Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2008 07:43 - Доган и още 25 души на разпит за смъртта на Емин
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 524 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Ахмед Доган и още 25 души са били разпитани в нощта на 17 срещу 18 този месец, когато в сараите на Сокола беше открит прострелян шефът на кабинета му Ахмед Емин. Това съобщи вчера министърът на вътрешните работи Михаил Миков. В разследването на инцидента са участвали представители на прокуратурата, МВР, експерти и следовател.

Смъртта на Емин е била констатирана от екип от Правителствена болница, който е бил извикан от Националната служба за охрана. По думите на Миков още същата нощ са били назначени 8 експертизи, като по-голямата част от тях вече са готови.

При огледа на трупа на Емин са били открити различни лични вещи, между които е било и разрешителното за оръжието, с което е произведен смъртоносният изстрел. У загиналия е открито и тефтерче. Вътре е било и предсмъртното послание. За него се разбра два дни след смъртта на Емин. Първоначално от прокуратурата съобщиха, че не е намерено предсмъртно писмо, впоследствие обаче от Министерството на вътрешните работи излязоха със съобщение до медиите, че такова е намерено.

Тогава от МВР обявиха, че във връзка със засиления обществен и медиен интерес по разследването на инцидента съобщават за извършените редица процесуални действия, включващи назначаването на съдебно-медицинска експертиза, балистична, химическа, биологична и графологическа експертизи на намереното предсмъртно писмо.

На въпрос вярно ли е, че посланието в тефтера е било на турски език и заради изчакването на превод разследващите са съобщили след 2 дни за съществуването му, министър Миков отговори, че не е чувал за такова нещо. По думите му освен огледа на тялото на загиналия са извършени огледи и в дома, и в кабинета му.

От жилището на Емин не е иззето нищо, тъй като разследващите сметнали, че предметите там нямат отношение към инцидента. От кабинета му обаче са били иззети пари и е била назначена техническа експертиза. Сумата е била в запечатаната първоначално каса.

Това е нормално, Ахмед Емин е имал определени ангажименти по отношение на счетоводната дейност на ДПС, поясни министър Миков. Според него по всяка вероятност става дума за самоубийство. Няма данни Емин да е бил заплашван или да е имал някакви финансови проблеми от личен или служебен характер, заключи Миков.

Разследва се склоняване към самоубийство, съобщи вчера говорителят на Софийска районна прокуратура Руси Алексиев. Безспорно е доказано, че става въпрос за самоубийство, допълни Алексиев. Емин е стрелял с дясната си ръка.

Ботьо Ботев: Нямат право да обясняват дали се е застрелял сам

Никой от разследващите органи няма право да обявява дали е убийство или самоубийство, никой в този първичен момент не може да дава такива обяснения. Това значи, че се предрешават нещата. Това заяви пред Нова телевизия Ботьо Ботев, инспектор в Столичния инспекторат и бивш началник на отдел “Убийства” в Националната полиция по повод смъртта на Емин.

Според него в имота на Доган е невъзможно да се влезе с оръжие, а още по-малко да се стреля. На това твърдение министър Миков отговори, че наистина жандармерията е част от охраната на сараите, но тя осъществява контрол само при влизането. Още повече че там няма скенер и се извършва претърсване на влизащите. Те се записват в списък, отбеляза министърът на вътрешните работи.

По думите на Ботев е невъзможно да се прави психопортрет на труп, както се чу в публичното пространство. Миков също каза, че не е чувал да се прави психопортрет на загинал. Според бившия топполицай е странно предсмъртното писмо да се пише в тефтерче. Какво пречи на определен убиец да стреля от упор?

Какво пречи след убийството извършителят да вкара пистолета в ръцете на жертвата с неговите ръце?, попита Ботев, като не изключи версията инсценировка на самоубийство.



Тагове:   още,   смъртта,   Доган,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033358
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930