Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2008 08:47 - Патриархът черпи с постно за 94-годишнината си
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 450 Коментари: 0 Гласове:
0



Трапеза от отбрани постни ястия ще подреди партиарх Максим за празника си в Троянския манастир днес. Негово Светейшество ще отбележи 94-годишнината си в ставропигиалната обител. Той е роден с мирското име Марин Найденов Маринов в троянското с. Орешак на 29 октомври, а неговият отдаден на бога и православната ни църква живот е свързан трайно с 4-вековната обител край р. Черни Осъм. 
Духовният водач на православните българи ще почерпи гостите си с постна супа, риба, зеленчуци и плодове заради каноничната разпоредба в сряда клирът и редовите християни да постят. Миряните около трапезата обаче ще имат право да опитат от легендарната сливовица на троянските монаси. Преди това всеки един от тях ще получи от Максим иконка с лика на Пресветая Богородица Троеручица и кръстче. Тържествата ще започнат със Света празнична литургия и молебен за здраве за главата на БПЦ. Предвижда се по отколешна традиция на празничната софра да седнат както височайши властници, така и целекупно манастирският състав без разлика от чин и длъжност.

По думите на Маргарита Генкова от Община-Троян бъклица с дълголетна сливовица ще получи патриах Максим преди празничния обяд. Тя ще му бъде връчена лично от кмета на Троян Минко Акимов. Предвижда се патриархът и градоначалникът от ГЕРБ да обсъдят съдебния спор между Община-Троян и Троянския манастир, касаещ кой от тях има правото да владее поземлен имот в Орешак, върху който днес е застроена Националната палата на народните художествени занаяти. Целта на срещата е да се постигне споразумение за бъдещето на уникалното за Балканите панаирно селище, което изпълнява залъжението да е храм и пазител на техники и предмети на народните художествени занаяти от всички етнографски райони у нас.

Миналата година  в Троянския манастир духовният пастир на българското племе събра над 60 гости за 93-ия си рожден ден в Троянския манастир. Сред тях бяха повечето ни синодални архиереи, представители на президентството, на дирекция "Вероизповедания", посланници, игумени на големи манастири у нас и духовници. Тържеството започна сутринта със Света Литургия и молебен за здравето на Негово Светейшество. Поздравление от името на Св. Синод към патриарх Максим поднесе Пловдивският митрополит Николай. 

След богослужението Негово Светейшество бе отличен от ректора на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев с почетната титла "доктор хонорис кауза" за заслуги към народ и Църква, към науката и висшето образование, а председателят на Руския народен награден комитет В.С. Балакирев му връчи "Народна награда" за принос в духовното развитие на България, а втората.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996404
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031