Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2008 23:13 - Компромат уличи Саркози в стара връзка с министерска съпруга
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
0



Влиятелното френско списание “Поан” публикува в четвъртък записки от бележника на бившия главен директор на вече разформираните френски спецслужби Renseignements Gйnйraux (RG) Ив Бертран, който през 2004 година напусна поста след 12 години престой на него. От записките става ясно, че сегашният френски президент Никола Саркози е имал преди четири години връзка с жената на член на сегашното правителство, което добре се е знаело от спецслужбите.

Това е един от множеството скандални факти, които компрометират известни френски политици.

Тайната полиция е била удобен политически инструмент за натиск върху френските политици, коментират в петък агенциите, цитиращи публикацията в “Поан”. В записките се съхраняват потенциално взривоопасни факти от биографиите на френските лидери – за вземаните от тях наркотици, за практиките им на таен секс, за шантажа и корупцията сред тях. В записките на Бертран фигурира например информацията как предишният президент Жак Ширак е пътувал до Канада през 2003 година, за да си направи операция за опъване на лицето.

63-годишният Бертран също така си е записвал интимни подробности от частния живот на семейството на бившия премиер на страната и съперник на Ширак в президентските избори през 2002 г. Лионел Жоспен. Информатори на бившия шеф на RG срещу съответно заплащане са били журналисти, казва самият Бертран пред списание “Поан”.

“Тези бележници са ужасяващо пътуване из потайностите на републиката”, коментира списанието, което цитира цензурирани откъси. В цитатите са махнати имената на засегнатите лица. Все пак става ясно, че след 2002 г. RG са работили за “подкопаване” на Саркози, който още тогава заявява аспирациите си към президентското кресло.

Така например сега се потвърждава излязлата още на времето информация, че госпожа Сесилия Саркози, в този момент все още съпруга на Никола Саркози, е получавала от тайните служби редовни “сводки” за предполагаеми изневери на своя мъж. Впрочем след развода на двамата, госпожа Саркози нееднократно е подчертавала, че бившият й мъж и е изневерявал.

През 2004 година като министър на вътрешните работи Саркози отстрани от поста Бертран по подозрение, че е свързан с опита на политическия конкурент Доминик дьо Вилпен да го компрометира. Когато стана президент, Саркози веднага разформирова ведомството. Сега с вътрешен шпионаж се занимава нова спецслужба.

Бертран заяви пред “Поан”, че неговите записки са “сурова” информация, която е пазел за собствени нужди. “Нормално е ръководителят на служба като RG да е в течение на подобни събития”, смята той. Бертран подчерта, че не е записвал факти от частния живот на политици, а ако все пак е правел това, то е било, “за да се защитят членове на правителството”.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030107
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930