Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2008 22:59 - Ядем “прясна” кайма с химикали
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1906 Коментари: 2 Гласове:
3



Българското месо, колбасите и най-вече каймата са пълни с оцветители и химикали, за да изглеждат апетитно червени и да имат по-голяма трайност от обичайната за месните продукти. Това обяви вчера ст.н.с. д-р Росица Еникова, дм и ръководител на лаборатория "Микробиология на храните" и член на експертния съвет към Министерството на здравеопазването по оценка на риска в областта на храните.
 "Каймата и суровото месо по щандовете, които имат неестествено червен цвят, са такива, тъй като в тях се влагат голямо количество соли на натрия, полифосфати и оцветители. Някога имало ли е кайма, която да издържа повече от 36 часа? 
 
Сега обаче трайността на този продукт може да стигне до 10 дни и това е в резултат на хранителните добавки", обясни д-р Еникова. Консумацията на тези продукти води до свръхприем на скрит натрий в храната, който е дори повече от този, който си доставяме с приемането на сол. Затова не е изненада, че страдаме най-много сред европейците от хипертония и сърдечно-съдови заболявания, а болните от рак на стомаха у нас се увеличават.
"Ветеринарните органи са разрешили да се продава кайма с трайност седмица и повече. Ние трудно можем да направим нещо. Но не бива да се забравя, че добавките към храните все пак са химически вещества", допълни д-р Еникова. 

Повече от половината храни в България се продават без какъвто и да е контрол за качество, показват резултатите от изследване на Стопанския факултет в СУ "Св. Кл.Охридски" и учени от университета в Нюшател, Швейцария. Качеството на храните е най-проблемно в месопреработвателния бранш, хлебните и сладкарските изделия.

50 на сто от търговците не проверяват редовно годността на продуктите, които продават в магазините си. Системи за разглеждане на оплакванията на клиентите пък имат едва в 24% от магазините, коментира ръководителят на проекта и зам.-ректор на СУ доц. Желю Владимиров. 

Дейността на РИОКОЗ (бивша ХЕИ) и на Ветеринарномедицинската служба се припокриват. Те нямат проблеми с фирмите производителки, се казва още в проучването. 10 на сто от анкетираните търговци заявяват, че проверяващите инспектори работят по неясни критерии и има условия за корупция. 
"Натриевият хлорид се влага, но това е сол и тя не е вредна. Полифосфати се добавят само в колбасите, но не и в каймата, защото така тя потъмнява. Оцветителите пък се използват според нашето законодателство. В луканките се използват нитрати, за да се получи характерният червен цвят", коментира Костадин Чорбаджийски, председател на Асоциацията на месопреработвателите у нас.

