Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2008 12:24 - Жителите на Карлово ще мръзнат втора зима заради ината на своя градоначалник
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 4211 Коментари: 10 Гласове:
0



Втора година общинската администрация в Карлово открито спъва газифицирането на града. Въпреки подкрепата от най-високо ниво и вече похарчените пари проектът е в задънена улица. Става въпрос за една изключително модерна, евтина и екологично чиста технология под името "Виртуален газопровод". Тя позволява газифициране на отдалечени от преносната мрежа райони в кратки срокове и с ниски инвестиционни разходи.

Технологията е разработена от аржентинската фирма "Галилео" и се прилага успешно в страната. У нас тя е представена за първи път през 2006 година на редовната сесия на Постоянната комисия за икономическо и техническо сътрудничество между България и Аржентина. От аржентинска страна са предоставени нормативни документи, ноу-хау и техническа помощ за приложение на технологията в България, при това без посредници, които биха оскъпили проекта. За партньор е избрана софийската фирма "МетаМодул". Тя трябва да изготви проекта "Виртуален газопровод Марица" и да го адаптира към българските условия.
В края на май 2006 година проектът получава финансиране по линия на Националния иновационен фонд. Според сключения договор "МетаМодул" получава от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия към министъра на икономиката и енергетиката 237 788 лв. С постановление на Министерския съвет от 23 октомври 2006 година за първия етап от газификацията на Карлово общината получава целево финансиране от бюджета в размер на 1 650 000 лв. Градът е избран заради географското му положение, климатичните и икономически фактори, отдалечеността му от преносната газова мрежа и липсата на перспектива за конвенционално захранване. Везните в полза на Карлово натежават и заради подкрепата, която той оказа, като взе боклука на София.
С решение на общинския съвет е прието проектът да се реализира чрез публично-частно партньорство между общината и целево създаденото в София дружество "Си Ен Джи Марица". Те учредяват смесено търговско дружество "Карлово газ", в което община Карлово притежава 34% от капитала. Сключен е договор за газифицирането на 11 общински обекта - детски ясли и градини, болницата, училищата, читалището, сградата на общинската администрация. И работата започва. През 2007 година е завършено конвертирането на 7 от обектите, изградени са близо 5 км газопроводи. Всички строителни и монтажни работи са извършени от местни юридически и физически лица. Хора от Карлово са обучени специално да управляват системата.

Междувременно проектът се мултиплицира в други девет общини, одобрен и от Асамблеята на донорите на Международния фонд "Козлодуй" в Лондон. Той е включен в листата за съфинансиране. Така още 9 общини в Пловдивска, Пазарджишка, Софийска, Смолянска и Старозагорска област и 3 града в Карловска община ще бъдат газифицирани по аржентинската технология. Очаква се оборудването за тях да пристигне в България през ноември.

Виртуалният газопровод вече снабдява с евтино гориво няколко големи промишлени предприятия у нас - млекозавода в Карлово, завода за каучукови изделия край Асеновград, две сушилни за тютюн в Калояново и в Бегово. В началото на следващата година тази технология започва захранването с газ и на завода за гипсови плоскости на немската компания "Кнауф" край Гълъбово. Всичките фирми са частни и си правят сметка на парите.

Само пилотният проект в Карлово буксува. Причината - кметът Найден Найденов е толкова против, че дори предизборната му кампания през миналата година е изградена изцяло срещу газификацията на града. Оттогава Найденов прави всичко възможно, за да спре процеса. Той не е частник и разпределя държавни пари.
По предварителни данни неговият отказ вече е лишил общината от близо половин милион лева през миналия отоплителен сезон. Тази зима сумата ще се удвои заради скъпото дизелово гориво, което администрацията купува за общинските си обекти.
Според Найденов са допуснати редица закононарушения. В своя информация до общинския съвет кметът ги е описал в 12 точки и предлага да се създаде временна комисия от съветници и експерти, която да установява отдавна известни факти и обстоятелства като регистрацията на "Карлово газ", на "МетаМодул" и "Си Ен Джи Марица" (б. а. - името на последната фирма навсякъде в информацията на кмета е изписано погрешно), какво е свършено досега и т. н.
Управителят на "Си Ен Джи Марица" Пламен Павлов категорично отрича обвиненията на кмета.

