Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2008 22:00 - Плугчиева недоволна от работата по връщане на ФАР-акредитацията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 576 Коментари: 0 Гласове:
0



Все още има проблеми с агенция ФАР към Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), чиято акредитация бе отнета от Брюксел заедно с тази на същата агенция във финансовото министерство след доклада на ЕК от края на юли. Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът Меглена Плугчиева, която е на посещение там от вчера, за да обяснява постигнатото от страната ни по изпълнението на националния план за решаване на проблемите с еврофинансирането.

Изявлението идва ден преди крайния срок, в който националният ръководител на европейските програми Димитър Ивановски трябва да депозира в ЕК резултатите от одитите и собствената си оценка за резултатите от предприетите коригиращи мерки.

Без да се ангажира с прогноза за решението на ЕК, Плугчиева беше категорична че в агенция ФАР към МРРБ не е направено достатъчно от юли, когато й беше отнета акредитацията, до сега, предаде БНР. Това е оценка, която се базира на неспазени срокове и процедури, на заключенията на двете външни одиторски компании (KPMG и "Делойт") и на експертите от европейската дирекция "Разширяване", които бяха на мисия у нас.

"Проверките показват, че има нарушения по една част от проектите, административния капацитет на агенцията е недостатъчен и е недостатъчно ефективен в работата си. Това са основните бележки на мисията.", каза Плугичева.

От решаването на проблемите ще зависи възстановяването на отнетите през юли акредитации по предприсъединителната програма ФАР на агенциите към МРРБ и Министерство на финансите и бе спряно финансиране за 250 млн. евро. В двете ведомства бяха открити редица нарушения и закъснения по проекти, изпълнявани с европейски пари. Въпреки това двете агенция продължиха да сключват договори,въпреки че от ЕК изрично предупредиха, че няма да плащат суми, контрактувани от органи с отнета акредитация и това ще е за сметка на националния бюджет.

На 23 ноември ЕК трябва да се произнесе дали има основания да върне двете акредитации по ФАР. Споразуменията за трите предприсъединителни програми – ФАР, ИСПА и САПАРД, изтичат на 30 ноември 2008 г.

Плугчиева съобщи пред журналисти в Брюксел и за нерешени въпроси в Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ), най-вече по отношение на активността и ефективността на контрола. Има и забавяне на подготовката на документите за магистралите "Струма" и "Марица", които ще се изпълнят със средства по Оперативна програма "Транспорт".

Като трети проблем с еврофинансирането Плугчиева очерта проблема с оперативната програма "Рибарство", където има реална опасност страната ни да се размине със 100 млн. евро, заради големи закъснения и пропуски. Вицепремиерът посочи, че Министерството на земеделието и храните ще трябва директно да се намеси в работата на подчинената му Агенция по рибарство и аквакултури, която трябва да координира еврофинансирането в отрасъла.

След серия срещи с представители на Европейския парламент, Европейската комисия и ОЛАФ, Плугчиева каза, че очаква обективна оценка за България. По думите й, скоростта на работа у нас трябва да бъде завишена и това трябва да стане в следващите дни и седмици, защото очакванията й са колкото повече наближават изборите, толкова повече да страда работата на ведомствата.

Вицепремиерът се е срещнала също с директора на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Франц-Херман Брюнер, с когото са направили преглед на мисиите на службата в България, правени на две седмици. Служителка в ОЛАФ, която наблюдава проблеми около средствата, отпускани на България по линия на

програмата САПАРД, е изразила задоволство от установеното много по-добро работно сътрудничество в работа със страната ни.В края на ноември директорът на ОЛАФ пак ще бъде на работно посещение в България. Освен него възможно е страната ни да бъде посетена от председателя на Комисията по бюджетен контрол Херберт Бош, заяви Меглена Плугчиева.



Тагове:   фар,   НЕДОВОЛНА,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041969
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930