Токсини в ядките и екзотичните подправки Канцерогенни афлатоксини, които причиняват рак на черния дроб, се откриват у нас в ядките и екзотичните подправки, съобщи ст.н.с. д-р Тери Врабчева, дм и ръководител на лаборатория "Химически замърсители и добавки в храните" в Националния център за опазване на общественото здраве.
"Европа, в частност България, досега беше защитена от афлатоксините, тъй като климатичните особености на Стария континет не позволяваха образуването на тези изключително опасни микотоксини в зърнените култури. Но с глобалното затопляне се създават все по-подходящи условия за появата им. Афлатоксините у нас са вносен проблем, тъй като те се съдържат в ядките, които се внасят,  и в подправките от тропическите и субтропическите страни", уточни д-р Врабчева.
Афлатоксините са най-често срещащите се естествени канцерогени в природата. Контролът по отношение на пестицидните остатъци и на микотоксините в храните се извършва в шест лаборатории към РИОКОЗ в страната, които са оборудвани с нова апаратура.
Микробите пък предпочитат да виреят в морските деликатеси, желираните меса, тортите, пастите, еклерите и различни кремове, както и в пастьоризираното прясно мляко.
Пуешки кожи и изсушена кръв в колбасите Хранителни добавки с аромат на бекон и пушено са най-търсени от производителите на месни продукти у нас, съобщиха за "Монитор" запознати с този бизнес. Освен тях много атрактивни са ароматите на кашкавал и сирене. Само няколко грама от "вълшебната смес" могат да умиришат десетки килограми месо.
Оцветител със звучното име паприка също е между най-предпочитаните артикули. Белият и черният пипер остават вечен хит за месопреработвателите. Внасят се и специфични добавки, които подпомагат стягането на продукта.
Голямо търсене има на пуешки шийки и кожи, които след смилане също стигат до нашата трапеза под формата на апетитни колбаси. Вяка седмица в страната влизат по няколко тира с течна мазнина, която се пазарува от животновъдите, захранващи месокомбинатите със суровина. Освен това стотици чували с изсушени кръв и хемоглобин се смесват с фуража за животните. От кръвта месото им става по-розово, а соевите продукти правят хилавите пилета гиганти.
За вноса на посочените добавки се получава разрешение от ветеринарните служби. Няма забрана за тяхното използване, защото не са вредни за човешкото здраве. Не става ясно обаче дали са полезни. Проф. Никола Александров: Плесените в хляба и закуските са опасни image

проф. Никола Александров

Примесите в храните са изключително вредни, те могат да провокират редица заболявания, при това съвсем не безобидни, разясни за "Монитор"  генерал проф. Никола Александров от Клиниката по токсикология и алергология във Военномедицинската академия в София. Оцветителите и консервантите са химически вещества, придават търговски вид на храните, но увреждат организма. Консервантите водят до промени в доброто съотношение на флората в дебелото черво и докарват ракови  заболявания, разясни специалистът.
Като силно токсични и канцерогенни той определи плесените в зърнените храни. При поето голямо количество организмът се натравя, при по-малки, но редовни дози се стига до рак на дебелото черво и пикочния мехур. Афлатоксините, получавани от гъбички, и плесените са истинска отрова за организма и също провокират появата на карциноми. В сравнение с тях натриевият хлорид, т. е. солта, с която са натъпкани колбасите, са направо безвредни. Производителите осоляват саламите повече от необходимото, за да поемат повече вода, която вдига грамажа.

Българинът се трови от бедност image Снимка: МОНИТОР

Насъщният нерядко крие изненади - парче найлон и дори болтове.

Масовият потребител в България е с ниски доходи, докато цените на редица хранителни стоки са сравними с тези в другите страни на Европейския съюз, твърдят преподаватели от Стопанския факултет на Софийския университет.
Проблемът за качеството е характерен преди всичко за микрофирмите в малките градове и селата, където инспекторите от РИОКОЗ и РВСК стъпват твърде рядко.
Не случайно 65% от производителите на хляб и  хлебни изделия и 75на сто от собствениците на бакалии, сладкарници и закусвални твърдят, че срещат трудности заради завишените критерии на законодателството към малките фирми. Някои от тях дори заявяват, че има разминаване между българските и европейските изисквания.

Препечатано от Монитор, http://www.monitor.bg/article?sid=&aid=173726&cid=1&eid=1500


Тагове:   кайма,   химикали,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. анонимен - НАПЪЛНО,СГРЕШЕН СЦЕНАРИЙ.....В ЦЯЛАТА СИСТЕМА!
02.07.2010 17:27
ИМА НЕЩО ДЪЛБОКО ПОГРЕШНО И ВРЕДНО В ТАЗИ СИСТЕМА!!!