"Спазили сме стриктно закона, всички документи се намират в общината. Явно някой има интерес с държавната субсидия да се купуват скъпи горива, вместо градът да се снабдява с евтин природен газ", заяви пред "Монитор" Пламен Павлов. Той предостави на вестника цялата документация по случая. Проверка на "Монитор" установи, че няма нарушения на нито един български закон - фирмите са с редовна съдебна регистрация, проведена е съответната процедура по Закона за обществените поръчки, има становище на МИЕ и МОСВ, решение на ДКЕВР за лицензиране на "Карлово газ". Досега общината е издала на дружеството 10 строителни разрешения, но по необясними причини бави единадесетото и задържа изплащането на сумите по договора.

Пламен Павлов е подготвил мотивиран отговор и е поискал той да бъде разгледан на сесията на общинския съвет утре. Неговият председател обаче е отказал.

Пламен Павлов, управител на "Си Ен Джи Марица": Прилича на феодализъм image - Г-н Павлов, как си обяснявате съпротивата на общината срещу газификацията на Карлово?

- Нямам обяснение. Втори отоплителен сезон община Карлово отказва да приеме възможността да стане първия град в България и ЕС, захранен чрез технологията "Виртуален газопровод». Ако за някои градове е възможно конвенционално газово захранване, то за Карлово това се очертава в далечно бъдеще. При изградена разпределителна мрежа, покриваща близо 80% от общинските обекти в центъра на града, при конвертиране на всички тези обекти в централната част (без читалището и общинската администрация, оборудването за които престоява втора година), при доставена техника и модулни хранилища, при преминалите през необичайно дълги и усложнени процедури единствената причина да не се ползва евтина енегрия е в липсата на интерес от администрацията или по-точно в наличието на интерес да продължи купуването на скъпо дизелово гориво.

- Какво ще спечели общината, ако проектът се реализира докрай?

- Първо, природният газ е значително по-евтин енергиен източник в сравнение с дизеловото гориво. Освен това е и по-чист. Карлово е в котловина и този факт не е без значение.

- Как се отоплява градът сега?

- Общинските сгради с газьол, промишлена нафта. Хората - с дърва. Дуварите на къщите им почти не се виждат от струпаните дърва, всеки сече. Може и да е законно, но рано или късно това ще свърши.

- Кой спира проекта?

- Кметът Найден Найденов. Той дори се гордее с това.

- Но той твърди, че нарушавате закона?

- Готов съм да отговарям за всяка стъпка, която сме предприели. Имам три деца и няма да допусна да се срамуват от мен. Да, на две улици положихме тръбите, без да имаме строително разрешение. Те бяха разкопани за ремонт на пътната настилка и ВиК инсталацията. Бяхме помолени да положим тръбите в готовите траншеи. Направихме го на наша отговорност и сега играят с този коз. А на тези улици вече има бетонна настилка, плочи и върху тях шадравани. Ако не бяхме положили тръбите, щеше да се наложи всико това да се разкопае отново. Защо бе, хора? В моята къща, в моя двор така не се прави. Предполагам и във вашите. Но на общинското място става. Не мога да си обясня това.

- Какво всъщност иска кметът?

- Не зная. Ако отворите сайта на Агенцията за обществени поръчки, ще видите, че е сключил договор за нафта за 6,5 милиона лева за същите обекти, за които общината е платила да бъдат конвертирани на газ. Доставили сме двукомпонентни горелки - за газ и дизел. Кметът обаче купува дизелови, които работят само с нафта и са по-скъпи от нашите. Прави това с бюджетни средства, не вади парите от джоба си и някой трябва да му потърси отговорност. Не бива да се позволява на човек с манталитета на феодал да  харчи нашите пари. Аз не съм карловец, но съм българин. Проектът за газификацията не се финансира от бюджета на Карлово, а от държавната субсидия, т. е. от моите и вашите пари.

