Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2008 21:14 - Финансовата криза поставя под въпрос старта на студентското кредитиране
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 447 Коментари: 0 Гласове:
0



Стартът на дългоочакваното студентско кредитиране, което трябваше да тръгне с новата академична учебна година, се отлага за неопределено време заради липсата на консенсус между образователното министерство и банките, с които трябваше да се сключи договор за обслужване на кредитите, научи Mediapool.

За Министерството на финансите, което също участва в изготвянето параметрите на договорите, в момента студентското кредитиране съвсем не е първи приоритет. Вследствие на това преговорите са забуксували, тъй като банките очакват от държавата нов вариант на типовите договори, след като първият кръг от преговорите е претърпял неуспех и спорните моменти не са били изчистени.

Въпреки, че при откриването на академичната учебна година на 1 октомври просветният министър Даниел Вълчев заяви, че се "изчистват технически детайли" и очаква до седмица договорите да се подпишат, участници в преговорите коментираха, че процесът съвсем не е толкова напреднал и освен чисто технически моменти има и принципни въпроси за доуточняване.

Освен това на фона на несигурността, произтичаща от финансовата криза, в момента продуктът студентско кредитиране става още по-неатрактивен за банките, които и преди приемането на Закона за студентското кредитиране се отнасяха резервирано към идеята.

В същото време държавата се опитва максимално да гарантира интересите на студентите, така че младите хора да могат да обслужват кредитите си, а освен това гледа и собствения си интерес в качеството си на гарант. Банките от своя страна обаче още при дебатите по закона обявиха, че най-спорен е моментът със задействането на държавната гаранция в случай, че студентът не си връща кредита. Тогава от МОН обещаха това да се уточни в типовите договори, които трябваше да са готови най-късно до края на този месец.

Проверка на Mediapool показва, че студентите вече проявяват интерес за кредити и отправят въпроси в специализирани форуми кои търговски банки работят с държавата. Отговор на този въпрос обаче все още няма.

Парламентът прие Закона за студентското кредитиране на 23 юли. В него е записано, че при т. нар. лоши вземания банката първо трябва да се опита да си вземе парите по всички възможни начини и едва след това да се задейства държавната гаранция.

В бюджета за догодина се предвиждат 17 млн. лева за гарантиране на студентските кредити на база на социологическо проучване, което сочи, че около 10% от студентите в редовна форма на обучение са готови да изтеглят заем за следването си.

Кредити ще могат да ползват студентите и докторантите до 35-годишна възраст, които учат в редовна форма на обучение за професионален бакалавър или магистър.

За да кандидатстват за кредит, желаещите трябва да не са отстранявани, да не са прекъсвали обучение, както и да нямат придобита вече същата квалификационна степен. Кредитите ще се отпускат за целия или за част от периода на обучение за покриване на таксите за обучение и за издръжка. Правото за издръжка възникна при раждане или при пълно осиновяване на дете по време на обучението и се ползва от родителя, който упражнява родителските права. Ако това се отнася и за двамата родители, ще се ползва само от единия.



Тагове:   криза,   въпрос,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029168
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930