Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2008 21:20 - САЩ отмениха визите за още шест европейски държави
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 591 Коментари: 0 Гласове:
0



Американският президент Джордж Буш обяви в петък, че гражданите на седем държави - Литва, Латвия, Естония, Унгария, Чехия, Словакия и Южна Корея - ще могат вече да пътуват до САЩ без визи, предаде Асошиейтед прес. До месец тези страни ще бъдат включени в американската програма за безвизови пътувания. Всяка една от тези държави позволява вече на американски граждани да пътуват до тях без визи.

Буш приветства усилията на други страни, сред които и на България, да изпълнят условията за безвизово пътуване до САЩ.

Някои американски законодатели се опасяват, че премахването на визите за толкова много страни ще направят САЩ по-достъпни за терористи, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Всяка една от седемте страни, получили днес безвизов режим,  се съгласи да приеме специални  мерки, като въвеждане на документи за самоличност с биометрични данни, които да са защитени срещу фалшификация,
допълва агенцията.

"В продължение на години лидерите на тези страни ми обясняваха колко потискащ за техните граждани е фактът, че трябва да чакат на опашки, да плащат разходи за визи, за да прекарат отпуска си или да пътуват по работа до САЩ", каза Буш на церемония в Розовата градина на Белия дом, на която официално обяви включването на седемте страни в програмата за безвизови пътувания до САЩ.

"Тези близки приятели на САЩ ми казаха, че е нечестно техните народи да преодоляват бюрократични препятствия, които гражданите на други наши съюзници могат да заобиколят. Казах им, че съм съгласен с техните възражения", допълни Буш.

Той изрази подкрепата си за усилията на България, Кипър, Гърция, Малта, Полша и Румъния да изпълнят изискванията за включване в програмата за безвизови пътувания до САЩ.

Досега програмата включваше 27 страни, сред които са повечето държави от Западна Европа. Извън програмата са някои съюзници на САЩ в НАТО и страни, подкрепящи мисиите на Вашингтон в Ирак и Афганистан. Това буди доста горчивина у тях, отбелязва Асошиейтед прес.

Буш припомни, че включените в програмата седем страни са се съгласили да споделят с Вашингтон информации за заплахи за сигурността. Той поясни, че гражданите на тези седем страни ще ползват нова система за пътуване до САЩ, която изисква от пътниците да се регистрират в интернет преди пътуването си.

Президентът на САЩ отбеляза, че Полша и някои от останалите съюзници на САЩ не са попаднали в програмата, защото не са изпълнили изискванията за приемане в нея.

Коментирайки в Прага безвизовия режим за страната си, чешкият премиер Мирек Тополанек го нарече "голям успех", "премахване на последната отживелица от комунизма и епохата на Студената война".


Тагове:   още,   шест,   Отмениха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13045100
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930