- А какво мислят по въпроса общинските съветници?

- Те са в информационно затъмнение. Гражданите на Карлово - също. Медиите тук са изцяло подчинени на местната власт. Тиражират какви ли не неща. Човек първо се чувства омерзен, после безсилен. Приготвил съм копия от цялата документация. Ще ги раздам на общинските съветници и на хората в града. Нека да видят за какво става въпрос. Този проект ще извади Карлово от енергийна изолация, ще има алтернатива. А това е икономическа свобода.  Нека гражданите да кажат дали искат да са свободни или не. Всичко зависи от тях. Не живеем във феодално общество и не може човек, който получава някакви правомощия за определен мандат, да спира развитието на града и хората в него.

Найден Найденов, кмет на Карлово: Няма гаранция, че е в обществен интерес image Въпросът за газифицирането на Карлово е един от приоритетните за общината и поради тази причина още докато бях зам. областен управител на област Пловдив (2005-2007 г.), направих всичко възможно да се осигури подкрепата на съответните министерства за финансиране на този проект. Ето защо за мен газифицирането на Карлово не е просто бизнес проект, а и политически въпрос, тъй като се отнася до повишаване качеството на живот на хората, нещо, което стои в основата на политиката ми като кмет на община Карлово.

В същото време е естествено при един такъв проект да се сблъскат интереси. Лошото е, че този сблъсък е за сметка на интересите на общината и хората. Не мога да не отбележа, че за всичко това голяма вина има предишното ръководство на общината - просто не си свършиха добре работата. Днес проектът е в омагьосан кръг и непременно се търси  виновник за това. Правят се опити, въпреки правилата, разпоредбите и законите, да се осъществи проектът, без да има гаранция, че това ще е в обществена полза. Това е правене на политика и бизнес „на всяка цена". Нещо, което категорично отказвам да приема, защото за мен законът винаги е бил над всичко. За да не съм голословен, ще припомня, че проектът за устройствен план за газоснабдяване на Карлово е одобрен от общинския съвет едва през април тази година, много време след като строителните работи по проекта са били започнали. Не може да се вини днешната администрация на общината, че спазва  законите и наредбите, да й се преписват вини на други.

В същото време всичко, което е било допустимо по закон, да се извърши - одобрение на проектите, протоколи за откриване на строителни площадки и разрешителни за изграждане на съоръжения на четири важни общински сгради, сред които детска градина и училище, е направено. Не са решени обаче някои важни въпроси като този за одобряването на технологията за разпределение на горивото, технологична недомислица с недостатъчния диаметър на тръбата, неизясненото положение с количествата газ за общинските и битовите потребители. Така че това, което трябва да се направи сега, е просто да се спазят разпоредбите на закона. Това и смятам да направя. А като кмет на община Карлово няма да допусна натиск откъдето и да било за решаване на тези въпроси. В крайна сметка общественият интерес за мен е над корпоративния.
/МОНИТОР
http://www.monitor.bg/bulgaria/article?sid=&aid=175185&cid=20&eid=1510



