Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2008 08:00 - Какво реши тройната коалиция за бюджет-2009?
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0



След три часово заседание съветът на тройната коалиция одобри основните параметри по Бюджет 2009. Заради финансовите проблеми в световен мащаб, управляващите прогнозират свиване на икономическия ни растеж до 4,7%. Само за две седмици прогнозите на правителството за ръста на икономиката са се понижили с 0,3 пункта. В началото на месеца премиерът Сергей Станишев заяви, че проектобюджета е разчетен при 5% ръст на икономиката ни. Минималната работна заплата догодина ще бъде с 20 лв. по-висока и ще е 240 лв. прогнозира се инфлацията в края на 2009 година да бъде 6,7%.

За да се компенсира очакваното поскъпване в живота и пенсиите и заплатите в бюджетния сектор ще бъдат увеличени от средата на 2009 г. Възрастните хора ще получат почти 20% индексация, а работещите в обществения сектор ще вземат 20% повече след съответните съкращения. Според социалния министър Емилия Масларова увеличението на минималната работна заплата е свързано с парите, които влизат от данъците ни. Затова и тя не може да бъде повишена до 260 лв. например.
Държавата влиза в осигуряването с 12% - ангажимент, който беше поет преди половин година от управляващите. 

Здравната осигуровка се увеличава от 6% на 8%, като се запазва сегашното съотношение между работодател и служител. Промяната на коефициента при пенсиониране, така че една година стаж да носи по-голяма тежест ще се заложи от първи април, а не от първи януари, както се очакваше. Според Милен Велчев, от НДСВ са били готови да обсъждат и по-голямо намаляване на осигурителната тежест. Коалицията е приела предложенията на жълтата партия за подкрепа на младите семейства с данъчна преференция върху ипотечните кредити. Детските надбавки догодина ще са 35 лв. месечно при доход на човек от семейството под 350 лв. 

Управляващите очакват чуждестранните инвестиции догодина да паднат до около 5 млрд. затова държавата ще задели 7% от БВП за инвестиции в публичния сектор, което е около 4 млрд. лв.

Ние сме готови да обсъждаме и по-радикално намаление на осигуровките, но и този вариант, който беше гласуван, на предишните коалиционни срещи, ни устройва, тъй като тежестта на социалните осигуровки беше намалена с четири процента. Ние държим този процент на намаляване на данъчно-осигурителната тежест да продължи – това каза Милен Велчев, заместник-председател на НДСВ, преди началото на заседанието на Политическия съвет на управляващата коалиция в резиденция „Лозенец”.
Принципно разминавания по въпроса за увеличение на пенсиите нямаме, каза още Велчев и посочи, че швейцарското правило при пенсиите трябва да се спази. То дава процентът, с който ще се увеличи пенсията. Законодателството предвижда това да стане от 1 юли, но ако е наложително, това може да стане и по-рано. Имаме готовност да обсъждаме и такива предложения, каза още Велчев. 

Сред мерките за преодоляване на кризата, които са били обсъждани, са увеличаването на инвестициите в инфраструктурата, увеличаване на лимитите на българската агенция за експортно застраховане за стимулиране на износа и други. Ние сме окуражени, че част от предложенията ни са приети в проекта, който ще бъде представен от министър Орешарски. Става дума за сериозно увеличение на инвестициите в инфраструктурата, за преодоляване на последиците от финансовата криза. Вероятно ще се приеме предложението ни за подкрепа на младите семейства с данъчна преференция върху ипотечните кредити и допълнително ще пледираме за програмата "ин витро" за разрешаване на демографската криза, каза още Велчев.

Депутати от опозицията разкритикуваха бюджета и неговите параметри още преди официалното му влизане в Министерски съвет, тъй като според тях той ще бъде предизборен, "претоплен" от 2008 година или просто - с необосновано високи разходи.


Тагове:   Какво,   бюджет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034878
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930