САМАТА СТРУКТУРА НА ПРОИЗВОДСТВО, СЪХРАНЕНИЕ,ТРАНСПОРТ И СНАБДЯВАНЕ НА МЕСНИТЕ ПРОДУКТИ, ПРЕДПОЛАГА, ВИСОКИ И УДЪЛЖЕНИ СРОКОВЕ НА ГОДНОСТ,ПОРАДИ ДЪЛГАТА ХРАНИТЕЛНА ВЕРИГА ОТ ФЕРМАТА -ДО МАСАТА!
ТЕЗИ УДЪЛЖЕНИ СРОКОВЕ НА ГОДНОСТ И БАВНАТА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ПАЗАРА ,НАЛАГАТ ВЛАГАНЕТО НА ПОДОБРИТЕЛИ,ОЦВЕТИТЕЛИ, СТАБИЛИЗАТОРИ И ФИКСАТОРИ ЗА ПОВИШАВАНЕТО НА УСТОЙЧИВОСТТА НА МЕСНИЯ ПРОДУКТ!
БЕЗ ТЯХ-ПРЕРАБОТКАТА Е НЕМИСЛИМА!
НЕЩО ПОВЕЧЕ---БЕЗ ТЯХ,НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСЪЩЕСТВИ ЦЕНТРАЛИЗИРАНОТО ПРОИЗВОДСТВО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА МЕСНИТЕ ПРОДУКТИ ПО ТЪРГОВСКИТЕ ВЕРИГИ НА ЕДРИТЕ ТЪРГОВЦИ В ГОЛЕМИТЕ ГРАДСКИ ЦЕНТРОВЕ!

В ЖЕЛАНИЕТО СИ ЗА ПО-ВИСОКА ПЕЧАЛБА, ВСЕКИ ТЪРГОВЕЦ ТЪРСИ ЕВТИН ПРОДУКТ С ГОЛЯМА ТРАЙНОСТ, ЗА ДА ПРЕСТОИ ПО-ДЪЛГО ВРЕМЕ В МАГАЗИНА И СЕ ЗАКУПИ ОТ ПОТРЕБИТЕЛЯ С НИСКА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ!

ЛИПСАТА НА СУРОВИНИ,СЪЩО СЛАГА СВОЯ ОТПЕЧАТЪК В КАЧЕСТВОТО НА МЕСНИТЕ ПРОДУКТИ!
РАБОТИ СЕ С НИСКИ ПО СЕБЕСТОЙНОСТ МЕСНИ СУРОВИНИ, С ВЛАГАНЕТО НА ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ОТ ПОДОБРИТЕЛИ ,ОВКУСИТЕЛИ,ОЦВИТИТЕЛИ И СТАБИЛИЗАТОРИ, ЗА ДА СЕ ОТГОВОРИ НА СЛАБАТА ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО!

ИЗОБЩО:
ВСИЧКО ОПИРА ДО ЛИПСАТА НА ЕВТИНИ, ИЗОБИЛНИ И КАЧЕСТВЕНИ СУРОВИНИ, ЗА МЕСОПРЕРАБОТКАТА , КОИТО ДА СА ПРОИЗВЕДЕНИ В БЪЛГАРИЯ!!!!!

ВСИЧКО ОПИРА ,ДО РАЗРУХАТА И ЛИПСАТА НА СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО --ЛИКВИДИРАНО ОЩЕ НА 9.09.44-г.,С ПРИЛАГАНЕТО НА ПОРОЧНИЯ"БРАТСКИ СЪВЕТСКИ ОПИТ"!!!!!!
СЕГА ПРОСТО, БЕРЕМ ПЛОДОВЕТЕ НА "ЕДНА ТЪПА КОМУНИСТИЧЕСКА СИСТЕМА", РАЗБИЛА ЖИВОТА НА ПОКОЛЕНИЯ РАБОТЛИВИ И ПЕСТЕЛИВИ БЪЛГАРИ!!!!!

ВЪЗТАНОВЯВАНЕТО ИСКА , МНОГО УМ И РАБОТА....!!!
ПАРИ-СЪЩО!!!!
цитирай
2. mimayordanova - Благодаря за статията!
03.07.2010 00:32
Благодаря за статията!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031831
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930