Гласувай:
0



1. chara - Ох, тези местни феодали ... няма преборване с тях!
29.10.2008 12:39
Същото е в Правец, където кмета каза, че такова чудо като Топлофикация няма да има, защото Той е казал /заяви го пред в. Пари в броя от 29 февруари т.г. и в предаването На чисто, излъчено на 4 май по Нова ТВ, и пред проверяващи от ДКЕВР/, дори и да му подаряват топлинната енергия... Същото се случва в момента в Стамболийски с топлофикацията. Кмета си иска 41% или ... просто няма да работят и строи ... газопроводи. В Етрополе кмета също е против идеята за виртуален газопровод. В Габрово газифицирането е спряно от години ... и така. Енергетика. Много интереси. Да му мислят потребителите.
цитирай
2. анонимен - :(((((((((((((((((
29.10.2008 12:39
Ако искаш една работа да се провали - създай временна комисия. Но ако е възможно бюджета на тази временна комисия да е по-големичък, за да "разледва" възникналия проблем ... качествено, естественно за по-дълъг период от време. И вътре в комисята членове да са който трябва.... Болшинство - приема се. Болшинството винаги има право... Тооо... едни така със силата на болшинството дълго време погребваха "загниващият капитализъм", но сега не слизат от творенията на този "загнил и прогнил" Капитализъм- VW Touged, Mercedes, Audi и друга остатъчна и прогнила култура.... Аман!!!
цитирай
3. reporter - chara,
29.10.2008 12:45
за съжаление си много права, местния феодализъм е в състояние да провали и най-добрите проекти за населението. Започвам да си мисля, че избраните (защото кметът е изборна длъжност) са си въобразили, че са богоизбрани и само някакви комисионни и цифри с много нули им се въртят в главите:(
цитирай
4. chara - Всичко, което се случва, за съжаление,
29.10.2008 12:49
е на гърба на най-малко виновните. Родителите ни плащаха едни данъци като самооблагане, фондове мелиорации и прочие, за да се построи една инфраструктура. Сега идва някой и понеже не му е угодено от държавата, разбирай не му е ПОДАРЕНО, с лека ръка, и понеже има нужната власт, зачертава направеното. След години, страхувам се, ние отново ще трябва да строим това, което сега се унищожава ...
Никаква визия, никакво менажиране, само личен краткосрочен интерес виждам в местната власт.
цитирай
5. reporter - анонимен,
29.10.2008 12:50
ти ме подсети за нещо - спомних си, че преди има-няма 10-15 дни имаше една публикация, че същият този кмет, който спрял газификацията, си е купил VW Touged. Но се появили недоволни граждани и взели, че подали сигнал в Сметната палата и сега одиторите проверявали процедурата за обявяване на обществената поръчка.
цитирай
6. анонимен - Баш сеирджия :)
29.10.2008 12:55
Видял един циганин омърлушен българин да излиза от канцеларията на шефа и го питал:
- Комшу шо така уе?
- А бе ... тъй и тъй ...
- А комшу, не се притеснявай и той хляб яде и посли и той сере. Ще му намерим цаката тогиз.
Кой какъвто нож вади, от такъв нож умира.
Господ го бил рекъл.!? Кой не вярва да провери при Свети Петър с частно прошение.
цитирай
7. reporter - Жалко наистина, за никакво мена...
29.10.2008 12:56
Жалко наистина, за никакво менажиране не може да става въпрос! Всичко е толкова прозрачно - ти даваш на мен, аз - на теб. Много важно, че имало нещо добро, направено от предшествениците, което е на ползу народу. Трагична картинка и за съжаление така е в цялата страна.
цитирай
8. chara - Когато се срещах лятото със съветник на премиера
29.10.2008 12:59
по повод безобразията на местния феодализъм, той безпомощно вдигна рамене и ми каза: нищо не можем да направим, те са ПРЯКО избрани, не са НАЗНАЧЕНИ. Ерго ... това е положението!
цитирай
9. reporter - chara,
29.10.2008 13:11
Пряко избрани - трънки! Такова пазаруване на гласове на последните избори, местните имам предвид, никога не е било. Представи си догодина какво чудо ще е :(
цитирай
10. chara - Да така е! Ама това беше извинението на
29.10.2008 13:31
другаря "съветник" на Премиера. Разговора е на четири очички, както се досещаш ... и какво от това. Казали сме си много неща. Но когато иде реч за официална позиция - тогава назад две крачки. Иначе всички всичко си знаем. Дори съм поразена в какви подробности. НО само на четири очи. Пред медиите - НЕ!!! В никакъв случай!
Що се отнася до пазаруването на гласове - не ми се мисли. Вече вървят рекламни клипове на новосформирани политически формати ... Както казва една дама, експерт към НС: много не разчитай вече за адекватни решения, намеси и прочие защото вече сме в ... ситуация ... конфигурация ... и прочие зависимости!
O tempora, o mores ... някой някога беше възкликнал!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996668
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031