Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2008 17:33 - Кризата ще вилнее у нас минимум 3 години
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1703 Коментари: 6 Гласове:
0



Със задълбочаване на финансовата криза, се задълбочават и проблемите на България. Това е общият извод, който Българска стопанска камара направи на този етап.
Оказва се, че нещата около глобалната финансова криза не са толкова прости, колкото изглеждат. Твърденията, че проблеми у нас няма, не са верни, заявиха единодушно от БСК. Според председателя на Камарата се очаква безработица. Най-вероятно тя ще достигне 4 – 4,5% през 2009 г.
Финансовата несигурност ще бъде преодоляна, но след нея ще дойде истинската криза със спад на икономическия растеж и замразяване на доходите. Кризата според Данев ще продължи минимум 3 – 5 години. У нас ще се отрази първо на недвижимите имоти и строителството, както и свързаните с тях технологични дейности.

Индустриалният сектор значително намалява ръста си. В момента тон желязо се изкупува за 900 лв., което бележи спад от 1600 лв. миналата година. По думите на Данев в момента масово се продавали бизнес дейности и активи. “Икуест”, БТК и “Актавис” са част от компаниите, които много бързо и панически искат да си пласират активите. Това не са символични сделки, а тенденция. Част от строителния сектор, както и от индустриалния сектор (металургия, химия, циментова промишленост, стъкло и керамика) започват да губят позиции. През последните няколко години строителството беше двигател на икономиката ни, а сега се наблюдава сериозен спад в цената на строителните услуги. По данни на БСК, надницата на един строител сега е 30 – 35 лв. на час, а преди беше 60 лв./ч. Плочки се лепяха преди 4 години за 40 лв./кв.м, а сега за 20 лв./кв.м.
Максималното, което можем да постигнем, е излишъкът от бюджета да бъде изразходван за транспортна инфраструктура, а не за социални дейности. Но сега вече търсенето намалява и няма продажби, което е видно от последните три месеца.

Лудост

В период на криза се вдигат лихвите по депозити, а от там и лихвите по кредитите. Държавата не казва никъде какво иска от банките, като дава гаранции по депозитите, а и скоро по междубанковите кредити. Според Данев, трябва да се забранят различията в лихвените проценти по депозитите. Освен това, в случай, че се наблюдава криза в Унгария не можем да сме сигурни, че дадена унгарска компания няма да си дръпне средства от българския си клон.
Но държавата не иска да употреби инструментите си, с които разполага, защото е сложно, а започва да действа с инструменти, с които да лекува банковата система, т.е. да даде гаранции за депозитите на населението. Това означава, че основната роля на банката като институция, а именно да оценява риска, няма как да го прави, защото няма да има никакъв риск, защото е гарантирана от държавата. Така се прави нелоялна конкуренция между банките и всеки риск, който те оценяват, се прехвърля на държавата и на данъкоплатците. В такъв случай, защо банката не е казала "край на потребителските кредити" при този дефицит по текущата сметка, след като дава гаранциите, питат от БСК. И банковата система и правителството закъсняват с адекватни мерки за измъкване от кризата, смята Данев.
За всичко това за съжаление, нито правителството, нито банковите системи взимат мерки. “Не може при тази ситуация за 6 месеца да има 20 на сто ръст в кредитния ресурс. 33 на сто от всички кредити са потребителски”, каза още Данев. Не можело освен това, при дефицит по текущата сметка равняващ се на над 8 млрд. евро, банките да продължават да дават кредити.

Обществените поръчки

От БСК искат да се създаде специализирано звено за обществени поръчки. Тази функция може да бъде взета и от Агенцията по обществени поръчки, за да могат да се разчупят корупционните връзки на възложителите. Контролът по изпълнението трябва да остане в министерствата и общините, но парите да излязат от там. Те не трябва да са тези, които да раздават пари. “Искахме всички пари по ОП да бъдат изтеглени от министерствата, за което да бъде сформиран такъв фонд, за който да отговаря министърът по еврофондовете Миглена Плугчиева. Само по този начин ще може да се забрани на свързани лица да участват по една обща поръчка на възложителя”, каза още Колев.

Бенефициентите по програмите

Бенефициентите ще си получат всички пари, които са спрени по оперативните програми, но на този етап от държавния бюджет. Според зам.-председателя на БСК Камен Колев всички пари трябва да дойдат от евробюджета, а не от държавата и националния бюджет. По проблема с отблокиране на средствата по Национална Програма “САПАРД” няма да има никакво решение до края на тази година. В момента парите, които се отпускат, са само от националния бюджет. По “САПАРД” се губи ценно време в откриването на нарушения по вече приключили проекти, а всъщност по-важното е на тези, които са си изпълнили добре проектите, да бъдат изплатени парите от еврофондовете.

Данъчни закони и оценки

Според Данев с момента данъчната ни система е много чувствителна и не трябва да се пипа. Данъчните оценки трябва да се изравнят на пазарните оценки, защото иначе фирмите няма да си плащат ДДС и ще се дават пари под масата. Ставката при имотните оценки трябва да се увеличи поне с 50 на сто. Според Данев е твърде притеснително увеличението на сроковете от акцизите. Освен това при определени групи стоки акцизът се намалява драстично, а при други се надува. По неговите думи държавата ни е абсолютно сбъркана. Не може петролът да се търгува по международни цени и на горивата свързани с него, а да не се регулират цените на другите горива като газ и електричество. /БЛИЦ


Тагове:   НАС,   минимум,


Гласувай:
0



1. rummi - :-)))))) не думай - само три ли?
20.10.2008 17:52
аз вече не помня откога сме в криза и да ми каже някой, че ще вилнее само 3 ми изглежда като все едно бълха ме ухапала.
цитирай
2. reporter - Финансовите анализатори твърдят, ...
20.10.2008 18:01
Финансовите анализатори твърдят, че ще е поне 3 години. Добре че са те, да подскажат на обикновения човек да стяга колана, че иначе като гледаме и слушаме усмихнатото лице и бодрите думи на премиера оставаме с впечатление, че живеем на отделна планета, която няма нищо общо с Европа и света
цитирай
3. rummi - а някой верва ли му на премиера?
20.10.2008 19:37
или на разни ухилени "анализатори" на каквото си пощеш, вкл. миналата седмица чух, как цените на имотите се били покачвали.

смех, голем смех пада.

ние сме със затегнати колани от ХХL броя години, само вече забравих излитаме ли или кацаме :-)))))))

цитирай
4. reporter - Остава ни да се молим и да се надяваме ...
20.10.2008 20:48
Остава ни да се молим и да се надяваме да не се повтори онова събитие, влязло в историята с името "Жан-Виденова зима" :( Макар че е спорен въпрос каква е личната вина на Жан Виденов.
цитирай
5. rummi - само с молитви няма да стане
20.10.2008 21:05
ше се наложи да се погрижим и за некои мотики
цитирай
6. reporter - Те, управляващите, още от сега се ...
21.10.2008 09:22
Те, управляващите, още от сега се стягат за голямото пазаруване на гласове. Едва ли има някой, който все още да вярва, че избори се печелят честно и почтено. То е същото като конкурсите - обявяват се, за да се спази закона, явяват се примерно 100 души, но накрая се избира "нашия" човек. Та и тук така
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000948
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031