Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.10.2008 20:46 - Обявиха търг за водоснабдяване на Пловдив от каскада "Въча"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 529 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.10.2008 20:48


Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) обяви на 9 октомври т.г. открита процедура по Закона за обществените поръчки за изготвяне на идеен и технически проект за обект "Водоснабдяване на Пловдив от каскада "Въча". 

Строежът е от първа категория, съгласно чл.137, ал.1, т.1, буква "б" от Закона за устройство на територията, и за неговата реализация според прединвестиционното проучване на "Водоканалпроект - мрежи и съоръжения" ще са необходими 130 млн. евро. 

Още в началото на годината МРРБ се ангажира пред община Пловдив да намери благоприятна финансова схема и да проведе процедурите, така че през 2009 г. да се даде реален старт на строителството на мащабния водоснабдителен обект.

Съгласно обявената поръчка при разработване на идейната фаза проектантите трябва да предложат повече от един вариант като бъдат проучени следните основни схеми и разработки: водовземане от каскада "Доспат - Въча", водовземни съоръжения, довеждаща деривация, дневен изравнител, пречиствателна станция за питейни води, гравитачен водопровод от пречиствателната станция за питейни води до напорните резервоари, напорен резервоар на Пловдив. Техническият проект трябва да се изготви по одобрен парцеларен план и идеен проект и трябва да включва необходимите хидравлични и статически изчисления на хидротехническите съоръжения. Той е основание за издаване на разрешение за строеж и възлагане на строителството. Обхватът и съдържанието техническия проект е в съответствие с чл.19, 20 и 21 от Наредба №4 за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти.

Гаранцията за участие в откритата процедура е 10 800 лв., а за изпълнение - 5% от стойността на договора без ДДС.

Към кандидатите са поставени много високи изисквания относно техния опит и професионална квалификация - минимален оборот от проектиране на големи ВиК обекти и съоръжения към тях, не по-малък от 1 млн. лв. (при участие на обединение - над 1.2 млн. лв.), списък с изготвени и одобрени инвестиционни проекти през последните 3 години, включително година на одобряване на проекта, възложител, стойност и фаза, минимум два изготвени и одобрени инвестиционни проекта за големи водоснабдителни и канализационни обекти и съоръженията към тях за последните 3 години (при обединение - минимум 3), препоръки за добро изпълнение на договорите, списък на проектантския екип от правоспособни физически лица по всички части на проекта. До участие ще се допускат само проектантски фирми, които имат сертификат по ISO 9001:2000 за система за управление на качеството в проектирането. Обхватът на сертификацията трябва да съответства на предмета на поръчката, а главният проектант да притежава удостоверение за пълна проектантска правоспособност по специалност "Водоснабдяване и канализация" и стаж, не по-малък от 20 години. Водещите проектанти по отделните части на проекта трябва да имат над 10-годишен опит.

Офертите на кандидатите ще бъдат отворени на 19 ноември. Според обявлението на МРРБ крайният срок за изпълнение на проектантската задача е предвиден за 30 декември 2009 г.
За по-ускореното провеждане на необходимите устройствени и отчуждителни процедури, предхождащи инвестиционното проектиране, в края на юли 2008 г. с решение на Общински съвет - Пловдив, кметът Славчо Атанасов изпрати официално искане до министър-председателя, до министъра на регионалното развитие и благоустройството и до областния управител за обявяване на обект "Водоснабдяване на Пловдив от каскада "Въча" от национално значение. Все още Министерският съвет не е гласувал предложението, въпреки че още през пролетта по време на обществена дискусия за ВиК системата на Пловдив с участието на областния управител, на депутати и представители на общината министър Асен Гагаузов обоснова необходимостта от даване на национален статут на водоснабдителния комплекс.

На 13 март експертният съвет към Областна администрация - Пловдив, утвърди приетите преди това от СЕСУТ при община Пловдив прединвестиционни проучвания, в които са определени основните технически параметри на обекта. На тази база МРРБ трябваше да възложи на авторския колектив - "Водоканалпроект - мрежи и съоръжения" с ръководител инж. Иван Саев, изработването и на инвестиционния проект, за който по експертни разчети са необходими 1 млн. лв. Съгласно решението на областния експертен съвет, внесено в МРРБ, преди започване на работното проектиране трябва да се извършат няколко важни стъпки. Първата задача е да се изготви и одобри Подробен устройствен план (ПУП) за площадките на пречиствателната станция за питейни води и водоемите и парцеларен план за линейните обекти (трасета на водопроводите). Преди одобрението на ПУП ще е необходимо да се извърши екологична оценка съгласно глава VІ от Закона за опазване на околната среда. Паралелно с това трябва да се започне процедура за получаване на разрешение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за водоползване на енергийно отработените води от най-ниското енергийно стъпало на каскада "Въча" по реда на чл.60 - чл.66 от Закона за водите.

След това започват отчуждителни мероприятия и промяна предназначението на земите (засегнати са площадките на ПСПВ, изравнител, водоем, санитарно-охранителни зони - пояс I и др. Като последна стъпка се предвижда учредяване на санитарно-охранителни зони (пояси І, ІІ и ІІІ) около водоизточника и съоръженията, по реда на Закона за водите и Наредба №3 на МОСВ, МРРБ и Министерството на здравеопазването.

През август в община Пловдив се проведе работна среща между кмета Славчо Атанасов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски, на която той заяви:
"Както знаете, за каскада "Въча" се говори от 30 години. В началото на 2008 г. тук, в общината, направихме работна среща, на която подробно представихме идейния проект. Тогава си поставихме задачата да намерим финансирането, да проведем процедурите, това вече е факт. Сега нашата задача е в рамките на първите два месеца на 2009 г. да имаме пълен работен проект, проведени отчуждителни процедури. До пролетта на следващата година, вероятно месец март, трябва да сме конструирали и цялостното финансиране, водят се разговори с колегите от МОСВ за оперативна програма "Околна среда", ние поемаме конкретни ангажименти през бюджета - 2009, 2010, 2011 г., защото в момента се подготвя тригодишната фискална рамка на България, така че да сме в състояние - общината, държавата и ВиК, да проведем процедурата за възлагане на изпълнението. Така 2009 г. да бъде годината, в която ще стартира изпълнението. Вероятно самата сложност на този обект ще изисква от порядъка на 24 - 30 месеца строително-монтажни работи, но смятам, че този срок на фона на 30-годишното чакане е добър срок за изпълнение." /Строителство Градът



Тагове:   Пловдив,   Въча,   обявиха,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035602
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930