Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2008 16:34 - Бойко Борисов: Само споменаването на хипотезата за коалиция с БСП ме обижда
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1185 Коментари: 0 Гласове:
0



Бойко Борисов, кмет на София, RE:TV


Водещ: Добре дошъл в студиото на Бойко Борисов.

Бойко Борисов:
Добър ден.

Водещ:
Добър ден. Анонсирахме разговора с вас ще има ли дебат между Бойко Борисов и Сергей Станишев, но истината е, че имаме страшно много теми, по които да говорим, и няма как, г-н Борисов, да не започнем разговора с вас по това, което стана в петък, смъртта на Ахмед Емин.

Бойко Борисов:
Отговарям на първия ви въпрос. Аз още от по-миналата събота чакам Станишев да ме извика в Министерски съвет да дебатираме по всички проблеми. Той, ако иска да си прави шоу и с неговите PR компании, които работят за него за милиони левове държавни пари, които плати, няма да стане. В Министерски съвет проблемите...

Водещ:
БСП знаете отвърнаха на удара...

Бойко Борисов:
Аз последната година или две съм участвал в десетки дебати. Той можеше да се яви на дебати с мене, когато представяше Бриго Аспарухов преди една година и всеки ден се явявах на дебат. Тогава той се криеше зад него, преди това се кри зад Татяна Дончева. Така че когато на него му е кеф, няма да стане.

Водещ:
Т.е. сега последно заради него няма да стане дебатът, защото излязоха....

Бойко Борисов:
Ама, разбира се, аз от по-миналата събота...

Водещ:
...социологически проучвания, че хората с нетърпение чакат наистина вие двамата да седнете и да говорите.

Бойко Борисов:
Да, разбира се и аз затова му предложих веднага в Министерски съвет при него. Проблемът с „Топлофикация”, проблемът със Закона за отпадъците, проблемите с трафика, проблемите с екологията, проблемите с Кремиковци.

Водещ:
Софийските проблеми?

Бойко Борисов:
Те са проблеми на цялата страна, те са проблемите на цялата страна. Софийските проблеми на кой са?

Водещ:
Да, да. Има разминаване във вашите гледища. Вие говорите предимно за софийските...

Бойко Борисов:
Той иска да говорим за светлото бъдеще.

Водещ:
Да, премиерът каза по-скоро данъчната политика...

Бойко Борисов:
А ние сме за това хората живеят за днес, хората искат днеска да са добре, днеска да са щастливи, днеска да раждат деца. Те не искат да чакат след 10 години или 20 да видят магистрала „Струма”, защото „Струма”, „Тракия” или която и да е, защото я е имало в сърцето на Станишев. Те искат днеска да се строи магистрала, искат, като тръгнеш лятото догодина на море, да стигнеш за два часа и половина до Бургас. Това искат хората. Какво да дебатираме? Моята програма е първа точка борба с корупцията, втора точка – инфраструктура, магистрали. Оттам нататък всичко друго е пълнеж. Какво да дебатирам с него?

Водещ:
Защо не и бъдещето в крайна сметка, дали ще е светло, то зависи от хора като вас?

Бойко Борсов:
Бъдещето е какво си направиш днес. Не можеш да градиш бъдеще, без да работиш днес.

Водещ:
Той обича да казва, че вие бягате от отговорност, г-н Борисов, от софийските проблеми, включително не знам дали гледате, въртим един анонс и по нашата телевизия, казват, че за проблемите на София обикновено е виновен все някой друг, а не вие.

Бойко Борисов:
Ами вижте, не случайно той дава милиони левове за медии. Не случайно. И му се въртят клиповете по телевизиите националните. Защото за съжаление ние не сме Ватикана в Рим, ние не сме държава град, всичките наши проблеми на града са свързани пряко със съответните ресорни министри, минаваме през тях. Не можем да решим проблема в „Топлофикация”, без да знаем цената на газа и без да се отрегулират цените, не можем да решаваме проблемите с екологията, без да ни дадат оценка за въздействие на околната среда от Министерство на екологията. Не можем да решаваме трафика с 40 или 50 или 100 млн. лева. Трябват милиарди да се изсипят в града, за да се направи инфраструктура. А всичко това се прави с държавата.

