Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2008 20:28 - Пламен Галев и Ангел Христов доброволно в следствието
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 565 Коментари: 0 Гласове:
0



Дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като братя Галеви, в четвъртък се появиха изненадващо в сградата на националното следствие, за да разберат защо властите ги търсят. Преди ден двамата се подиграха със службите, като първо са потвърдили явяването си в полицията (твърди МВР - б.р.), а след това изведнъж изчезнаха под носа на части от МВР, ДАНС, Прокуратурата, Митниците и НАП, мобилизирани в мащабна акция.

Целта на акцията, както съобщи МВР, е да се съберат доказателства за извършени престъпления срещу финансовата, данъчната и осигурителната система. След претърсванията в домовете, офисите и автокъщите на Галеви, от МВР заявиха, че е образувано досъдебно производство. В четвъртък стана ясно, че делото е за пране на пари – престъпление, което разследващите у нас рядко успяват да докажат пред съд.

Според МВР дупнишките босове са били предупредени от "компетентен полицейски орган" да се явят за извършване на процесуално-следствени действия, но не са отишли.

В четвъртък, преди да се явят доброволно в следствието, те поясниха, че никой не ги е призовавал по съответния ред. По думите на Ангел Христов вечерта във вторник директорът на ОДП - Кюстендил Чавдар Караджов се обадил на Пламен Галев, но това било по-скоро "приятелски разговор".

"Можете ли да минете утре при мен, към 8.30 ч.", попитал Караджов. На въпроса на Галев дали ще му трябва адвокат, полицейският шеф отговорил, че няма да трябва.

Ако Караджов беше казал да дойдем на разпит с адвокат, както е редно, щяхме да отидем, каза Галев на излизане от следствието.

Пред репортери той заяви, че не вярно, че срещу него и партньора му е образувано досъдебно производство за пране на пари. По думите му в НСлС били изненадани, когато са ги видели, а после ги уверили, че разследването за пране на пари не е насочено срещу тях.

"Претърсен е един офис на счетоводна къща, която обслужва нашите интереси в центъра на Дупница. Мисля, че в нея нищо не е намерено", каза по-рано Христов и добави, че с Галев нямат никакви автокъщи и не участват в този бизнес. Двамата казаха, че от офиса им нищо не е иззето.

На излизане от НСлС Пламен Галев не можа да си спомни колко фирми притежават двамата с Христов.

Според него акцията била демонстрация на сила и целяла да се отклони медийното внимание от други скандали в държавата.

Противоречия

Първоначално Христов каза, че не са  имали информация за акцията, каквито подозрения изказаха политици и от мнозинството, и от опозицията.

"Това е въпрос на анализ. Събират се трима човека, представители на прокуратура, МВР и ДАНС замислят нещо. Седмица преди това се говори, че ще има големи операции. Нас ни канят на такъв баламски разговор в ОДП - Кюстендил, все едно много ни обичат там. Въпрос на анализ е да се сетим, че там ще има нещо", обясни как стоят нещата бизнесменът Христов.

После обаче заяви, че "е изнесъл семейството си от дома, защото е знаел, че вечерта ще дойдат барети". От един месец се говори, че ще има страшни операции на ДАНС, добави Христов.

По думите на Христов, те не са се скрили, а са имали бизнес дела, а в сряда след 20.00 часа с Галев са били из дупнишките кафенета.

Миков: "Не знам, защо питате мен"

Никога действията на един или друг орган не могат да бъдат насочени персонално срещу един или друг гражданин. Те са по повод на определена престъпна дейност, коментира пред журналисти вътрешният министър Михаил Миков. "Наличието на толкова различни служби в една операция говори за това, че целите, които се преследват, са доста разнородни”, каза Миков по повод първата показна акция на МВР, откакто той оглави ведомството.

Според него обаче в операцията няма нищо показно, целта била разкриване на факти за нарушения и престъпления. "Такива факти бяха установени", каза министърът.

Той допълни, че няма и идея, защо Галеви са изчезнали и се учуди, че му се задава подобен въпрос. "Не знам, защо питате мен?", каза Миков.

Депутатът от ДСБ и бивш шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов коментира, че провалът на операцията срещу братя Галеви е тежък удар срещу Миков. "Този човек още не може да разбере къде работи", каза Атанасов.

Той, както и председателят на ПГ на ОДС Йордан Бакалов стигнаха до извода, че от разследващите органи за пореден път е изтекла информация и Галеви са били предупредени за акцията.

Румен Петков подкрепя

Бившият вътрешен министър Румен Петков, който се прости с поста си след разкрития за среща с Пламен Галев и Ангел Христов, заяви в четвъртък, че "подобни действия на МВР трябва да се подкрепят" Той е уверен, че акцията срещу някогашните командоси не е насочена срещу него.

Петков нямал "никаква информация за самата операция и по понятни причини избягва да се интересува от операциите на МВР."

Политически чадър

За да се превърне Дупница в "частен град", върху Галеви няма как да не е имало политически чадър, заяви бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов, чиято прогноза, че двамата "ще се появят днес", се сбъдна.

Танов припомни, че когато е оглавявал ГДБОП, антимафиотите са работели срещу Галеви по редица направления, включително и за наркотрафик.

След срещата на двамата с Румен Петков обаче стана ясно, че оперативните действия срещу тях не може да продължат, добави Танов.

"За много голямо съжаление, службата нямаше възможност да свърши работа, защото вие знаете какво се случи – прословутата среща, оттук нататък беше ясно, че ГДБОП проявява интерес към тези лица и реално погледнато оперативна работа беше невъзможно повече да се върши спрямо тях", заяви той.

Кои са братя Галеви?
Пламен Христов и Ангел Галев са бивши служители на МВР от спецотряда за борба с тероризма. В елитната полицейска част са били колеги на Алексей Петров, който сега е съветник на председателя на ДАНС Петко Сертов. В момента двамата дупнишки бизнесмени са съветници на местния кмет Атанас Янев (издигнат от сдружение, за което местните твърдят, че е на братя Галеви -бел.ред.).

Преди това двамата бяха в остър конфликт с предшественика на Янев – Първан Дангов (БСП), който ги обвини, че тероризират града.

Христов и Галев, популярни като братя Галеви или Галевите, въртят общ бизнес, съсредоточен върху пътното строителство, партньори като Васил Божков, Христофорос Аманатиди – Таки и Феодор Феодоров.

През февруари т.г стана ясно, че фирма "Инфрастрой 2" е получила десет мащабни поръчки за строителство на пътища в района на благоевградско и пернишко. Справка в регистрите показва, че мажоритарен собственик на "Инфрастрой-2001" е Васил Божков, който притежава 51% от дружеството чрез фирмата си "Латис", а 49% от "Инфрастрой-2001" се държат от "Сити асет мениджмънт".

С равни дялове от по 25% собственици на "Асити асет минджмънт" са Христофорос Аманатидис-Таки, Феодор Феодоров и Галевите.

Таки бе сред най-близките хора на разстреляния шеф на "ВАИ холдинг" Георги Илиев и е спряган за негов наследник. Феодор Феодоров участва в управата на прословутия "Съюз за Перник" – гражданската организация от бизнемени, подкрепила втори президентски мандат на Георги Първанов. Председател на сдружението през 2006 г. беше Людмил Стойков, който бе сред арестуваните за източване на 7.5 милиона евро от САПРД, а в момента е разследван за пране на пари. /Медиапул



Тагове:   Ангел,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032679
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930