Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2008 20:18 - НСИ отчита рязко влошаване на стопанската конюнктура през октомври
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 519 Коментари: 0 Гласове:
0



За пръв път от две години насам се наблюдава рязко месечно влошаване на стопанската конюнктура. Това показват наблюденията на Националния статистически институт (НСИ) за състоянието на икономиката такова, каквото го виждат стопанските ръководители през октомври. Стойността на общия показател на бизнес климата намалява с 4.6 пункта, което е най-големият месечен спад в последните две години.

Показателят отразява очакванията на бизнеса как ще се развива отрасълът им в обозримото бъдеще и какво ще се случи със собствената им фирмена дейност според техните прогнози.

Според НСИ още от май насам бизнес-анкетите сочат влошаване на конюнктурата с по един пункт месечно, докато се стига до резкия спад през октомври, който се дължи на информациите за задаващата се рецесия в световната икономика и глобалната финансова криза. Очакванията на бизнеса са за неминуемо отражение на тези външни процеси и във вътрешен план.

Очакванията на бизнеса не се разминават с прогнозите на правителството и на икономистите за забавяне на растежа в следващата година. Според разчетите на правителството ръстът ще е около 4.0-4.5% при очакван ръст над 6% за тази година.

Най-влошени са очакванията на предприемачите от промишлеността. Съставният показател “бизнес климат в промишлеността” се понижава със 7.6 пункта в сравнение с предния месец. Това намаление е в резултат както на по-ниските оценки за сегашното състояние на промишлените предприятия, така и на спадналия оптимизъм на стопанските ръководители за ситуацията през следващите шест месеца.

Натоварването на производствените мощности през октомври е около 74.5%, като заради очакваното намалено търсене през следващата една година се предвижда да има известен излишък от мощности. Има намаление и на производствената активност, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока. Според мненията на мениджърите през последните три месеца конкурентната позиция на предприятията както на вътрешния, така и на международния пазар се е влошила.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното вътрешно търсене и недостигът на работна сила продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла през октомври, отчита НСИ.

Цените на продукцията при спадащата активност ще се запазят непроменени, смятат около три четвърти от анкетираните.

В строителството положението е аналогично. През октомври 2008 г. конюнктурата в бранша се влошава с 5.2 пункта спрямо септември. Очакванията на мениджърите са строителната активност да намалее през следващите три месеца.

Конкуренцията в бранша, финансовите проблеми, несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основни проблеми за строителните предприятия.

Две трети от мениджърите не очакват увеличение на цените в строителството, докато преди два-три месеца те са били само половината.

За разлика от промишлеността и строителството, в търговията на дребно няма лоша оценка на сегашното състояние, не се очаква рязък спад и в следващите месеци. Що се отнася до сектора на услугите показателят се понижава с 3.3 пункта в сравнение с предходния месец. В сектора не се очаква увеличение на цените - над една пета от мениджърите прогнозират намалението им, а 65.6% - запазване на равнището им през следващите три месеца.



Тагове:   октомври,   отчита,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998521
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031