Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2008 20:17 - Мина на Ковачки ще произвежда ток от слънце
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1237 Коментари: 3 Гласове:
0



Въглищната мина "Черно Море” край Бургас, собственост на бизнесмена Христо Ковачки, е започнала да произвежда електроенергия от слънце, засега експериментално, за собствени нужди, но с опцция за изграждане на собствена фотоволтаична централа. Това съобщиха в понеделник от дружеството, което е инсталирало слънчеви колектори върху една от промишлените си гради на територията на мината.

Панелите заемат площ от 80 кв. м. "Ако експериментът ни се окаже успешен, ще можем да произвеждаме поне 300 Kw от слънцето”, посочва директорът на мината Ангел Ангелов. Съществува технологична възможност площта на слънчевите панели да нарасне до 4 дка и така дружеството, което притежава и ТЕЦ "Сливен", да намали дела на вредните въглеродни емисии, излъчвани от работата на мината и централата.

Документите за новите енергомощности на въгледобивното предпиятие са внесени преди шест месеца в EVN, която снабдява Бургаска област с електроенергия, но все още няма договор за производство и продажба, посочват от "Черно море".

EVN от своя страна се оплакват, че по закон са длъжни да присъединяват всички мощности на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), но в същото време Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не им одобрява достатъчно инвестиции за изграждането на мрежата до съответните вятърни или слънчеви централи и те не разполагат с необходимите средства.

От фирмата на Ковачки също се оплакаха, че държавата не отпуска никакво финансиране за инвестиции във ВЕИ, въпреки ангажимента пред Брюксел за достигане на дял от 20 на сто екоенергия в общото потребление до 2020 г.

"У нас не се предвиждат никакви помощи и не се привличат европари за внедряване на ВЕИ, докато в съседна Гърция, например, при инвестиции във фотоволтаична електроцентрала държавата отпуска съфинансиране в размер на 70% от общата цена", посочват от мината. От там допълват, че държавата не само не помага, но и създава спънки.



Тагове:   слънце,   мина,   ток,


Гласувай:
0



1. chara - Да така е!
27.10.2008 20:21
За това от Брюксел периодично "пошляпват" държавата, а чрез нея и всички нас, т.к. в крайна сметка ние плащаме за "хитрините" на управляващите!
цитирай
2. reporter - За съжаление си права. През посл...
27.10.2008 20:55
За съжаление си права. През последните години, откакто започнаха напъните на България да се присъедини към ЕС (макар че съвсем явно беше, че не бяхме подготвени, пък и сега все още не сме готови), управляващите правят грешка след грешка по отношение на стратегията и тактиката си. Най-честата практика е да се впрегне каруцата пред коня. Например - приемат се закони, които не са обезпечени със съответната поднормативна база. Така пред ЕС-то се отчита: ето, ние прилагаме европейското законодателство. Обаче нишката по вертикала надолу е скъсана и хората, които би трябвало да ги касае съответния закон и подзаконови актове, не знаят какво да правят. А това води до корупция. Ама явно управляващите нямат интерес, ако не да ликвидират на 100%, поне да ограничат до възможния минимум това опасно явление. После иди, че обяснявай на ЕС-то, че компютрите не били компютри, ами компоти!
цитирай
3. chara - Да, законите и поднормативните актове
27.10.2008 22:16
често си противоречат.
Пример от енергетиката: сертификати за произход на енергия от ВЕИ и когенерация. Системата работи 3 месеца и бе ... спряна т.к. е в противоречие с какво ли не ... изредено надлежно на 3!!! страници. в моментасме пред стартиране на наказателна процедура от ЕС във връзка с проследяването и етикирането на тази енергия. има получени 3 предупредителни писма в МИЕ. Нещо някъде да сте прочели по случая ... НЕ!
Няма и да прочетете ... но ще го разберем всички, т.к. ще се калкулира ... в цените на енергията
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002162
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031