Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 23:50 - НС ще определя по кои топ разработки на службите да работят комисиите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 741 Коментари: 0 Гласове:
0



Новите парламентарни комисии за контрол над спецслужбите ще разпишат сами правилата си на работа, но пленарната зала ще решава кои от важните разработки да проверяват. Такива са идеите на тройната коалиция, която в четвъртък внесе проекторешенията за създаване на самостоятелна комисия за Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и за подкомисия към военната комисия, която ще следи дейността на военното разузнаване, Национална служба за охрана (НСО) и Национална разузнавателна служба (НРС).

Двата нови органа ще са съставени на паритетен принцип, с по равен брой представители на управляващите и опозицията и с шефове от мнозинството. В заседанията им няма да могат да участват депутати, които не са техни членове – ограничение, което се въвежда за пръв път по отношение на парламентарни комисии.

Внасянето на проектите стана възможно, след като мнозинството отстъпи и прие искането на опозицията за създаване на самостоятелна комисия за ДАНС, с което би трябвало да се гарантира по-пълноценен контрол.

Двата специализирани органа ще могат да работят и по конкретни оперативни разработки, което обаче ще става по изключение, по необходимост и с изрично решение на пленарната зала на парламента, заяви пред журналисти председателят на ПГ на Коалиция за България Ангел Найденов.

Запитан как ще се преценява кои са важните случаи, той каза, че в решението за създаването на комисиите няма да бъде записана някаква точна формулировка за това. Комисиите ще създадат сами правилата за работа и там ще се регламентира какво точно ще могат да правят. По отношение на важните разработки, с които ще се занимават, обаче трябва да получат картбланш от пленарната зала на НС.

Опозицията сама ще определи участниците си в двата нови органа, каза Найденов. Все още няма официални номинации, но според източници от десницата ДСБ ще прати бившия шеф на контраразузнаването Атанас Атанасов в комисията за ДАНС, от ОДС най-вероятно ще е Ася Михайлова, а от БНС - Борислав Българинов.

Още преди две седмици БСП предложи депутата си Надка Балева да оглави комисията за ДАНС. Към момента нагласите са военната подкомисия да бъде дадена на коалиционен партньор, най-вероятно на ДПС, което се готви да излъчи за поста Янко Янков.

Парламентарните групи на ДПС и НДСВ още не са утвърдили кандидатури, но неофициално се твърди, че за комисията "ДАНС" ДПС ще предложи Камен Костадинов, а НДСВ – Яни Янев. Станимир Илчев ще е вероятната номинация на НДСВ за военната подкомисия.

По тази схема за разпределение на шефски постове НДСВ се готви да поеме новата подкомисия към комисията по държавна администрация, която ще установява за наличие на конфликт на интереси.

Този орган се създава във връзка с новоприетия Закон за установяване и разкриване на конфликт на интереси. Планиран е на паритетен принцип - с по трима представители на мнозинството и опозицията, но с председател от управляващите.

Предполага се, че председател ще стане депутатът от НДСВ Олимпи Кътев, макар че, според негови колеги, той има спорна репутация, защото като бивш управител на Софийска област уреди връщането на "Царска Бистрица" и други имоти на тогавашния премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски.

Очаква се следващата седмица проекторешенията за трите нови комисии да бъдат разгледани в съответните постоянни комисии и след това да влязат в пленарна зала.



Тагове:   нс,   определя,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032357
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930