Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2008 23:26 - "Стандард енд Пуърс” понижи кредитния рейтинг на България
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 398 Коментари: 0 Гласове:
0



Международната рейтингова компания “Стандард енд Пуърс рейтинг сървисиз" обяви в четвъртък, че понижава кредитния рейтинг на България за дългосрочния и краткосрочния дълг в чуждестранна и местна валута от BBB+ на BBВ с негативна перспектива. Съобщението бе потвърдено от Министерството на финансите.

Компанията аргументира новата оценка със силно влошената икономическа и фискална ситуация в страната.

Оценката на агенцията е само две нива по-висока от граничния рейтинг, под който тя се счита за негативна.

Новината веднага се отрази върху котировките на глобалните облигации на България, търгувани на международните пазари, предаде “Ройтерс”. Емисията в евро и с падеж през 2013 г. загуби около 2 евро до 98% за номинал, а тази с падеж през 2015 г. в долари паднаха до 97.3% от номинала.

Миналата седмица "Стандард енд Пуърс" постави под наблюдение българските рейтинги, а преди дни понижи рейтингите на северната ни съседка Румъния. България обаче беше премахната от програмата за наблюдение “CreditWatch”, което означава, че в близко време рейтингът няма да бъде променян.

Промяната на рейтинга отразява притесненията на агенцията за кредитен рейтинг за повишена външна уязвимост на страната, се казва в съобщението на кредитната агенция. От "Стандард енд Пуърс" отбелязват, че преките чуждестранни инвестиции в страната намаляват вследствие на проблемите в сектора на недвижимите имоти и строителство. Според анализаторите на агенцията финансовата система на България е доминирана от западноевропейски банки и заради сегашните пазарни условия някои от банките майки може да не пожелаят да увеличат съществуващата си трансгранична експозиция.

В мотивите на агенцията към взетото решение се казва още, че българските власти ще запазят валутния борд и чуждестранните банки майки ще продължат да финансират своите дъщерни предприятия. Експертите смятат, че дълготрайно подобрение в условията на външно финансиране или стабилизация на дълговата тежест на правителството на сегашните нива би подкрепило рейтинга на страната.

Според рейтинговата агенция през 2007 година обнадеждаващ фактор е било високото ниво на преки чуждестранни инвестиции, които покриваха напълно дефицита по текущата сметка на страната. С намалените инвестиции ще се разчита на ограничаване на вноса и ръста на потреблението, което пък може да намали данъчните приходи.

В коментар след съобщението финансовият министър Пламен Орешарски каза, че оценката на "Стандард енд Пуърс" не е неочаквана на фона на последните намаления на кредитните рейтинги и перспективите на други държави от ЕС. “Очевидно е, че външната несигурност повишава риска на всички икономики, особено на развиващите се, каквито са тези в региона. Затова и в приетия днес от правителството бюджет за 2009 г. са заложени мерки за стимулиране на икономиката и инвестиционната активност, както и редица буфери за смекчаване на вероятните последици от финансовата криза върху реалния сектор”, каза той.

България има дял във вината за кризата
В уводната статия от четвъртък германският в. "Зюддойче цайтунг" констатира, че финансовият пожар е плъзнал с мълниеносна скорост. Държавите са разделени на три категории, като България е в първата – на онези които имат дял във вината за кризата. "Евроновакът България поддържа невъзможно висок дефицит по текущата си сметка от 25%. Подобни данни се наблюдават иначе у нестабилни или почти банкрутирали държави, в които никога не е била водена стабилна финансова политика като например Украйна или Пакистан ", коментира изданието, цитирано от Дойче веле.

"Франкфуртер Алгемайне цайтунг" споменава България редом с Румъния и балтийските републики като силно застрашени държави. Статията отбелязва, че обвързването на лева с еврото е шанс и проклятие едновременно. От една страна, това гарантира - макар и изкуствена - финансова стабилност, от друга обаче -евентуално обезценяване на валутата може да повиши конкурентноспособността на българската икономика, която е силно зависима от износа.



Тагове:   България,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028961
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930