неговото съгласие ДАНС не може да ги използва. С отстраняването му обаче това ограничение пред Сертов пада.

Яхния

Самата Дончева изрази пълна подкрепа към махането на Драшков заради участието му в подписката.

"Нали си представяте как шефът на ЦРУ, спретнал подписка срещу един сенатор, е останал на поста си?", коментира депутатът от БСП и зам.-председател на вътрешната комисия пред репортери.

Политическа дейност в неполитизирано ведомство е най-забраненото нещо, добави Дончева.

Тя повтори, че Петко Сертов не трябва подаде оставка, като в същото време сравни работата на ръководената от него агенция като хаотична и я сравни с нескопосано сготвена яхния.

"Всички журналисти, които са готвили яхния, знаят, че за да стане яхния, тя се готви по точно определена рецепта и е нужно да се сложи само онова, което трябва, а не всичко, което им е попаднало...Твърдението, че вътре трябва да се сложи на кой каквото му хрумне - просто няма да стане яхния, така сме и за разработките, информационните дела и другите неща", каза тя по повод делото "Галерия".

Петков: Махането на Драшков е "груба грешка"

В кратък коментар пред репортери премиерът Сергей Станишев заяви, че Сертов му представил достатъчно аргументиран доклад за освобождаването на Иван Драшков, който иначе бил "професионалист".

"Към ДАНС има високи обществени очаквания и в нея трябва да има вътрешен ред...Агенцията е създадена с една ясна цел – подкрепа на националната сигурност и борба с организираната престъпност", каза той. С аргумент, че "не е специалист в тази област" той не отговори дали Драшков има нещо общо с изтичането на информация към "Опасните”.

Отстраняването на зам.-председателя на ДАНС Иван Драшков е груба грешка, коментира депутатът от левицата и бивш вътрешен министър Румен Петков.

Според него очевидно се води кампания срещу Драшков. На въпрос дали с това уволнение ще се прекрати неправомерното разработване на журналисти и политици, Петков попита какво ще стане ако това продължи и след отстраняването му.

Ако се окаже, че са подслушвани журналисти не по инициатива на Иван Драшков, какво правим, попита още Петков. По думите му е неприемливо да подслушват журналисти, само защото са такива.

Петков посочи още, че според информацията, с която разполага, Драшков не е имал отношение към "Опасните".

Петков отрече да познава Евелин Банев-Брендо и да се е срещал с него, за да го убеждава да свидетелства срещу Маргините, както самият Банев съобщи в четвъртък.

Въпросът е кой го е накарал да каже това, каза Петков. Той допълни, че за себе си има предположение кой го е накарал, но отказа да коментира пред репортери.

На фона на медийни публикации, че Румен Петков се готви да иска оставката и на Сертов, и на Станишев, премиерът заяви, че БСП има нужда от вътрешна консолидация и добра организация за една тежка предизборна кампания. БСП не се нуждае от вътрешни борби и колизии и не това очакват членовете на партията, каза той. По думите му левицата никога не е подкрепяла вътрешните разделения и борби.

На въпрос дали на конгреса на БСП ще повдигне темата за оставка на Станишев, Петков отговори, че конгресът е през ноември. Аз съм търпелив човек, но не чак толкова, допълни той.

Междувременно стана ясно, че от ДАНС си отиват още двама директори.

Двамата бивши заместник-директори на Национална служба сигурност, сега директори на дирекции в ДАНС, Цветлин Йовчев и Веселин Марков също ще бъдат уволнени, съобщава Дарик радио.

43-годишният Цветлин Йовчев работи цели 15 г. в контраразузнаването. Бил е и ръководител на сектор и началник на "руското" направление. Сега е дирекция „Контраразузнаване” в ДАНС. Огромен стаж в "сигурността" има и 44-годишният Веселин Марков. Сега той е директор на Главна дирекция „Икономическа и финансова сигурност” в агенцията. Бил е началник на направлението за противодействие на тероризма. Двамата бяха издигнати за заместник директори на НСС миналата година по предложение на тогавашния главния секретар на МВР Илия Илиев.

Цветлин Йовчев в публикувания в медиите миналата седмица протокол твърди, че председателят на ДАНС Петко Сертов му разпоредил устно да започне разработката „Галерия”. Според него на 21 август Сертов му съобщил, че е установено, че Огнян Стефанов стои зад сайта „Опасните”, на 26 август му наредил да с е извадят разпечатки от телефонните разговори на Стефанов, а на 28 август – и на останалите журналисти.

Според днешния брифинг на говорителя на ДАНС Зоя Димитрова разработката е започнала на 12 август, докато Сертов е бил в отпуск. Димитрова съобщи също и че още двама души от ДАНС ще бъдат уволнени. Според други източници обаче, Йовчев и Марков сами са подали рапорти за напускане след уволнението на Иван Драшков. /Медиапул, БЛИЦ



Тагове:   махнат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997649
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031