Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.10.2008 21:09 - Парламентарни юзди за НСО и НРС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
0



Управляващите ще пробват да въведат парламентарен контрол не само на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), която е подчинена на премиера, но и върху Национална служба охрана (НСО) и Националната разузнавателна служба (НРС), които са към президента и този им статутът, както и архаичното законодателство, по което работят, не позволява такъв контрол.

НСО и НРС ще бъдат в ресора на новата подкомисия, замислена за военното разузнаване, която ще е под шапката на комисията по отбрана.

По- сериозен конфликт има около другата подкомисия, която трябва да контролира Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и използването на специални разузнавателни средства (СРС).

БСП предлага и двете подкомисии да са на паритетен принцип, с по трима представители на управляващите и опозицията. По време на поредните разговори в сряда десните отново не се съгласиха двата органа за контрол върху спецслужбите да са подкомисии и настояха да са самостоятелни комисии, като тази за ДАНС и СРС-тата да е оглавявана от опозиционен депутат.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов обясни, че бъдещите подкомисии "по изключение и при необходимост ще проверяват конкретни операции, когато има достатъчно данни за извършени нарушения, тежки престъпления и накърняване на правата на гражданите". Това ще бъде записано в правилата им за работа, които, както и съставът им, ще бъдат одобрени от пленарна зала.

Относно контрола на дейността на НСО, НРС и военното разузнаване, Ангел Найденов коментира пред Mediapool, че депутатите "не се опитват да отнемат правомощия на президента", а механизмът за него да се "регламентира по-ясно". Той припомни, че народни представители са се включвали в проверки на различни случаи, като самоубийството на шефа на архива на НРС Божидар Дойчев и с уволнения служител на НСО Николай Марков, който изнесе информация, че службата е събирала нерегламентирано данни за политици и дипломати.

Пред репортери Найденов каза още, че решението за двете подкомисии, които ще са съответно към вътрешната и към военната комисии, ще бъде внесено най-късно в четвъртък, въпреки че БСП, НДСВ и ДПС нямат подкрепата на опозицията.

Управляващите ще "замитат поръчки"

Създаването на тази подкомисия за ДАНС с тези функции и правомощия ще има като единствен ефект да се "замитат поръчките на управляващото мнозинство", коментира пред репортери председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов. Той отново заяви, че предложението им е да се сформира постоянна комисия на паритетен принцип, оглавена от опозицията.

Според Бакалов комисията може да бъде с петима представители на мнозинството и петима на опозицията, колкото са опозиционните парламентарни групи.

Той не изключи възможността опозицията да не излъчи свои представители в двете подкомисии, но уточни, че решението е на парламентарните групи.

По думите му бъдещите подкомисии няма да могат да се самосезират в случай на нарушение и да правят проверки на разработки. Той посочи, че според Закона за достъп до класифицирана информация, достъп до разработки се дава с решение на парламента или на парламентарна комисия.

Бакалов смята, че с предложението за контрола на ДАНС и СРС, се прави "опит да се "дръпне черджето" на Минчо Спасов (НДСВ), защото вътрешната комисия се занимава с контрола върху прилагането на СРС".

Ангел Найденов избегна въпроса дали, ако опозицията гласува "против", новите подкомисии ще бъдат само от представители на мнозинството. Каза само, че коалицията има различни варианти за действие и че са "отворени" за прием на още кандидати.

"Нашето желание не е да налагаме решение, а предвид особено деликатния въпрос да имаме максимално съгласие. Но няма и да изпаднем в безизходица", каза Найденов.

Относно искането на опозицията за самостоятелна комисия за ДАНС и СРС-тата, той отново каза, че в момента има постоянни парламентарни 24 комисии, които са достатъчно и не е нужно да се правят нови, още повече, че представителството в постоянните комисии е доста по-голямо от това на подкомисиите.

Преди ден ПГ на Коалиция за България предложи депутата си Надка Балева за шеф на подкомисията "ДАНС". Социалистът Атанас Мерджанов е предложен за военната подкомисия, която ще следи и НСО и НРС.

НДСВ няма официални номинации, но неофициално са посочени имената на Яни Янев и Станимир Илчев. Предложенията на ДПС са за Камен Костадинов и Янко Янков.



Тагове:   НСО,   НРС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042190
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930