Водещ:
Между другото нашият анонс ние сами сме си го направили, той не си е плащал. Веднага обаче през тази седмица, след като започна словесната игра вашия несъстоял се все още дебат, излязох информации срещу ГЕРБ, за това, че фирми, които са печелили общински поръчки, са били спонсори на вашата партия.

Бойко Борисов: Това е абсолютна лъжа.

Водещ:
Абсолютна лъжа, казвате, че е.

Бойко Борисов:
Разбира се, има Сметна палата, има отчет в партията. И това е ясно. И кога излезе това? Когато най-големият вестник в света излезе на първа страница със снимката на Станишев с Марио Николов. И вижте, пак се опитват да поставят на една плоскост това, което всички партии правят, получават дарения, когато има нещо нередно, всички връщат. В случая става въпрос за дарение от фирми, за които лично шефът на ОЛАФ дойде в България. Фирми, които бяха посочени в европейския доклад, фирми, заради които се разтресе Европа, фирми, които получиха техните съдружници осъдителни присъди в Германия. А цяла Европа говори, че някой в България им слага чадър. И в един момент излезе чадърът. Чадърът се казва в случая Станишев. И те се опитват веднага да контраатакуват, че видиш ли, и в ГЕРБ имало такива работи. Защо не го казаха един ден преди мен?

Водещ:
Зрителите имат вашата дума, че нито една от появилите се в медиите информации не е вярна за фирма, която е печелила обществена поръчка и е спонсорирала ГЕРБ.

Бойко Борисов:
Аз не случайно казах. В ГЕРБ има хора, които се занимават с тази работа. И те се подписват, носят документи в Сметната палата, връщат пари, ако някой, защото фирмите всичките искат да са добре с политическите партии, всеки иска, даже ако погледнете, ще видите, че почти всички дават на повечето партии. Има хора, които си носят отговорност за това. Аз казвам, че разликата между една строителна компания или българска фирма и такава, която е откраднала пари от ЕС, е много голяма за нашия международен имидж.

Водещ:
Ще ми се да ви върна отново на политическата ситуация. В началото на тази седмица излезе поредното можем да кажем знаково интервю на президента Георги Първанов, този път във в. „Стандарт”, в което той говори за вас, за коалицията, за бъдещи коалиции, за БСП. Сега това, което е по отношение на вас, казва не може да раздаваш оценки, квалификации във всички посоки и да очакваш, че можеш да работиш в нормална политическа среда. Г-н Борисов трябва много добре да се замисли върху поведението си, ако иска да има своето присъствие в реалното управление. И говори, макар и не пряко, за бъдеща коалиция ГЕРБ-БСП.

Бойко Борисов:
Аз спрях да се интересува отдавна какво казва президентът. Защото той се изказва само когато иска да прикрие неговите хора. В случая той прави това интервю и говори за мен, вместо да посочи истинския виновник за нарушаването на добрия тон. Това беше Станишев, който нарече представителите на опозицията циркаджии. И той, вместо да му се скара на него, нали, пак ни слага под един знаменател. Така че благодаря му за оценката му, но това не ме касае. И за радост все по-малко от тези хора ще зависи и управлението, и кой ще решава проблемите на държавата в следващите години. За радост все по-малко.

Водещ:
Невъзможна ли е наистина тази теза за съвместно управление между ГЕРБ и БСП? За която все повече се говори.

Бойко Борисов:
Аз мисля, че с нищо не съм ви обидил тази сутрин.

Водещ:
Така е.

Бойко Борисов:
Не виждам и логика във вашия въпрос.

Водещ:
Само споменаването на тази теза ви обижда, така ли?

