Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2008 22:07 - Нели Огнянова препоръчва СЕМ да освободи членовете, сътрудници на ДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 466 Коментари: 0 Гласове:
0



Съветът за електронни медии (СЕМ) трябва да изпълни закона и да освободи двамата си членове, за които бе разкрито от Комисията по досиетата миналата седмица, че са сътрудничили на бившата Държавна сигурност и РУМНО. Това каза експертът по медийно право Нели Огнянова пред БНР във вторник.

Миналата седмица комисията обяви, че членовете на СЕМ от квотата на президента Милен Вълков и Людмил Стайков са работили за ДС. Вълков е бил щатен служител на РУМНО (военното разузнаване) в продължение на 13 години, а известният филмов режисьор Стайков е бил вербуван за сътрудник на прословутия Шести отдел на Шесто управление на ДС (по линията на творческата интелигенция). Докато Вълков официално заяви, че се “гордее с това, което е вършил”, Стайков разпространи декларация, че никога и по никакъв начин не е сътрудничил на ДС в посочения период 1985-1987 година.

В член 26 т. 3 на Закона за радио и телевизия изрично е записан лустрационен текст, според който “членове на СЕМ не могат да бъдат лица, които са били щатни и нещатни сътрудници на бившата ДС”.

След излизането на данните за принадлежност на Вълков и Стайков, от СЕМ обявиха, че няма да се произнасят по казуса, докато не мине двуседмичният законов срок за обжалване. От регулатора дори отвориха “вратичка” за спасяване на единия член, като разграничиха ДС от РУМНО и обявиха, че едната бивша тайна служба не е тъждествена с другата. Следователно лустрацията не се отнасяла до Милен Вълков.

Във вторник Нели Огнянова обясни, че по отношение на прилагането на закона не трябва да има никакво колебание - в правовата държава институциите и гражданите изпълняват законите такива, каквито са. “Тук просто няма терен за обсъждане”, каза тя.

Огнянова отбеляза, че друг въпрос е регулаторът да се заинтересува защо двамата уличени членове не са декларирали принадлежността си към бившите тайни служби, каквото е изискването към тях. “СЕМ може да се запита защо декларациите, които са подписани, не съответстват на действителността”, каза тя.

По повод намерението на СЕМ да инициира законодателни промени, с които лустрационният текст да отпадне, Нели Огнянова каза, че "въпросът не е юридически, а е на обществени нагласи към миналото”. Тя допълни, че законодателят е изразител на обществото и е изпълнил волята му за такъв закон.

Според нея не е новост това отношение на регулатора към сътрудничеството на негови членове с ДС. През 2002 г. тогавашният СЕМ е бил в същото положение и е гласувал против освобождаването на Веселин Стойков, за когото бе изнесено както от комисията “Андреев”, така и от сегашната комисия по досиетата, че е сътрудничил на ДС.

“Въпросът е има ли обществена среда, в която убеждението на членовете на СЕМ да се превърне в законова норма”, запита риторично Огнянова.

Във вторник излезе още едно интересно съвпадение от пъзела ДС. Според публикация във в. “Стандарт” засега се очертавали двама вероятни кандидати за овакантения пост на освободения зам.-директор на ДАНС Иван Драшков. Единият от тях, според написаното, е Никола Златков, кадър на Държавна сигурност, оперативен работник в Шести отдел на Шесто управление на ДС, завършил школата на КГБ, специалист по борба с терора. По времето на правителството на Иван Костов е освободен от НСС, но сега завежда направление “Терор” в ДАНС.

По ирония точно този оперативен работник е вербувал през 1985 г. режисьора Людмил Стайков за сътрудник на ДС в сферата на художествено-творческата интелигенция. /Медиапул



Тагове:   Нели,   освободи,   ОГНЯНОВА,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043533
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930