Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2008 18:42 - Симеон даде заявка за трети мандат на НДСВ, смъмри интригантите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове:
0



НДСВ даде заявка за трети управленски мандат. Това стана по време на Четвъртия конгрес на партията в Габрово. Днешният форум трябва да даде ясен знак, че НДСВ има волята и потенциала да бъде част от бъдещето управление, заяви в началото на конгреса лидерът на жълтите Симеон Сакскобургготски. Според него НДСВ е осъществила най-успешния управленски мандат. Той смята, че в следващия парламент е много важно да не надделеят безогледният популизъм, площадният национализъм, търговията с гласове.

Лидерът на НДСВ призна, че не е достатъчно направеното от страна на управляващите, за да се премахнат корупционните практики, личното и партийно облагодетелстване, както и търговията с гласове. „Нека това не се приема като персонална критика към един или друг управленец или коалиционен партньор. Държавният подход изисква трезва и безпристрастна оценка на слабостите, за да се набележат и приложат необходимите мерки за тяхното преодоляване. НДСВ няма да се оттегли от своята отговорност, но и няма да приеме да му се приписват чужди грехове”, каза още Симеон. Според бившия премиер използването на властта за лично и партийно облагодетелстване е отвратило хората от политическата система. Той определи търговията с гласове като позорно антидемократично явление.

„В публичното пространство се говори за фирми, които са „шампиони” в усвояването на обществени поръчки на централно и местно ниво, поради близостта си с властта. Нещо повече – създават се фирмени партии, за да се обслужват частни бизнес интереси, коментира Сакскобургготски. „Скоростта, с която се провеждат реформите и модернизацията на страната ни в момента, не е онази, която бихме искали да усетим, и която би ни извела много по-бързо напред”, допълни той.

Според Симеон НДСВ още със създаването си е променило статуквото в България. „Някои поръчкови изследвания доказват именно моето убеждение, че на България й е нужна именно прагматична разумна и центристка политика, каквато предлагам. Именно тя носи усещането за дългосрочна стабилност и баланс на хората”, уточни лидерът на НДСВ. Той посочи, че все още усеща, че има хора, които възприемат участието си в партията като „постоянен абонамент”, вместо усилено да се работи за възвръщането на доверието на избирателите. Сакскобургготски изтъкна, че до него достигат сведения за райони, които не се посещават от народните представители месеци наред, че има клубове, които изобщо не работят и стоят затворени. „Една партия не може да бъде свързвана само с лидера й и с още няколко личности. Само с общи усилия можем да преодолеем и по най-бърз начин проблемите. Не забравяйте, че „съединението прави силата”, припомни Симеон.

БСП и ДПС направиха реверанс към Симеон

НДСВ е много важна част от съвременната история на България, каза премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев, който лично уважи конгреса на жълтите. „Искам да благодаря на вашия лидер за неговия принос. Не го казвам от куртоазия, защото сте коалиционни партньори. Симеон Втори е истински европейски политик и държавник, а уважението към него в Европа е по-голямо, отколкото в България. Аз самият съм се учил и се уча на много неща от него – на мъдрост, такт, държавническо отношение, уча се и на коалиционна култура. И не се срамувам да го кажа,“ обяви Станишев. Той каза, че е дошъл на конгреса с най-искрени чувства, защото смята, че България се нуждае от НДСВ и в следващия мандат. България се нуждае от силен либерален център с управленски опит и прагматична политика, каза премиерът.

„НДСВ е единствената политическа сила в България, която от създаването си до днес винаги е на власт и този статус го дължите на лидера си“, каза зам.-председателят на ДПС Юнал Лютфи, който се обърна към Симеон Сакскобургготски с „Ваше Величество“. Той му предаде послание от лидера на ДПС Ахмед Доган, в което се казва: “Ваше Величество, смисъл на всеки конгрес е да постигне сакралното единство на колективното политическо послание. Според Лютфи има още какво да се желае в борбата с престъпността и корупция, които сериозно уронват престижа на страната. Той обаче изтъкна, че „правителството на тройната коалиция е най-успешното през последните десетилетия в България.



Тагове:   даде,   НДСВ,   мандат,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13042838
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930