Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 23:30 - Бюджетният излишък слиза на 2%, ако икономиката се забави много
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 405 Коментари: 0 Гласове:
0



Излишъкът в бюджета за следващата година, който засега е планиран да бъде 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), може да бъде снижен на 2%, ако се наблюдава силно охлаждане на икономиката, съобщи премиерът Сергей Станишев в четвъртък, след като правителството прие окончателен вариант на проектобюджета за следващата година. Проектът ще бъде внесен в петък в парламента, като ще бъде спазен законовият срок това да се извърши до края на октомври.

Намаляването на излишъка с един процент означава освобождаване на около 750 млн. лв. в реалната икономика. Това обаче може да стане при определени условия, като например забавяне на растежа под прогнозирания от 4.7%, спад на чуждите инвестиции под сегашното ниво и съпътстващо намаляване на дефицита по текущата сметка, поясни премиерът.

Той посочи, че за първи път правителството изготвя проект на бюджет в толкова непредсказуеми условия на външна криза, която при отворена икономика като нашата може да се пренесе и вътре. В България финансовата система е много по-стабилна от ред други страни, включително членове на ЕС, посочи Станишев. Той отбеляза, че финансовата стабилност се гарантира от близо 30 млрд. лв. резерв на страната, осигурен от 13 млрд. лв. фискален резерв плюс резервът на БНБ.

За да се предотвратят негативните последици от кризата, в бюджета ще бъде акцентирано на инвестиционната политика в инфраструктура (5.6 млрд. лв., от които 400 млн. лв. по специални проекти с одобрението на парламента, останалите – в рамките на министерствата), в увеличаване на капитала на Банката за развитие (засега със 120 млн. лв., които под формата на кредитни линии към търговските банки ще бъдат в подкрепа на малкия и средния бизнес), създаване на публична компания за инвестиране в индустриални паркове, облекчаване на лицензионните и регистрационните режими, инвестиране в научни изследвания и иновации чрез фонд със 100 млн. лв.

Ще се увеличат разходите за здравеопазване и образование.

В социалната сфера предстои увеличаване на пенсиите от април чрез преизчисляване на коефициента за прослужено време на 1.1 за всяка година работа плюс индексация с 9.7% от юни, което прави общо около 20% ръст за цялата година. Таванът на пенсиите става 700 лв.

Запазва се важен буфер за посрещане на непредвидени ситуации, допълни министърът на финансовите Пламен Орешарски. Ще бъдат дадени до 93% от разходите на разпоредителите с бюджетни средства, каквато бе практиката допреди години. Остатъкът от 7% (или около 1 млрд. лв.) ще бъде отпуснат, ако общата конюнктурата разрешава.

Като допълнителна мярка, която засега няма необходимост да се реализира, се предвижда държавата да направи обратно изкупуване на ДЦК и облигации за около 1.5 млрд. лв., които се държат от търговските банки. Така банките могат да получат допълнителна ликвидност, ако се нуждаят от нея. Според Орешарски използването на този инструмент не е належащо, но съществува като вариант.



Тагове:   Много,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002226
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031