Бойко Борисов:
Естествено. Като го гледахте вчера Станишев и царят заедно как се лигавят, приятно ли ви беше? На мен не. Този, който, Сергей Станишев и Румен Петков, които твърдяха, че управлението на НДСВ е най-корумпираното в България, помня го като ден днешен, защото участвах тогава в тези избори, вчера казаха, че се учат от царя. Но те прекрасно са се научили тогава. Защото международната преса ги определи като...

Водещ:
И вие ли сте казвали същото?

Бойко Борисов:
...като най-корумпираната държава в света. Значи са се научили добре.

Водещ:
За съжаление е така. Между другото понеже споменахте Румен Петков...

Бойко Борисов:
Но вчера, когато гледах новините, разочарованието ми беше толкова силно, че действително и аз се оказах един от многото излъгани хора. Защото царят твърдеше, кълнеше ми се, че никога няма да направи коалиция с БСП. Затова ме пусна на изборите, за да се получи по-добър резултат тогава.

Водещ:
И се получи. Но понеже споменахме Румен Петков. Да цитираме направо какво каза той по отношение на ГЕРБ...

Бойко Борисов:
Това класици ли са в момента, които цитирате /.../?

Водещ:
Не, атаките към вас идват от няколко фронта. Казва според Румен Петков....

Бойко Борисов:
Отвсякъде идват. Отвсякъде идват.

Водещ:
...казва ГЕРБ няма да стигне до властта, защото сте се изчерпали, не можете да водите нормална комуникация с партньорите, нито пък да предложите управленска програма. Ето това са думите на Румен Петков във вторник, ако не се лъжа.

Бойко Борисов:
Аз мисля, че човек, който по този начин го смъкнаха от политическата сцена, ако още не е разбрал какво му се е случило, си е негов проблем. Аз не виждам никакъв смисъл да коментирам изобщо тия лица. И бих се върнал на анонса ви относно убийството на Ахмед Емин.

Водещ:
Това е нещото, за което не казахме и дума.

Бойко Борисов:
Аз научих, понеже видях колегата Цветанов в това предаване в „Панорама”, на Канал 1 и там включиха директно главния секретар на МВР Павлин Димитров...

Водещ:
Единственото му интервю между другото, той оттогава...

Бойко Борисов:
...и аз изумях, защото Павлин Димитров е един от малкото полицаи професионалисти, които останаха в МВР, един от малкото, които е наясно, един от малкото, който е правил огледи, от малкото, който разбира. И когато чух това, което каза той, разбрах, че там има тежък натиск върху него, макар че съм убеден, че той ще го отрече. Не може да определиш един труп, че се е убил и самоубил, без да минат балистичните експертизи, без да се направят аутопсии. Не може да кажеш, че няма значение мястото, където е извършено произшествието. Аз за първи път чувам полицай, който да има труп и той да каже, че местопроизшествието да няма значение. Значи все едно за него е, че този труп дали се намира на Централна гара или в сградата на „Беловодски път” е едно и също. И задават въпрос, защото всички ние знаем, че на „Беловодски път” е резиденцията на мандатоносителя. Въпросът е това хотел ли е, резиденция ли е, кой я държи, кои хора са били през деня там, кое е и кои са напуснали местопроизшествието, разпитани ли са, взели ли са натривки. Това трябваше да каже един полицай от ранга на Павлин Димитров, а той е такъв полицай. Да го извади някой да ни заблуди, че това е самоубийство, то може и да е, но кой накара тоя човек да отиде да се гръмне и каква е причината, направен ли е обиск там, запечатани ли са стаите, открито ли е и какво е открито, за да го кажеш това нещо? Това е изключително знаково престъпление. В същото време се самоубива пак професор, който е един от светилата в патоанатомията, в това, което касае пряко разкриването на престъпността. Или в случая, както със сестрите Балнейски, предварително някой влиза, хвърля мъглата, хвърля фалшивите доказателства, за да се прикрие едно престъпление, което може би е извършено от някой високопоставен или поне има поръчка.

Водещ:
Така изглежда, когато няма информация.

