Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 23:33 - Допълнителните пенсионни спестявания се топят заради кризата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 494 Коментари: 0 Гласове:
0



Световната криза, която удари и Българската фондова борса, независимо от уверенията на управляващите, че системата е стабилна, засегна и спестяванията за допълнителна пенсия. Цените на инструментите, търгувани на фондовите борси спадат и това се отразява негативно на пенсионните фондове, които са сред най-големите институционални инвеститори.

В момента у нас работят 9 лицензирани пенсионни компании, в чиито фондове се осигуряват 3.2 милиона души. Данните на Комисията за финансов надзор (КФН) сочат, че в сравнение с началото на годината стойностите на един дял на пенсионните фондове към 30 септември регистрират намаление. Тоест, доходността на пенсионните фондове за този период е отрицателна, което означава, че стойността на активите на фондовете се е понижила.

От КФН обясняха пред Mediapool, че намалението в стойността на един дял на пенсионния фонд реално се превръща в загуба за осигуреното лице в случай, че то изтегли натрупаните средства по индивидуалната си партида или ако изтегли част от парите си по стойност на един дял по-ниска от тази, при която са постъпили вноските му.

Инвестициите в различни инструменти омекотяват негативите

Средната доходност на универсалните фондове за деветмесечието е отрицателна –минус 12.71%. В тях задължително се осигуряват родените след 31 декември 1959 г., които се осигуряват в държавното обществено осигуряване (ДОО). Вноската е за сметка на работодателя и на осигуреното лице и дава право на получаване на допълнителна пожизнена пенсия за старост.

При професионалните пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват работещите при условията на първа и втора категория труд, средната доходност за същия период е минус 15,26%, а за доброволните пенсионни фондове е минус 15,53%.

От КФН обаче обясняват, че тъй като пенсионните фондове са инвеститори с дългосрочен хоризонт, е прието доходността им да се анализира на по-дълги периоди от време. Съгласно утвърдената практика, най-краткият период, за който официално се изчислява и оповестява доходността на пенсионните фондове, е една календарна година.

От началото на годината до 30 септември индексът SOFIX отчита намаление от 55.17%, а BG40 – спад от 61.67%. При управлението на активите на пенсионните фондове дружествата обаче спазват определени принципи, като основният от тях е диверсификация на инвестициите и разпределянето им в различни инструменти – дългови ценни книжа, акции и дялове, банкови депозити и инвестиционни имоти.

Отрицателна доходност на пенсионните фондове е значително по-малка от регистрираното от двата борсови индекса понижение, именно заради диверсификацията на портфейлите на пенсионните фондове.

Рискът е най-голям за доброволно осигуряващите се

От КФН посочват, че към момента трудно могат да се правят прогнози доколко трайни ще бъдат последиците от сегашната криза върху крайния финансов резултат за пенсионните спестявания на хората. Все още не е ясно колко ще продължи самата финансова криза и в какви срокове и с какви темпове ще се възстановяват капиталовите пазари у нас и по света.

В краткросрочен план неблагоприятни последици реално би могло да има за осигурените лица в доброволните пенсионни фондове, които решат да изтеглят средствата си или да се пенсионират именно в настоящия момент, когато стойностите на един дял на пенсионните фондове са намалели, а оттам и натрупванията по индивидуалните партиди на осигурените лица, въз основа на които се изчислява пенсията.

Експерти обаче коментират, че към момента не се регистрира масово теглене на средства от допълнителните фондове.

В по-дългосрочен план, когато капиталовите пазари се възстановят, стойностите на един дял на пенсионните фондове ще последват тази тенденция, успокояват от регулатора. Още повече, че първите пенсии от универсалните пенсионни фондове ще се бъдат отпуснати най-рано през 2015 г. и то само за ограничен брой осигурени лица, пожелали да се пенсионират по-рано.

По-масово пенсии от този вид фондове ще се изплащат от 2020 г. Очаква се пенсии от професионалните пенсионни фондове да се изплащат най-рано от 2011 г.

От догодина затягане на изискванията към фондовете

От КФН обръщат внимание на гражданите да имат предвид, че осигуряването в частните пенсионни фондове се извършва на капиталов принцип, т.е. това е вид инвестиционна дейност, придружена със съответния инвестиционен риск.

За повишаване на информираността на осигурените в пенсионните фондове лица от комисията са утвърдили нови изисквания към рекламните и писмените информационни материали на пенсионните фондове, които ще влязат в сила от 1 януари догодина.

При оповестяване на инвестиционните резултати на пенсионните фондове наред с показателите за постигнатата доходност ще са длъжни да предоставят и информация за равнището на инвестиционния риск, измерено със съответните показатели.

Също така всяко оповестяване на инвестиционни резултати на пенсионните фондове трябва да бъде придружено с информация, че не се гарантира положителна доходност и стойността на дяловете може да се понижи.

Преди ден от ДСБ настояха КФН да докладва актуалните данни за намаляването стойността на дяловете на фондовете за допълнително задължително и доброволно пенсионно осигуряване и негативно отражение върху спестяванията на милиони български граждани.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001617
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031