Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2008 20:30 - Два "черни" списъка за обществените поръчки от догодина
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 292 Коментари: 0 Гласове:
0



Агенцията за обществените поръчки (АОП) ще поддържа от 1 януари 2009 г. два "черни" списъка, решиха депутатите, одобрявайки в четвъртък окончателно корекциите в Закона за обществените поръчки.

Единият списък ще е с лицата, за които е влязло съдебно решение за неизпълнение на договор за обществена поръчка, другият ще съдържа имена, за които Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е констатирала, че са извършили нарушения при изразходването на средства по европрограми.

Самата АДФИ ще е длъжна всеки месец да докладва за новите фирми и лица, уличени в злоупотреби.

Условието за изготвяне на предупредителен списък с лицата, злоупотребявали с обществени поръчки, които да не се допускат отново до участие в такива процедури, бе поставено от Европейската комисия още през май, когато Брюксел замрази част от средствата по трите предприсъединителни програми ФАР, ИСПА и САПАРД.

Правителството изготви ешкън план, част от който е и затегнатият контрол над обществените поръчки.

С одобрените на второ четене поправки се въвеждат и наблюдатели на обществените поръчки от момента на обявяването им до сключването на договора за изпълнението им със съответния контрагент.

За такива наблюдатели ще се назначават експерти от АОП, като те ще имат право годишно да следят само по три поръчки на един и същи възложител. Те ще следят за пропуски и нарушения и ще предупреждават възложителя на поръчката. Ако той не изпълни препоръките за отстраняване на проблемите, тогава ще бъде даден на Сметната палата и на АДФИ.

Когато става въпрос за поръчка по еврофондовете, ще се информира и управляващият орган на съответната оперативна програма. Занапред офертите няма да се оценяват от тричленна, а от петчленна комисия, която освен това ще може да ползва външни експерти за консултации при поръчки за еврофондовете. Те ще подготвят доклади с препоръки за законосъобразността на процедурите и отстраняване на евентуалните проблеми.

Парадоксално е, че въпросните препоръки не са задължителни за възложителя, но при неизпълнението им управляващият орган на европрограмата ще им отказва финансиране.

Предвидена е и възможността за раздаване на допълнителни възнаграждения на служителите на АОП. Като бонуси може да бъдат разпределяни 25 на сто от годишния бюджет на агенцията за заплати.

С поправките се вдига значително и размерът на стойността на проектите, за които задължително се провежда обществена поръчка. Сегашният праг за строителството от 1.8 млн. лв. без ДДС става 2.15 млн. лв., а при поръчки за изпълнение извън страната от 5 млн. лв. става 6 млн. лв. За доставки вече ще се обявяват поръчки за суми над 180 хил. лв. вместо досегашните 150 хил. лв., а за услуги – за над 110 хил. лв. вместо 90 хил. лв. Сумата за проект става също над 110 хил., което е доста над разписаните досега 30 хил. лв.

Освен това договори за услуги по обществени поръчки ще могат да се сключват само до 4 години, с изключения контрактът може да се удължи с година, но възложителят трябва да обясни мотивите си за удължения договор. Досега нямаше срок за действие на обществените договори за услуги.

Регламентира се и условието документацията за участие в обществена поръчка да се купува до 10 дни, преди да изтече срокът за получаване на офертите или заявленията. Досега честа практика бе да съвпадат датите за купуване на документи за участие и подаване на офертите.

Жалбите срещу избора на изпълнител на поръчка ще се подават в 10-дневен срок от решението на възложителя, който също в 10 дни трябва да организира помирение с обжалващия и останалите участници в процедурата. След това има отново 10 дни срок за сезиране на районния административен съд за изхода на помирението. Ако има жалба, не може да се сключва договор, защото ще бъде обявен за нищожен.



Тагове:   обществените,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043165
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930