Бойко Борисов:
Ние можем да гадаем само. И аз затова съм удивен на Павлин, че си позволи такова нещо, и то в ефир.

Водещ:
Казвате нещо изключително важно, че върху него е оказван натиск.

Бойко Борисов:
Ама няма, вижте, аз съм работил с Павлин Димитров години наред. И е от малкото хора, за които бих казал, да, той си е на мястото. Как така?

Водещ:
Кой според вас му е оказал този натиск, г-н Борисов?

Бойко Борисов:
Аз съм категоричен само когато боравя с факти и доказателства. За това, което цитирах преди малко, съм категоричен.

Водещ:
Добре, вие като дългогодишен главен секретар на МВР кажете ни чисто формално може ли да се прикрие истината около този случай?

Бойко Борисов:
Може, разбира се. Ако скочим сега двамата и ти вземем пистолета и ти го сложим в ръката и те гръмнем.

Водещ:
Имате ли подозрения, че може да се случи подобно нещо. Тъй като сам казахте, че това е знаково убийство.

Бойко Борисов:
Аз затова считам, че там огледите трябва да продължат няколко дена поне, преди да се каже. Значи стените в сградата трябва сантиметър по сантиметър да се търси влакънце по тях. Защото ако е станало боричкане или ако е имало насилие, той някъде се е отъркал, нещо е станало, някъде има диря. Там трябва да се работи с часове, а не да излезеш и да кажеш по „Панорама” самоубийство категорично. Как разбра? Как разбра?

Водещ:
Т.е. самият факт, че така изкуствено се лансира веднага тезата за самоубийство, сочи точно обратното, ако правилно ви разбирам? Че то не е такова.

Бойко Борисов:
Повтарям. За това, което съм сигурен, аз казвам какво би трябвало да се случи и след като не се случва това, защо имам подозрения. Оттам нататък не бих наклеветил никого, разбира се.

Водещ:
В крайна сметка трупът днес ще бъде положен в земята и край на тези разследващи действия, за които говорите.

Бойко Борисов:
Да. Много бързо. Има случаи, в които със седмици стоят труповете в моргата. За да позволят по-нататъшна работа с тях.

Водещ:
Още един скандал, свързан със системата, която вие доста добре познавате. В началото на месеца, ако не се лъжа, при представянето на фракцията на предприемачите, вие дадохте една седмица на БСП за ДАНС, за да покаже, да се уверите какви акции срещу големите акули предприема. Това ли очаквахте? Големите акули братя Галеви. Имаше такава акция тази седмица.

Бойко Борисов:
Ние всички, само премиерът не разбра, че не била срещу братя Галеви. Само той хареса операцията. Аз даже снощи ги гледах в има едно предаване „БНТ такси”...

Водещ:
...където случайно се качеха.

Бойко Борисов:
Или по „Сеизмограф”, някъде ги гледах...

Водещ:
Не, не качиха се в таксито наистина.

Бойко Борисов:
Те се забавляват с държавата, защото тя се е превърнала в цирк. И може би е прав премиерът, че под купола на неговия цирк всички ние ставаме, без да искаме клоуни, циркаджии, такава държава ни предостави той...

Водещ:
Ценни ли са за националната сигурност тия прословути братя?

Бойко Борисов:
...защото в момента той говореше, че се правят много мащабни операции срещу тях, министър Миков не беше разбрал за тази операция и каза, че тя не била пък срещу тях. И ние всъщност не разбрахме какво се е случило. Имаше първи страници на вестниците, както много пъти, и на другия ден нищо.

Водещ:
Може да се окаже, че и те са ценни за националната сигурност. Предполагам ги познавате?

Бойко Борисов:
Като барети бяха добри. Тогава държавата си беше на мястото и отрядът за борба с тероризма имаше изключително добър авторитет и много добре подготвени кадри.

Водещ:
Но те отдавна не са барети.

Бойко Борисов:
Питате ме за времето, когато съм ги познавал. Тогава всички бяхме в МВР и това беше ударният юмрук на държавата.

