Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2008 11:00 - Евродиректива реже туроператори
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 439 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Туристите да могат да наемат дългосрочно за по няколко години стаи в хотели и квартири, които им харесват. По този начин те директно ще сключват договори за наем със собствениците и ще избегнат оскъпяването, ако почивката им се организира през туроператор. 

Това предвижда нова европейска директива – „Тайм шейър” или „Договор за почивка”, която се очаква да влезе в сила до две години. Така например, ако потребител предпочита да почива на точно определено място – хотел или семейна вила на територията на Европейския съюз, той ще може да сключи договор за наем на помещение за желаното от него време в продължение на няколко години.

Според еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева, която е на посещение в Солун, интересите на туристите ще са по-добре защитени и те ще могат да планират средствата, които заделят за ваканции за години напред. По думите й директивата ще даде сигурност и на туристическия бранш, че за определени периоди от годините ще имат сигурни клиенти и доходи.

В момента такива договори се сключват през туроператорска фирма и ако тя бъде пропусната и се договарят такива условия директно със собственика, ще е нарушение на Закона за туризма, каза за „Новинар” Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Със сигурност потребителите ще предпочетат да сключват договори директно с търговеца вместо през туроператор, тъй като ще им е по-изгодно без посредник, недоволстват от бранша и допълват, че ако директивата се приеме, ще претърпят огромни загуби. В момента, ако си организирате почивка през турагенция, оскъпяването е до 30 на сто.

Според новата директива договор ще може да се сключва не само за почивка, но и за членство в така наречените „ваканционни клубове”, в които ще членуват собственици на хотели и места за почивка. Така потребители, които имат договор за почивка в Гърция, ще могат да я разменят за определен период от време с приятели, които имат договорена ваканция в български хотел на сходна цена.

Също така туристите могат да се откажат от договорката за наем в срок от 14 дни. Предвидени са санкции и за търговците, които не информират потребителите за правата им.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13047512
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930