Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2008 20:47 - Опасения за рецесия доведоха до нов спад на пазарите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 570 Коментари: 0 Гласове:
0



Пазарите тръгнаха надолу в четвъртък, след като постъпващите сигнали за спад в производството и слаби корпоративни резултати засилиха страховете от рецесия.

Американският индекс Дау Джоунс за кратко се повиши, преди да падне с 2.5%.

Инвеститорите решиха да редуцират риска, тъй като данните за индустриалното производство през септември показват най-големия спад от 1974 г. насам, а инфлацията остава непроменена.

По-рано през деня азиатските акции паднаха рязко, токийският индекс Никей се понижи с 11%. Лондонският FTSE 100 затвори с понижение от 5.7%, френският Cac 40 - 5.9% и германският Dax загуби 4.9%. 

В сряда Дау Джоунс отбеляза най-големият си рекорден спад за един ден от октомври 1987 г., затваряйки с близо 8% понижение.

Същия ден 27-те страни от ЕС подкрепиха план за оздравяване на банките, както и провеждане на световен финансов форум, заяви френският президент Никола Сракози, чиято страна председателства ЕС.

Ръководителите на страните от Г-8 също подкрепиха провеждането на форум, посветен на глобалната финансова реформа.

На срещата в Брюксел лидерите на ЕС решиха да бъде сформирано звено срещу финансовата криза с цел предприемане на бързи и ефективни действия в сегашната кризисна ситуация.

За пръв път ЕС ще призове за създаване на координирана система за финансов надзор на европейско равнище и на кризисен център, който да съдейства при регулирането на финансовите сътресения.

Лидерите на ЕС освен това подкрепиха оздравителен план за банките, който включва рекапитализация на закъсали финансови институции, държавни гаранции за междубанковите заеми, както и повече контрол и по-добра отчетност в сектора.

Следващата важна среща, посветена на световната финансова криза ще бъде между американския президент Джордж Буш, френския му колега Никола Саркози и председателя на Европейската комисия Мануел Барозу в събота във Вашингтон. Те ще обсъдят подготовката за среща на върха, която да преобразува финансовите структури, създадени на конференцията в Бретън Уудс през 1944 г.

По-рано тази седмица правителствата на държавите от Еврозоната обещаха 3.2 трилиона долара, с които да се стабилизира и стимулира банковият сектор. Това доведе до оживление на световните пазари в понеделник и вторник. Оптимизмът обаче бе бързо помрачен от опасенията, че големите икономики вървят към рецесия въпреки намесата на правителствата и в сряда и четвъртък световните индекси отново тръгнаха надолу.

Банките майки увериха, че дъщерните им в България са стабилни

Премиерът Сергей Станишев и финансовият министър Пламен Орешарски си тръгнаха доволни от срещата на върха на 27-те, след получиха уверение от участници в Европейския съвет, че филиалите на банки от техните страни в България са стабилни, в добро финансово състояние и не може да се очакват проблеми от тях за българската банкова система, съобщи БТА. Най-големите кредитни институции у нас са собственост на банки от страни в ЕС. Най-голямата българска банка Уникредит Булбанк е собственост на едноименната италианска банкова група, ОББ – на Националната банка на Гърция, Банка ДСК е дъщерна на унгарската ОТП, а Райфайзенбанк – България е клон на едноименната австрийска банка. /Медиапул



Тагове:   нов,   рецесия,   опасения,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031351
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930