Водещ:
В Брюксел сте имали разговори за ДАНС. Така разбираме от едно ваше интервю. С кого, какви са резултатите от тези разговори?

Бойко Борисов:
В Брюксел имахме разговори, на срещата на върха имате предвид?

Водещ:
Да, да, но сте имали разговори и по темата ДАНС.

Бойко Борисов:
С европейските премиери и с европейските президенти. Знаете, че в огромния си процент те са от Европейската народна партия и аз за пети пореден път ме канят на тази среща. И нямаме практика от разговорите вътре на тези срещи да изнасяме информация за това, което се говори. Трябва да ви кажа, че това, което според тези информирани хора се очаква да понесе Европа като щета от финансовата криза, а това не може да не ни сполети и нас. Това, че нашият премиер казва, че няма никакъв проблем с България, всъщност другите държави подготвят милиарди евра, за да могат да запушат тези ями, които зейват в света след тази рецесия. Тук ще се окаже едно истинско престъпление на правителството, че шест-седем месеца, вместо да ползваме фондовете и милиардите на ЕС, ние поради некадърното си управление и поради липсата на каквато и да е национална стратегия ги пропуснахме. И сега, когато рецесията натиска света, много трудно ще се взимат пари за България, много трудно, когато самите големи са в криза и трябва да бранят своята икономика, някой ще се погрижи за нашата. Просто безценно загубено време и пари, докато ги слушаме царят и Станишев да си приказват кой от кого се учел и какво добро били направили за държавата. Що се касае за ДАНС, що се касае за организираната престъпност, трябва да ви кажа, че всички там държаха вестник „Хералд трибюн”. Най-големия вестник в света. На първа страница. За първи път има българин. Това е нашият премиер с Марио Николов, източилия парите от САПАРД. Такъв етикет, такова нещо, такъв шамар никога не сме очаквали.

Водещ:
Той шамара отзвучава по лицата на всички нас, не забелязах да има някаква реакция от...

Бойко Борисов:
Да, да. Моля?

Водещ:
Не забелязах да има някаква реакция от страна на управляващите.

Бойко Борисов:
Да, аз бях, и това просто такъв медиен комфорт имат тия хора. Когато излезе в едно, то не е и списание, електронен вестник, „Конгрешънъл”, какво беше, една седмица срещу мене статии...

Водещ:
„Конгрешънъл куотърли”?

Бойко Борисов:
Да. Една седмица срещу мене всички медии, телевизии, радиа, вестници пишеха по страници наред. Сега най-големият вестник излиза на първа страница, след това „Ню Йорк таймс” излиза и дори снимката я няма на премиера и Марио Николов в българската преса. Представяте ли си какъв натиск трябва да можеш да оказваш, колко ордени трябва да си раздал „Стара планина”, за да го постигнеш това нещо, а? Можеш ли да сравниш „Конгрешънъл Куотърли” с „Хералд Трибюн” и „Ню Йорк таймс”? Можеш ли да ги сравниш?

Водещ:
И вие ли сте сред хората, които смятате, че Тодор Батков не заслужаваше ордена „Стара планина”? Понеже споменахте ордените, а преди малко говорихме за това тук?

Бойко Борисов:
Аз не знам главен редактор или издател, който досега да няма „Стара планина”. Дали заслужава или не, не определям аз. Има си държавен глава за това нещо. Повтарям. Начинът, по който това се прави, гарантира медиен комфорт. И според мене това лишава журналистиката от нейната обективност.

Водещ:
Искам да завършим пак с бъдещето, светлото бъдеще, ние с него започнахме и понеже не ни остава много време за съжаление, вчера във в. „Труд” излезе изследване на агенция „Медиана”, според което и на ГЕРБ, и на БСП рейтингите падат. И се появиха анализи, че вашата широка подкрепа в месеците до изборите е възможно да намалява още. Знаете, че обикновено ви питаме с кого ще управлявате, вие казвате, че ще спечелите мнозинство и че ще можете да управлявате сами, но така или иначе, когато следите допитванията...

