Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2008 23:20 - Наемането на обзаведен дом пести разходи за мебели и електроуреди
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 693 Коментари: 0 Гласове:
0



С увеличаването на лихвените проценти по кредитите все повече хора, които търсят ново жилище, предпочитат то да е под наем. В Западна Европа и САЩ тенденцията е именно такава, като България е една от малкото страни, в които процентът на хората със собствени домове е изключително висок – над 80 процента.

Изборът на жилище под наем не е толкова лесен. Цената, която сме готови да платим, обикновено не е тази, която искат от насрещната страна. Веднъж решили да заживеем в чужд дом, сме изправени пред нова дилема. Дали жилището да е обзаведено или не. Някои наематели дори и да нямат собствени мебели, предпочитат сами да си купят обзавеждане, вместо да „наследяват” нечии чужди вещи. Но наемайки обзаведено жилище, се спестяват първоначалните разходи за покупка на обзавеждане, което може при следващото преместване да се повреди или да не съответства по размери на новия дом. Също така се спестяват пари и от превоз, товарене и разтоварване. Колкото по-малко мебели имате, толкова по-лесно е преместването.

За тези, които живеят на бързи обороти или им предстои да започнат нова работа или следване, факторът време също е от решаващо значение. Не рядко, за да се намери подходящата мебел, трябва да се обикаля с дни по магазините за обзавеждане, а повечето са разположени в крайните квартали и придвижването е по-трудно. Чакането в задръствания, липсата на паркоместа допълнително изнервя обстановката. За заетите хора е много важно преместването в ново жилище да става бързо, както се казва – влизаш по пантофи и всичко е готово.

Също така трябва да се има предвид, че предлагането на маломерни жилища с обзавеждане е по-голямо спрямо празните апартаменти. Изборът е по-голям и се увеличава шансът да се намери дом в желания квартал и с други характеристики, които са с предимство при наемането на жилище.
При наемането на обзаведено жилище трябва да сте наясно, че отговорността за запазването на обзавеждането и за изправността на електроуредите е споделена. Често дребните поправки се поемат от хазяина, който има интерес да сте доволен наемател, който да остане по-дълго в жилището, както и да запази собствеността си в добро състояние. Когато обаче повредите са по ваша вина, след купон примерно, ще е добре да се заемете с възстановяването на щетите самостоятелно.

Важен въпрос, който трябва да си поставите, преди да направите избор какво жилище да вземете, е дали ще живеете в него по-дълго време или не. Необзаведеният дом дава възможност да разположите всичко по ваш вкус, дава простор на личните възприятия, което е важно, особено за дамите. Както и за наемателите, които са запалени по фън шуй и смятат, че когато домът е подреден правилно, в него се влива максимално количество положителна енергия, която носи късмет, здраве и изобилие.
Най-важното предимство на празния дом обаче е цената. В много случаи тя е до 20 процента по-ниска от обзаведения. Разбира се, оскъпяването зависи до голяма степен от самото обзавеждане и обоудването в него. При наем от една–две години разликата е измамна, защото инвестицията в мебели и уреди не е никак ниска. Според брокери ефектът от по-ниската цена ще се усети при дългосрочни наеми – над 5 години примерно.

От друга страна, наемането на обзаведено жилище е добро решение за тези, които току-що са напуснали дома на родителите си, при преместване, свързано със служебен ангажимент, или при приключването на връзка. Наличието на най-необходимите мебели ще ви помогне по-бързо да се почувствате у дома си и бързо да се върнете към ежедневието, дори и да смятате току – що наетото жилище за временно решение.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995038
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031