Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2008 11:04 - Три "Лиани" затягали примката около ДПС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 642 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.10.2008 11:06


Разработката "Лиани" е разделена най-малко на три части, но всички те се отнасят до незаконното финансиране на ДПС, научи "Сега". Че делото не е само едно, потвърдиха и бившите шефове на контраразузнаването Атанас Атанасов и на ГДБОП Ваньо Танов вчера.

Всяка от частите засяга различни способи за захранване на черната каса на движението. И в трите обаче протича името на покойния Ахмед Емин, който бе намерен прострелян в слепоочието преди седмица в Боянските сараи на Ахмед Доган. 

В първата част изплува името на Ивелина Капралова, член на ЦИК за последните президентски избори от квотата на ДПС. Въз основа на доказателствата, събрани по разработката, миналата година прокуратурата й повдигна обвинение за подкупи, срещу които уреждала фирми да печелят проекти по САПАРД. Процент от стойността им отивал в касата на ДПС. По същото дело подсъдим бе бившият зам.-шеф на фонд "Земеделие" Красимир Неделчев. Според прокуратурата като длъжностно лице Неделчев е приел от Капралова 10 000 лв., за да одобри проект по САПАРД за купуване на животни и машини за месопреработване. Тя пък е издирвала фирми и ги е убеждавала, че може да им осигури успешно кандидатстване по САПАРД. Съдът оправда Капралова за подкупа, но я призна за виновна за посредничеството. Тя обаче бе освободена от наказателна отговорност и само бе глобена с 1000 лв. Неделчев също бе оправдан по всички обвинение - за подкуп, за измама и пране на пари. Делото сега е пред по-горната инстанция.

Втората част от "Лиани" съдържала конкретни данни за местонахождението на черната каса на Доган на столичната ул. "Позитано", недалеч от централата на движението на бул. "Стамболийски" 45. Там постъпвали отчисленията от "обръча от фирми". В нея има имена на лица, които са събирали и давали пари за партията.

Третата част от разработката се отнася за т.нар. дървена мафия. В нея фигурира името на лидер на младежката организация на ДПС.

Точно за нея Атанас Атанасов твърди, че е била прехвърлена от ГДБОП в НСС по разпореждане на бившия вътрешен министър Румен Петков веднага, след като поел поста. "Разработката е потънала и по нея не се работи, това го знам със сигурност", бе категоричен той вчера. 

Според бившия контраразузнавач N 1 самоубилият се Ахмед Емин е бил свързващото звено, ключът към черната каса на ДПС. Атанасов смята, че смъртта му е свързана с пари и корупционни схеми. "Тезата, която някой се опитва да лансира в публичното пространство, че имало заплаха от терористични актове в България, е една стара, изтъркана плоча на бившите комунисти. Когато нещо се напече около властта - плашат хората с тероризъм и национализъм", заяви Атанасов. 

"Никога и под никаква форма не е оказван натиск върху службите да прикриват каквато и да е разработка, това са поредните клевети на г-н Атанасов", заяви Румен Петков по повод твърдението на депутата, че лично разпоредил преместването на една част от "Лиани" от ГДБОП към НСС. Той отказа категорично да коментира съдържанието на разработката и направи внушението, че част от депутатите целят службите да спрат да работят. Запитан дали все пак има разработки, свързани с финансирането на ДПС, Петков отговори, че "разработки има много", но той лично не бил запознат с всички тях.
За разлика от него бившият шеф на ГДБОП Ваньо Танов декларира пред бТВ, че познава в детайли всички разработки, минали през службата, но отказа конкретика. Според него данните от "Лиани" едва ли ще стигнат до парламента, тъй като управляващите имат мнозинство във вътрешната комисия и няма да го допуснат. "Ако лицата в тази комисия са имали възможност да се запознаят с тези разработки, по никакъв начин не биха допуснали те да влязат в парламента", заяви той. И добави, че ако това все пак се случи, ще се разкрие скритото лице на българските политици и ще се разбере, че повечето от тях "са влезли в парламента и политиката не да защитават интересите на българските граждани, а да защитават корпоративни интереси. Те са свързани с хората, които трябва да бъдат предмет на разработване от службите". "Винаги съм твърдял, че организираната престъпност е функция на политическата корупция", заключи Танов.

Заради обособяването на няколко отделни дела по разработката "Лиани" опозицията се отказа да ги изисква поименно във вътрешната комисия на НС, а настоя ДАНС и МВР да предоставят цялата оперативна информация за корупционните схеми на ДПС. "Всички от върхушката на ДПС са в калта", отвърна Атанасов на въпроса дали в "Лиани" изплуват и други имена на депесари. "Проблемът на тази партия не е, че е етническа, а че е мафиотска организация и смъртта на Ахмед Емин го доказва", добави той.

-------РАЗКРИТИЯ-------------
Преди да се самоубие, Ахмед Емин имал тежък разговор със спонсор на ДПС, е най-новата версия за трагедията, лансирана от депутата от ОДС Йордан Бакалов в пресата вчера. Според него този човек е имал определени желания в икономически посоки, но те не са били удовлетворени и си е поискал парите обратно. Депутатът разкрива още, че на заседание на ръководството на ДПС Емин е бил нападнат от свои съпартийци, но лидерът не го е защитил.
Скулпторът Вежди Рашидов отиде още по-далеч и обясни, че става дума за бизнесмена Николай Вълканов, който е присъствал в сградата на "Беловодски път" по време на смъртта на Емин. Вълканов е бивш вицепрезидент на "Мултигруп". За парламентарните избори през 2005 г. дарява на ДПС над 80 000 лв. чрез фирмите си. Води се и собственик на СПА хотела "Орфей" в Девин, в който Ахмед Доган твърдеше, че е инвестирал.
Вълканов обаче отрече да е бил в сарая по време на самоубийството. По това време е бил в чужбина. Пред "Дарик" радио той каза, че не е виждал Ахмед Емин повече от година. И в момента Вълканов се намира извън България, но се закани, като се върне, да потърси правата си в съда. /Сега



Тагове:   ДПС,   Около,   затягали,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034940
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930