Бойко Борисов:
Аз по принцип не следя социологическите агенции и никога не определям стратегията и тактиката си спрямо тях. Не знам вие, но аз съм информиран човек и знам зад всяка агенция кои икономически и политически кръгове стоят и какво целят с пускането на дадена информация. Така че изобщо не им обръщам внимание. Изобщо.

Водещ:
Остава една минутка, но ми се ще, понеже говорихме много за политика, малко за проблемите на София, които вие казахте вълнуват цялата държава. „Топлофикация София”. Преди седмица беше решето от Столичен общински съвет да налеете 55 млн. в „Топлофикация”, да придобиете по-голям дял от дружеството. Само дни по-късно обаче тази седмица Петър Димитров какво направи, изпрати до вас едно писмо, в което предлага държавата да прехвърли целия си капитал на общината при изискването тя да поеме държавните гаранции за дълговете на „Топлофикация София”. Склонни ли сте на подобно решение?

Бойко Борисов:
Вие сами разбирате, че с тези хора не може да се работи. Че те считат, че София не е в България и не е държавен ангажимент. Те нямат ангажимент към нас. На 28-и е акционерното събрание. Петър Димитров поне това би трябвало да знае, че всички тези проблеми, тези неща се решават от Общински съвет и от акционерното събрание, което е на 28-и. Освен това трябва да питаме и банките кредитори. Просто в момента те използват медиите да транслират някакви послания и да объркват хората. Защо тези писма първо се появяват в медиите, после ни ги пращат на нас. Толкова ли е сложно? Ако не иска да си говори с мен, ще си говори с председателя на Общинския съвет. Да си говори с изпълнителния директор на „Топлофикация”, който е от БСП. Защо не го прави? На кому са нужни тези писма? И на Станишев до мен, и на Петър Димитров? На кому? При положение, че аз всеки ден заявявам извикайте ме в Министерски съвет, ще дойда на крака при вас, ще взема тези специалисти, които отговарят по тази тема, и ще преценим кое е най-изгодното за софиянци, за българите. Дали да е държавно, дали да е общинско, дали да е смесено, дали да участваме, дали да има когенерация, дали да го приватизираме, дали на части. Нали това е нашата София, нашата България? Той ми пише писма.

Водещ:
Епистоларна комуникация. Аз между другото искам, може да ви се стори формален въпрос, но какво трябва да се случи всъщност, за да стане този дебат между вас? Защото ако се съберете двамата и си говорите, мисля, че ще е полезно. Той трябва да ви покани в Министерски съвет или какво точно, защото все казвате аз му казвам да отиде...

Бойко Борисов:
Вижте, дебати се правят по време на избори. Аз само преди 8-9 месеца минах по тази пътека, а и той, доколкото знам, още е премиер. От нас хората очакват през това време от избори до избори нещо да вършим, нещо да правим. И в момента проблемите са тези – „Топлофикация”, екология, енергийна зависимост, ако щете, много неща. Кремиковци. Ще работи ли, няма ли да работи, ще мърси ли въздуха или няма да мърси? Хората очакват на тази среща ние не да спорим, а да излезе с решение „да”, „не”. Те за това са ни избрали. Не са ни избрали да си чешем езика. За това има Шоуто на Слави, има „Сървайвър”, има какво ли не още, за да си гледат хората подобни неща. От нас се иска да седнем и прагматично да решим дадения проблем. А като дойдат избори, всеки от нас ще излезе и ще си каже програмата. Ето аз ви казах първите две най-важни точки. Борба с корупцията и магистрали. Оттам нататък всичко друго е надбавка.

Водещ:
Жалко, че трябва да чакаме до изборите. Те не са чак толкова далече...

Бойко Борисов: Може и да станат по-бързо, ето.

Водещ:
Добре, трябва да приключим вече разговора със столичния кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.


Тагове:   БСП,   МЕ,   обижда,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035708
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930